compo image
  1. COMPO
  2. Útmutatók
  3. Növényápolás
  4. Alapok
  5. Trágyák és növényvédelem
  6. Trágyázás helyesen: Energia a növényei számára

Trágyázás helyesen: energia a növényei számára

Tápanyagok nélkül nem lehetséges semmi sem – ez emberre és növényre egyaránt igaz. Míg nekünk vitaminokra és szénhidrátra van szükségünk, hogy fittnek és egészségesnek érezhessük magunk, a növények is csak akkor fejlődnek optimálisan, ha elég tápanyaghoz jutnak. Ezért a kiváló növekedés kulcsa a jó trágyázás. A trágyához adott hozzávalók elősegítik a növény növekedését, és erősítik a növény ellenállóképességét a kártevőkkel és a betegségekkel szemben. Itt megtudhatja, mikor és hogyan kell trágyáznia.

compo image

Miért jók a trágyák a növénynek?

Idővel a növény kivonja a fontos, a levelek és a virágok képzéséhez szükséges tápanyagokat a talajból. Ezek a tápanyagok csak akkor kerülnek vissza a biogeokémiai körforgásba, ha a növény ősszel elpusztul, vagy lehullajtja leveleit. Amikor betakarítjuk a termést, vagy füvet nyírunk, és a növények elpusztult részeit eltávolítjuk, tápanyagot vonunk ki a biogeokémiai körforgásból, és a talaj kimerül. Ennek következményei: sápadt levelek, kiálló, sárga erek és lassú növekedés. Nem kell ennek kitennie a növényeit, ha rendszeresen használ trágyát – csak ebben az esetben fejlődnek a növények egészségesen és lesznek ellenállók a betegségekkel szemben.

Ha bőséges virágzást és roskadozó termést szeretne, akkor biztosítania kell az egyensúlyt is a trágyázás során. Ugyanaz igaz itt is, mint saját táplálkozásunknál: minden tápanyagnak jelen kell lennie megfelelő mennyiségben az optimális fejlődéshez. Az egyik tápanyag nem helyettesíthető egy másikkal. Ha gondosan figyeli a növényeit, általában könnyen észrevehető, ha hiányzik nekik valamilyen tápanyag, és megállapítható, hogy milyen fajta. Például a gyenge növekedés és a sápadt levelek a nitrogénhiány jelei. A kevés virág és az apró levél ugyanakkor a foszfáthiányra utal. A növény gyengesége, ernyedtsége a kalciumhiány jele.

A legfontosabb tápanyagok és azok funkciója

Milyen tápanyagokra van szüksége a növénynek?

Elsődleges tápanyagFunkció

Nitrogén

A növények növekedésért felelős.

Foszfát

A növényeket a virágképzésben és gyümölcshozásban segíti, a gyökérzet növekedésében játszik szerepet.

Kálium

Javítja a növény ellenállóképességét és jobb ízt ad a gyümölcsöknek és zöldségeknek.

Magnézium

Fontos a klorofilképződéshez és hatással van a növény vízellátására.

Kalcium

A szövetek erősségét növeli és a növény fizikai ellenállását javítja.

Mi a különbség a trágyák között?

Különbséget teszünk a tisztán szerves, természetes anyagokból előállított trágyák és az ásványi műtrágyák között, melyeket ipari úton állítanak elő, illetve külön csoportot alkot az organikus-ásványi trágya.

Szerves trágyák

A szerves trágyák növényi és/vagy állati alapú összetevőket tartalmaznak (például szőlőmaghéjat, kókuszhéjat, szarulisztet, tengeri madarak ürülékét). Az átalakulás, melynek során a szerves anyagokból olyan tápanyag válik, ami hasznos a növények számára, lassú, természetes folyamat (mineralizáció). A természetes alapanyagokat először le kell bontaniuk a talaj mikroorganizmusainak. Ez azt jelenti, hogy a tápanyag lassan szabadul fel, egy hosszú perióduson át. A folyamat során aktivizálódik a talajban az élet, és felgyorsul a humuszképződés.

