compo image
 1. COMPO
 2. Útmutatók
 3. Növényápolás
 4. Alapok
 5. Trágyák és növényvédelem
 6. Trágyázás birkagyapjúval

Trágyázás birkagyapjúval

A természet és a környezet iránti tudatosságunk növekedésével együtt jár az a vágyunk, hogy saját földdarabkánkat fenntarthatóbbá és természetközelibbé tegyük. Ez a növények trágyázására is vonatkozik. A birkák gyapját már évek óta természetes trágyának nevezik. De igazából mennyire jó trágya a birkagyapjú?

Használható-e a birkagyapjú trágyaként?

Bégetve, nagy, lógó fülekkel és vastag bundával sétálgatnak a réten, és élvezettel rágják a füvet. Ami első ránézésre idilli hangulatnak tűnik, másodjára igazi tájgazdálkodásnak bizonyul, hiszen juhok nélkül sok zöld terület egyszerűen eltűnne. A gátaknak különösen jót tesznek gyapjas négylábú barátaink, mivel a talaj folyamatos taposásával tömörebbé teszik az altalajt, és így megakadályozzák a gátak állapotromlását. A hamburgi és a nürnbergi repülőtér is felismerte ezeket az előnyöket, és a juhokat természetes fűnyíróként használja.

A juhtenyésztésnek köszönhetően minden évben jelentős mennyiségű gyapjú halmozódik fel. Bár ez a matt, olajos gyapjú gyakran nem alkalmas ruházati cikkek készítésére, kiválóan alkalmas trágyaként való felhasználásra. A gyapjú ugyanis számos olyan tulajdonsággal rendelkezik, amely nagyon kedvezően hat a növények növekedésére. Használhatod a közvetlenül a juhoktól származó friss és mosatlan nyers gyapjút vagy a pellet formájában megjelenő gyapjút.

Érvek a birkagyapjú mellett és ellen

 1. Tápanyagokban gazdag: A mosatlan nyers gyapjú különböző, a növények számára létfontosságú makrotápanyagokat tartalmaz. A legjelentősebb a nitrogén és a kálium, ezért a gyapjúval történő trágyázás különösen népszerű a sok tápanyagot igénylő növények, például a paradicsom, a sütőtök vagy a paprika esetében. Tartamaz továbbá ként, foszfátot és magnéziumot is.
 2. Lassú tápanyagleadású: A birkagyapjú nagy része keratinból áll. Ebből a rostos szerkezetű fehérjéből épül fel a hajunk és a körmünk is. A keratint a talajban a talajban lévő organizmusok lebontják. Ez a bomlási folyamat, amelynek során nitrogén szabadul fel a növények számára, az időjárástól függően akár egy évig is eltarthat. Ezért beszélünk lassú tápanyagleadású trágyáról - vagy lassan oldódó trágyáról.
 3. Fenntartható: Ha a gyapjút helyben szerezzük be, és a tájgazdálkodáshoz használt, szabadon tartott juhoktól származik, akkor egyfajta természetesen megújuló nyersanyagról van szó.
 4. Vízmegtartó: A birkagyapjú normál helyzetben nem tartja meg a vizet. A juhok egy speciális gyapjúviaszt (lanolint) termelnek, amely a gyapjút enyhén olajossá és vízállóvá teszi. A talajban lévő organizmusok lebontják ezt a lanolint. A zsír eltávolítása után a gyapjú képes felszívni és megtartani a felesleges vizet.
 5. Aktiválja a talaj élővilágát: A szerves nyersanyagok, például a juhgyapjú beépítése aktiválja a talajban lévő organizmusokat. Ezek lebontják a trágyát, és ezáltal elérhetővé teszik a tápanyagokat a növények számára.

