compo image
  1. COMPO
  2. Útmutatók
  3. Növényápolás
  4. Balkonnövények és dézsás növények
  5. A nyugalom oázisa, zöldségeskert vagy nyaralók paradicsoma: Ön milyen balkontípust képzel el?

A nyugalom oázisa, zöldségeskert vagy nyaralók paradicsoma:

Ön milyen balkontípust képzel el?

A nyári hónapok során annyi időt szeretünk a szabadban tölteni, amennyit csak lehet. A balkontulajdonosok kifejezetten szerencsésnek mondhatják magukat, mivel ők egyszerűen kivihetik életük központját. Az időjárástól függetlenül használható a balkon pihenésre, társas életre a barátainkkal vagy testedzésre. Függően attól, hogyan szeretné a balkont használni, és annak atmoszférájától, személyre szabhatja szabadtéri helyét különféle nyári virágokkal, évelőkkel és magasszárúakkal. Három eltérő módot mutatunk a legjobb tippekkel arra, hogyan őrizheti meg a virágbőséget a leghosszabb ideig.

compo image

Romantikus és bolondos: Az álmodozók balkonja

Romantikus balkonról álmodik, egybefüggő futónövényekkel és illatozó virágokkal? Van néhány ellenálló rózsafajta, melyek dézsában is jól érzik magukat, és balkonját egy kis paradicsommá változtathatják. A bokorrózsák mellett magas rózsatövekkel is hangsúlyt adhat szabadtéri helyeinek. Azt javasoljuk, ültessen együtt fátyolvirágot, tengerparti fülesternyét, kanálajakot és függő verbénát. A hortenziák hatalmas virágaikkal és a szemet gyönyörködtet fuksziák egész évben virágzanak, és ideálisak félárnyékos helyekre. Ha szereti a lágy és bolondos dolgokat, akkor töltse meg balkonládáit muskátlival, függő petúniával, törpe nebáncsvirággal, kanálajakkal és miniárvácskával! Védeni szeretné kedvenc helyét a napfénytől és a szomszédok fürkésző tekintetétől? Akkor ültessen borostyánt, futórózsát, tatáriszalagot, iszalagot vagy szagos bükkönyt! 

compo image

Aromadús és ízletes: Az önellátók balkonja 

Szeretné balkonját konyhakertté alakítani? Nem gond! A gyümölcs, a zöldség és a fűszer akkor is friss ízű, ha dézsában terem. Nem csak aromadús ízükkel ejtenek rabul, számos növény csodásan is fest a balkonon. A kis, oszlopos fák, vagy magastörzsű bogyótermők növekedése, a mángold ragyogóvörös szára, a barack csodás virágai és színes gyümölcsei szemkápráztató édenné változtatják a balkont. A legnépszerűbb a zöldségek közül a paradicsom, az uborka, a fodros saláta, a paprika és a cukkini. A retek és a futóbab is megterem dézsában.
A fűszernövénykert érdekes élmény mind a szemnek, mind az orrnak. Az orvosi zsálya, a rozmaring, a kakukkfű, az oregánó és a petrezselyem kis helyen is elfér a balkonon, és dekoratív színt adnak, ha egy létra fokaira állítjuk őket.
A zöldségek és fűszernövények kiegészítéseként használható apró gyümölcstermők választéka is egyre nagyobb. Legyen szó oszlopos almáról, körtéről, barackról vagy cseresznyéről, a választék nem hagy kívánnivalót maga után a cserepes növényeket nevelő kertészek számára. Azonban a gyümölcstermők nem a legegyszerűbb balkonnövények. Mivel az alma és a körte sokszor nem önporzó, a bőséges termés érdekében legalább két különböző fajtát kell ültetnie, hogy porozhassák egymást.

