compo image
 1. COMPO
 2. Útmutatók
 3. Növényápolás
 4. Kert
 5. Rózsák
 6. Rózsák ültetése cserépbe vagy dézsába

Rózsák ültetése cserépbe vagy dézsába

Nem kell saját kerttel rendelkeznie ahhoz, hogy élvezhesse a rózsákat. A rózsa egyes fajtái cserépbe vagy dézsába is ültethetők balkonra vagy teraszra. A rózsák napos, levegős helyen érzik jól magukat. Időről időre át kell őket ültetni, hogy sokáig élvezhesse a cserépben vagy dézsában élő növényeit. Itt megtudhatja, mit kell észben tartania a rózsák ültetéséről és átültetéséről.

Mit kell észben tartani a cserépbe vagy dézsába ültetett rózsákkal kapcsolatban

Az ágakká vastagodó rózsák és a magasra növő bokrok nem alkalmasak dézsás növénynek, mivel túl nagyra nőnek. A dézsás növények a növény maximális magasságának harmadáig-feléig nőnek. A többször virágzó és a kellemes illatú rózsák a legnépszerűbbek. Az egynyári bokrok megfelelő aljnövényzetet biztosítanak. A futómuskátlik nem jó szomszédok, mivel azoknak nagy mennyiségű tápanyagra van szükségük, így azokért vetélkednek a rózsákkal. 

Útmutató lépésről lépésre

Rózsák cserépbe ültetése és átültetése

 1. compo image

  1

  A cserép előkészítése

  Az edény aljára először is egy vízlevezető réteget (3–4 cm vastag) képezzünk duzzadt agyagból vagy agyagdarabokból; ez tárolja a vizet és megakadályozza az átnedvesedést. A vízlevezető rétegre helyezzünk vízáteresztő, nem szőtt anyagot, hogy megakadályozzuk, hogy a későbbiekben a víz és a talaj keveredjen. Ezt követően töltsünk a cserépbe rózsaföldet.

 2. compo image

  2

  A növény behelyezése

  Ekkor helyezzük a növényt a cserépbe. Vigyázzon arra, hogy a gyökerek ne hajoljanak vissza, amikor a növényt a cserépbe helyezi. A cserepet ezt követően töltse fel rózsafölddel, a cserép pereme alatt két centiméteres szintig (ez a szintkülönbség teszi lehetővé az öntözést).

 3. compo image

  3

  A rózsák öntözése és gondozása

  Végső lépésként alaposan öntözze meg a rózsát, és trágyázza szükség szerint. Ha a növény gyökerei két éven belül kitöltik a cserepet, akkor ismét át kell ültetni. De ha helyhiány miatt nem lehet a rózsát nagyobb cserépbe vagy dézsába átültetni, a cserépből földlabdával együtt szedjük ki a növényt. Amint a gyökereket megszabadítottuk a talajtól, a vastag gyökereket metssze vissza, a hajtásokat vágja vissza nagyjából 10 centiméterrel, és ugyanabba a cserépbe ültesse vissza növényt friss földdel!

Ezeket a rózsákat lehet cserépbe vagy dézsába ültetni

RózsafajtaVirág színe

„Bonica”

Rózsaszín virágú

„Rosarium Uetersen”
Világos rózsaszín virágú
„Margaret Merill”
Fehér virágú
„Winchester Cathedral”
Fehér virágú
„Golden Celebration”
Aranysárga virágú
„English Garden”
Sárga virágú
compo image

Rózsaútmutató

Itt találhat tippeket és trükköket növényútmutatónkban a rózsák helyes gondozásáról.

további információ

megosztás