Ez azt jelenti, hogy a gyapjú trágyaként használható - és egyes kertekben mulcs-anyagként is használják. De van néhány kritikus pont is, amit figyelembe kell venni a nyers gyapjúval való trágyázásnál:

 1. Nem „mindentudó”: Bár a juhgyapjú sokféle tápanyagot tartalmaz, az első helyen a nitrogén áll közel 12%-kal, a kálium 5% körül van, a foszfát, a magnézium és a kén azonban messze lemarad mögöttük. Ezért ha a növényeket minden szükséges tápanyaggal el akarod látni, szükséged lesz néhány kiegészítő műtrágyára. Ellenkező esetben a tápanyagellátásuk eléggé egyoldalú lehet.
 2. Magas pH: A nyers gyapjú pH-értéke meglehetősen magas, ami azt jelenti, hogy nem alkalmas olyan növények számára, amelyek a savanyú, inkább láptalajokat kedvelik, mint például a fekete áfonya, a rododendron, az azálea vagy a hortenzia. Az ilyen növények az alacsony pH-értékű talajokban érzik jól magukat. Más kerti növények, zöldségek vagy gyümölcsök is gond nélkül trágyázhatók nyers gyapjúval.
  Ha azonban a kerti talaj pH-értéke már eleve elég magas, a gyapjú használatát is kerülni kell, hogy a pH-érték ne emelkedjen tovább.

Tekintettel a gyapjú pozitív tulajdonságaira, ma már a szerves gyapjú-alapú trágyák széles választéka áll rendelkezésre. Ennek során a gyapjút apró pelletekké tömörítik. A gyapjú alapú trágyához gyakran adnak

compo image

Mitől olyan különleges a gyapjú pellet?

A COMPO birkagyapjúval készült szerves trágya kiegyensúlyozottabb tápanyag-összetételű, mint a nyers juhgyapjú. Ez azt jelenti, hogy szerves juhgyapjú-trágyánk mindhárom makrotápanyagot - a nitrogént, a káliumot és a foszfátot - megfelelő mennyiségben tartalmazza. Ez lehetővé teszi, hogy a COMPO hosszúhatású BIO trágya univerzális gyapjúval nevű terméket alaptrágyaként használd az összes kerti, gyümölcs- és zöldségnövényed számára.

Ezen kívül a birkagyapjút apró darabokra aprítják a trágyapellet előállítása során. A mechanikus feldolgozási mód elérhetőbbé teszi a tápanyagokat a mikroorganizmusok számára. A talajban lévő organizmusok aktiválása szintén serkenti a talaj élővilágát.

A trágyának természetes azonnali és hosszú távú hatása van. Ez azt jelenti, hogy a tápanyagok egy része a trágyázás után azonnal a növények rendelkezésére áll. Egy másik része pedig lassan fejti ki a hatását. Mivel a trágya akár öt hónapig is hat, sok növény számára elegendő egyetlen tavaszi főtrágyázás.  

A magas pH-értékből eredő probléma, amely előfordulhat a tiszta juhgyapjúval történő trágyázáskor, szintén megkerülhető más szerves anyagok hozzáadásával. A COMPO gyapjú trágya már nem befolyásolja a pH-szintet, és alkalmas minden kerti talajhoz.

A COMPO BIO lassan oldódó szerves trágyában a gyártási folyamat és más szerves nyersanyagok hozzáadása fokozza a birkagyapjú vízmegtartó képességét. Ez azt jelenti, hogy a növények még száraz időszakokban is élvezhetik a jobb vízellátást a trágyának köszönhetően. Duzzasztó hatásának köszönhetően a talajt még inkább fellazítja, és javul a növények gyökereinek oxigénellátása.

A birkagyapjú felhasználása trágyaként

Ha nyers gyapjúval szeretnéd trágyázni a növényeid, a mosatlan birkagyapjút tépkedd apró darabokra, és helyezd közvetlenül az ültetőgödörbe, vagy dolgozd bele egy kis kapával a gyapjút a talajba. Ezután öntözd meg a talajt. Alternatívaként használhatsz pellet formájú gyapjútrágyát is.

HOGYAN FOGJ HOZZÁ?

A birkagyapjú használata trágyaként

 1. compo image

  1

  Olvasd el a csomagoláson/csomagolásban található utasításokat.

  Kövesd a csomagoláson található adagolási utasításokat.

 2. compo image

  2

  Szórd ki a trágyát

  Ha a növények már jól megtelepedtek, szórd ki a birkagyapjú trágyát a növény körüli talajra.

 3. compo image

  3

  Munkavégzés a műtrágyával

  Egy kapával óvatosan dolgozd be a pellet formájú trágyát a talaj felső rétegeibe. Új ültetések esetében egyszerűen szórd a pelletet az ültetőgödörbe.

 4. compo image

  4

  Öntözés

  Jól öntözd meg a növény körüli talajt.

megosztás