compo image
  1. COMPO
  2. Útmutatók
  3. Növényápolás
  4. Kert
  5. Kertápolás
  6. Hortenzia különszám: Minden, amit a hortenziáról tudni kell

Hortenzia különszám

Minden, amit a hortenziáról tudni kell

Színes virágözönével az ablakpárkányok, balkonok vagy a kert örökzöldje: a hortenzia. Ha sikerül a megfelelő fajtát kiválasztania és helyesen gondoznia, akkor cserébe nosztalgikus bájával kápráztat el minket a nyáron. És a bőséges virágzatnak köszönhetően vonzza a tekinteteket, akár ágyásba, akár virágládába ültetjük. Itt megtudhat mindent, amit a hortenziáról tudni kell, és arról, hogyan gondozhatja.

Hogyan a legjobb a hortenziát gondozni

Bár magyar neve nem annyira beszédes, angolul árulkodóbb: a „hydrangea” szó görög eredetű, és a „hydro” (víz) és az „angenion” (edény) szavak összetétele. A hortenziák rendszeres öntözése ápolásuk egyik legfontosabb része – de ez egyébként is igaz a dézsás növényekre. A rododendronhoz, azáleához és kaméliához hasonlóan a hortenzia is acidofil növény, ami kevés tápanyaggal, savas talajban is jól érzi magát. Speciális, tápanyagban gazdag, alacsony pH-értékű talajra van szüksége az egészséges növekedéshez.

Kifejezetten forró nyár elébe nézünk? Válasszon hőségtűrő fajtát!

Nem mindegyik fajta viseli egyformán jól a meleget és az azzal járó szárazságot. Megmutatkozott már, hogy az érdeslevelű hortenzia, a tölgylevelű hortenzia és a bugás hortenzia sokkal jobban viseli a nyarat, mint a többi fajta.

compo image

A kék szín, és a hortenzia trágyázása

A kék hortenzia esetében csak lágy vízzel öntözzön, különben a második évtől a hortenzia rózsaszín virágokkal fogja Önt meglepni. Ha a kék hortenzia rózsaszín, vagy lila színt vesz fel, az annak a jele, hogy a talaj pH-értéke nem a növény igényeinek megfelelő. A rózsaszín hortenzia delfinidin nevű pigmenteket tartalmaz, ami bőséges, kék virágokat eredményez ha jelen van az alumínium nyomeleme, és a talaj savas (4–5-ös pH-érték körüli). Ha kemény vizet használ, akkor a talaj pH-értéke növekszik, és az alumínium nem tud a gyökereken keresztül felszívódni. Kék virágok esetén segítő kezet nyújthat a növényeknek. 

Olyan tápoldat használatát javasoljuk, amit kifejezetten a hortenziák igényeire szabtak. Így a hortenzia hetente egyszer, öntözéskor megkap minden tápanyagot, amire szüksége van az optimális fejlődéshez.

Hogyan metsszük megfelelően a hortenziát

A hortenziákat fajtájuk függvényében eltérően kell metszeni. Ha a következő szabályokat betartja, akkor a növény hosszú élettartammal és csodálatos virágözönnel fogja azt meghálálni:

  • Hogy biztosak lehessünk benne, hogy a füzérvirágzatú és a vad hortenzia szára elbírja a növényt rossz időben is, tavasszal, vagy késő ősszel érdemes azt megmetszeni. Csak így érhető el az erős rügyezés és a vastag ágazat, ami számos virágfejet hoz majd.
  • A kerti hortenzia, a lacecap hortenzia és a kúszó hortenzia egy évvel korábban hoznak virágot. Így a régi hajtásokat közvetlenül a virágzást követően távolítsa el. Tavasszal mértékkel metssze vissza, csak a halott, elfagyott részeit távolítsa el a növénynek a legutolsó rügy felett. 
  • Az „Endless Summer” fajta kivételt képez ez alól. A kerti hortenziával ellentétben nem zavarja, ha tavasszal, vagy nyáron gyengéden visszametszik, teljes pompájában fog ismét hajtani és virágozni.

A legfontosabb fajtákról röviden

Hortenzia: eltérő formák és színek

Klasszikus

Kerti hortenzia

Finom

Lacecap hortenzia

gömb alakú

Vad hortenzia

Lágy

Érdeslevelű hortenzia

Magas és karcsú

Bugás hortenzia

Kúszó

Kúszó hortenzia

Hogyan tudjuk jól átteleltetni a hortenziát

A hortenziát télire rőzsével vagy fenyőágakkal kell betakarni, hogy védjük a fagytól, hogy a következő évben is élvezhessük ezeket a virágzó csodákat. Ez kifejezetten fontos a kerti hortenzia és a lacecap hortenzia esetén, amelyek a virágokat hozó rügyeiket már előző évben növeszteni kezdik. Ha lehetősége van rá, fagymentes helyen teleltessen át minden cserépben és dézsában nevelt hortenziát! Ha nincs lehetősége arra, hogy egy szobába vagy télikertbe helyezze őket, a balkonon keressen nekik egy napos, széltől védett helyet, ami téli otthonukként szolgálhat! A cserepek átmérője azonban legalább 40 cm legyen, és védje azt a fagytól nem szőtt szövettel, vagy zsákanyaggal!

megosztás

compo image

COMPO. Egyszerűen gyönyörű növények.

Együtt még több zöldet hozhatunk az életébe

Szolgáltatásaink