Még több információ a zöldség- és gyümölcstermesztésről a balkonon
compo image

Mediterrán és egzotikus: a világutazók balkonja 

Az olyan napimádók, mint a leander, az angyaltrombita és az olajfa gyorsan egy mediterrán nyaralás hangulatát hozhatja el balkonjára vagy teraszára. Mivel a faggyal szemben nem ellenállók, a hideg évszakban téli otthont kell nekik biztosítani. De ez nem kell, hogy hátrány legyen. Az egzotikus dézsás növényeket dekoratívan át lehet időről időre rendezni. A tüzes virágú hibiszkusz és a kínai kenderpálma frissítően más képet mutat egy enyhén árnyékos sarokban. A fügével, a citrommal és a gránátalmával szomjukat olthatják a távoli földek kulináris élvezeteinek szerelmesei. 

compo image

Hogyan őrizheti meg hosszabb ideig

Minden a megfelelő talajjal kezdődik 

Mivel a cserepek, virágládák és dézsák önálló, zárt világot alkotnak viszonylag kevés földdel, ezért magas minőségű táptalajt kell az ültetéshez használni. Figyeljen arra, hogy szerkezetileg stabil legyen a föld, engedjen levegőt a gyökerekhez, és magas víztárolási kapacitással rendelkezzen! Ha szeretné biztosítani a növény egészséges fejlődését és a megfelelő virágképződést, akkor vegye számításba a különféle növekedési szokásokat, amikor növényeit a balkonládákba, dézsákba és függőkaspókba ülteti, és ne helyezze növényeit túlságosan közel egymáshoz! 

Három dolgot tartson észben, amikor virágládába ültet: 

  1. Alaposan öntözze meg a cserépben földlabdát! A legjobb, ha egy vödör langyos vízbe áztatja a növényt addig, amíg nem jön több oxigénbuborék a földből a felszínre. Ezzel a növény könnyebben kiemelhető a cserépből, és segítünk a gyökereknek is gyorsabban növekedésnek indulni az új talajban.
  2. Az átnedvesedés elkerüléséhez készítsen vízelvezető réteget agyagból vagy kavicsokból. A tetejét borítsa be egy réteg virágfölddel. Helyezze a növényeket a virágládába úgy, hogy elegendő hely (15–20 cm) legyen közöttük, még akkor is, ha elsőre így túl kopárnak tűnik az eredmény. Ha megfelelően gondoskodik róluk, a rések néhány hét alatt kitöltődnek.
  3. A talaj minden gödrét töltse fel, és gyengéden nyomkodja le a táptalajt. Ezt követően öntözzön, de ne legyen a virágláda túlságosan nedves, hogy a gyökerek gyorsan át tudják szőni a talajt.

Nem minden táptalaj egyenlő

Nem minden táptalaj egyenlő – a különböző földek különböző növények igényeihez vannak igazítva. Itt többet tudhat meg a COMPO különböző virágföldjeiről.

további információ
compo image

Mérsékelten öntözze növényeit

A cserépben és dézsában nevelt növények csak korlátozott mennyiségű vizet képesek eltárolni. A rendszeres és megfelelő mennyiségű öntözés éppen ezért az egyik legfontosabb része a növénygondozásnak. A kevesebb néha több! A legtöbb növény nem tolerálja jól, ha vízben áll. A rothadó gyökerek elkerülése érdekében a csepegtetőalátétekben vagy cserepekben felgyülemlett felesleges vizet ki kell önteni. Azt javasoljuk, hogy közvetlenül a talaj felszínét öntözze a reggeli órákban, vagy este, hogy elejét vegye a felesleges párologtatásnak.

Az öntözés alapjai

Itt számos hasznos tanácsot talál arról, hogyan öntözheti növényeit helyesen. A megfelelő mennyiségű víz használata a növény megfelelő növekedésének a kulcsa.

további információ

Kényeztesse növényeit tápanyagokkal

A jó föld mellett a rendszeres trágyázás is kulcsfontosságú a csodálatos és hosszan tartó virágbőséghez. A legtöbb balkonnövény és dézsás növény, mint például a telhetetlen muskátli és petúnia rengeteg tápanyagot igényel. Adjon az öntözővizükhöz különleges tápoldatot hetente egyszer vagy kétszer! Használhat ehelyett lassan oldódó trágyát is, ami több hónapon keresztül látja el a növényt a kellő tápanyagokkal.

megosztás