compo image
  1. COMPO
  2. Útmutatók
  3. Növényápolás
  4. Balkonnövények és dézsás növények
  5. Őszi balkonnövények: Ültetési ötletek a színes őszi erkélyhez

ÜLTETÉSI ÖTLETEK A SZÍNES ŐSZI ERKÉLYHEZ

Őszi balkonnövények

Nincs kert? Nincs probléma! Sok módja van annak, hogy színes növényi összeállításokkal dobja fel ősszel környezetét - még akkor is, ha csak egy erkéllyel rendelkezik. Lépésről-lépésre követhető útmutatónk megmutatja Önnek, hogyan ültessen be egy őszi virágládát, és eláruljuk, hogyan gondoskodjon dekoratív őszi erkélyéről a téli hónapokban is.

compo image

Kedvenceink

Színes, későn virágzó növények a virágládában

Az őszi erkély dekorálásakor szabadjára engedheti kreativitását. A sárga, narancssárga és piros kombinációi különösen őszi hangulatúvá varázsolják erkélyét. Megadhatja továbbá azt a bizonyos pluszt virágládájának a lila és a rózsaszín diszkrét árnyalatainak hozzáadásával.

A lampionvirág például ősszel apró narancssárga virágokkal varázsolja el Önt, ezáltal ez a kis igényű növény tökéletes jelölt az első sorba. Az őszi krizantémok gyönyörű színkontrasztot nyújtanak. Ezek a népszerű, későn virágzó növények augusztustól novemberig gyönyörködtetnek bennünket színes virágaikkal, és ideálisak balkonládába vagy konténerbe történő ültetésre, köszönhetően annak, hogy gömbölyded és tömör formában növekednek. Sokféleségüknek köszönhetően pedig minden elképzelhető szín és forma közül lehet választani.

A mirtuszhanga egy másik olyan növény, amely semmiképpen sem hiányozhat egy őszi balkonládából. Ez a népszerű cserje a tél mélyébe is színt visz, a klasszikus vörös színtől a rózsaszínen át a makulátlan fehérig, és csillogó bogyóival egészen a következő tavaszig gyönyörködteti a balkontulajdonosokat. Érdemes megjegyezni, hogy az örökzöld mirtuszhanga, köszönhetően annak, hogy alacsony növésű kúszónövény, tökéletesen illik bármilyen balkonládába.

Tipp: Hagyja a füveket és az elszáradt nyári virágok szárát egy cserépben vagy balkonládában jövő tavaszig - a rovarok téli lakhelyként fogják használni, a madarak pedig a magokat táplálékforrásként vehetik igénybe a hideg évszakban.

EGY NAPOS HELY

A megfelelő hely az őszi erkélyhez

Lampionvirágból, mirtuszhangából és őszi krizantémból álló kombináció ültetéséhez napos helyet javaslunk. A lampionvirág és a hangafélék családjának tagjai, mint például a mirtuszhanga, a napos vagy félárnyékos helyet kedvelik az erkélyen. Az őszi krizantémok is jól érzik magukat világos helyen. Mivel meglehetősen érzékenyek a nedvességre, az ideális a fedett erkély, ami megakadályozza, hogy felülről befolyjon az esővíz.

A hangafélék családjának tagjai, mint például a mirtuszhanga vagy a közönséges hanga, rendszerint az enyhén savanyú földet kedvelik. Ennek ellenére, mivel a későn virágzó növények ősszel csak lassan nőnek, és alig vesznek fel tápanyagot, nem jelent problémát, ha ilyenkor magasabb pH-értékkel rendelkező talajban vannak. Ha az évelő mirtuszhangát a következő évi balkonrendezés során szeretné újra felhasználni, akkor tavasszal ültesse speciális savas kémhatású földbe, például a rododendron- és hortenziafélék virágföldjébe, a „COMPO SANA® rododendronföldbe”, amely balkonnövényének tökéletes feltételeket biztosít ahhoz, hogy szépen növekedjen. Tegye a mirtuszhangát egy megfelelő méretű konténerbe, és rendszeresen öntözze meg, hogy ki ne száradjon.