Szerves-ásványi trágyák

A legnagyobb mennyiségben keletkező melléktermék, amikor a talaj mikroorganizmusai szerves anyagokat bontanak le, az a nitrogén. A szerves trágyákat ásványi anyagokkal dúsítják, így a növények továbbra is megkapnak minden fontos tápanyagot. Ennek eredménye a szerves-ásványi trágya. Sok szerves-ásványi trágya áll 100%-ban természetes alapanyagokból.

Ásványi trágya

Az ásványi trágyák a növény táplálásához szükséges tápanyagokat ásványok és sók formájában tartalmazzák. Ezek feloldódnak a talaj nedvességtartalmától, így a növény közvetlenül hozzájut a tápanyagokhoz. Mivel ezek gyors energiaforrások és hatásuk teljesítménynövelő, főleg magas tápanyagigényű folyamatos virágzású növények esetében használjuk ezeket, illetve a tápanyaghiányt orvosoljuk.

Az azonnali ásványi trágyák mellett léteznek lassan oldódó ásványi trágyák is, melyek folyamatosan adják le a tápanyagot, összhangban az olyan természetes növekedési tényezőkkel, mint a meleg és a víz, hosszú időn át (általában 3–6 hónapon keresztül). Ez biztosítja, hogy a növény megfelelő tápanyagellátást kap egészen a kertművelési idény végéig.

Mikor van itt a legjobb idő a trágyázáshoz?

A tápanyagellátás legfontosabb szabályai: csak a növekedési időszakban trágyázzon! Ha nem így tesz, az évelők, gyümölcstermők és zöldségek egyre-másra új hajtásokat hoznak, ami érzékennyé teszik őket a faggyal szemben. Éppen ezért tanácsos csak augusztus közepéig trágyázni, azt követően csak hozzáadott kalciumot tartalmazó őszi trágyákat szabad használni a cserjékhez és évelőkhöz. Amennyiben a nyár nagyon forró, trágyázás előtt bőségesen öntözzön. Az öntözést legjobb a reggeli, vagy az esti órákban végezni.

Tápoldatok

A tápoldatok azonnal a talajba hatolnak, ezért hatásukat gyorsan fejtik ki. A növények a gyakoribb, kisebb adagokban történő trágyázást jobban tolerálják. A lassan oldódó trágyák megkönnyítik a kertészek dolgát, mivel hatásukat egy 3–6 hónapos időszak során fejtik ki.

compo image

Mennyi trágyára van szüksége egy növénynek?

Minden növény más szükségletekkel rendelkezik, ezért jó ötlet a szükségletekre szabott trágyát használni. A túl kevés trágya lassú növekedést és kevésbé bőséges termést okozhat. Ezzel együtt azonban a túl sok tápanyag is árthat a növénynek, mivel a szövetei elgyengülnek, és a növényt könnyebben kifordítja a szél. Egyúttal védtelenebb lesz a betegségekkel és kártevőkkel szemben is.

A különféle zöldségek közt találunk alacsony, átlagos és magas tápanyagfelvételű növényeket is, melyek mind más mennyiségű tápanyagot igényelnek. Az alacsony tápanyagfelvételű növények közé tartoznak a fűszernövények, borsók és retkek: ezek jól megvannak kevés tápanyaggal is. A közepes tápanyagfelvételű növények, mint a földieper, karalábé és a répa egy kicsit több tápanyagot igényelnek. A magas tápanyagfelvételű, legtöbb tápanyagot igénylő növények közé tartozik a paradicsom, az uborka, a tök és a káposzta. A dísznövények között is él ugyanez a különbség. Azt javasoljuk, hogy nézzen utána a növény szükségleteinek még vásárlás előtt, hogy a növényre szabhassa a talaj trágyázását. A trágyázáshoz precíz mennyiségeket talál a trágya csomagolásán.

megosztás