ÚTMUTATÓ LÉPÉSRŐL-LÉPÉSRE

Kiültetés az őszi balkonládába

compo image

1.LÉPÉS

Töltse meg földdel a balkonládát

Mielőtt megtöltené a balkonládát földdel, javasoljuk, hogy a konténer alját borítsa be egy kertészeti habkőből, agyagdarabokból vagy kavicsból álló vízelvezető réteggel, hogy javítsa a növények szellőzését és megelőzze a víz pangását. Most teremtse meg a tökéletes alapot őszi virágai számára, és töltse fel a balkonládát kifejezetten balkonnövényekhez szánt virágfölddel, mint például a balkon- és konténeres növények számára kapható „COMPO SANA® balkonfölddel”. Ez a lassú felszívódást biztosító speciális virágföld gondoskodik arról, hogy a víz és a tápanyagok szállítása optimális legyen, ezáltal balkonvirágairól tökéletesen gondoskodhat. Ügyeljen arra, hogy a balkonládát a perem alatt kb. 5 cm-re töltse fel táptalajjal.

compo image

2.LÉPÉS

A balkonnövények megfelelő előkészítése

Most óvatosan vegye ki a balkonnövényeket a cserepükből. Ha a gyökerek már kinőttek a cserép alján lévő vízelvezető lyukakon, célszerű visszavágni őket. Ha a gyökérlabda már eléggé össze van gubancolódva, óvatosan lazítsa meg az ujjaival. Ez újra növekedésre serkenti a növényeket. Ha a gyökérlabda már kiszáradt, ültetés előtt helyezze a balkonnövényeket vízfürdőbe, hogy a gyökerek elegendő vízhez jussanak.

compo image

3.LÉPÉS

Az őszi virágok elültetése

Most igény szerint ültesse el az őszi virágokat a balkonládába. Mivel ősszel és télen alig fognak növekedni, a növényeket elég közel lehet egymáshoz tenni. A szemet gyönyörködtető összkép érdekében a későn virágzó növényeket egymástól kissé távolabb helyezze el a balkonládában. Ültetés után töltse ki a hézagokat némi földdel, majd óvatosan nyomkodja le. Végül ne feledkezzünk meg az alapos öntözésről!

Álmodom egy fehér...őszről!

Ha szereti a klasszikus és egyszerű megjelenést, akkor egy fehér őszi virágokkal díszített ültetőedény lehet a legmegfelelőbb az Ön számára. Fedezze fel, hogyan rendezheti be teraszát egy szép őszi ültetőedénnyel.

OLVASSON TOVÁBB
compo image

SZÍNES ŐSZI KÜLSŐ

Még több ötlet az őszi balkonnövények összeállításához

A virágládák csak egyetlen lehetőséget jelentenek a sok közül, hogy színes őszi megjelenést varázsoljon az erkélyére. Például az csillagőszirózsa és a hanga vagy közönséges csarab színpompás virágaiknak köszönhetően remekül mutatnak a konténerben. A télálló fűszernövények nemcsak a szemet gyönyörködtetik, hanem szívesen tartózkodnak az őszi erkélyen is. Az olyan évelő fűszernövények, mint az angol levendula, a kakukkfű vagy a szurokfű tökéletesen beleillenek az őszi növényekből álló összeállításába. Ha pedig gondosan áttelelteti őket, jövőre is élvezheti a finom fűszernövények jótékony hatását!

Egy kellemes bónusz, hogy sok őszi növény, például a közönséges csarab a hidegebb hónapokban is értékes nektárt biztosít a méheknek és a pillangóknak. Ennek megfelelően ezek a későn virágzó növények elegendő ellátást fognak nyújtani a hasznos kis rovaroknak, miután a nyári virágok az erkélyen már rég elszáradtak.

Ami azt a bizonyos pluszt illeti, az őszi dekorációk, például a dísztökök és a hangulatvilágítás gyertyákkal, lámpásokkal vagy tündérfény-füzérekkel különösen meghitté teszik erkélyét.

megosztás