compo image
  1. COMPO
  2. Útmutatók
  3. Növényápolás
  4. Balkonnövények és dézsás növények
  5. Balkonkert létrehozása: HÉT TIPP KIS TEREKHEZ

HÉT TIPP KIS TEREKHEZ

Balkonkert létrehozása

Színes muskátlik, frissen szedett paradicsom vagy egy kis málnabokor - ha azt hiszed, hogy virágot, gyümölcsöt vagy zöldségnövényt csak kertben lehet termeszteni, akkor tévedsz! Eláruljuk, hogyan hozhatod ki a legtöbbet még a legkisebb területű helyből is, és hogyan hozhatsz létre gyönyörű balkonkertet.

Hét tipp kis erkélyekhez

Természetesen egy kis helyen nem fér el annyi növény, mint egy nagy kertben. Emellett nincs hely napozóágynak vagy függőágynak sem. Mindazonáltal az okos tervezés lehetővé teszi, hogy még a kisebb terekből is sokat hozhass ki. Ezért megosztunk veled hét praktikus tippet az erkély hatékony kihasználásához és az erkély csodás, nyugodt oázissá alakításához.

compo image

SZÍNES ÉS FINOM

1. A megfelelő balkonnövény kiválasztása

Ha színes erkélyt szeretnél, különösen tavasszal vagy nyáron nagy választékban állnak rendelkezésre a balkonvirágok. Például a begónia, a muskátli, a petúnia, a fukszia, a dúsvirágú petúnia, a kisvirágú árvácska, a boglárka vagy a verbéna mind alkalmasak arra, hogy cserépbe vagy balkonládába ültesd. Szintén alkalmas a cserépbe ültetésre majdnem mindegyik fűszernövény is – a bazsalikomtól a cickafarkig. Emellett a méhek és más hasznos rovarok is szeretik a virágzó fűszernövényeket.
Ami a haszonnövényeket illeti, ma már széles választékban léteznek olyan növények, amelyek kevés helyet foglalnak, mégis ízletes gyümölcsökkel örvendeztethetnek meg. Ez lehetővé teszi, hogy gyönyörű gyümölcsöst és zöldségeskertet hozhass létre az erkélyen kis törpe paradicsomnövényekből, balkonpaprikából vagy virágzó őszibarackfákból.

Vásárláskor azonban tanácsos megnézni a növény címkéjét, mivel azon tájékoztatás szerepel a növény növekedési szokásairól és arról, hogy mekkora helyet kell biztosítanod a növénynek. Ha például egy klasszikus kerti málnára (amely képes több méter hosszú hajtásokat kifejleszteni) vetettél szemet, tedd vissza a cserepet, és válassz helyette egy balkon málnát. Az ilyen különleges cserepes növények nagyon kompakt növekedésűek, ezért tökéletesen alkalmasak kis balkonkertekbe.

compo image

GONDOLKODJ KREATÍVAN

2. A klasszikusok: Balkonládák

A balkonládák valószínűleg minden balkonkertész alapfelszerelésének részét képezik. A legkülönbözőbb formákban, színekben és méretekben kaphatók. A lehető leghatékonyabb helykihasználás érdekében válassz olyan virágládákat, amelyeket az erkély korlátjának külső oldalára rögzíthetsz vagy felakaszthatsz. Annak érdekében, hogy a balkonládáid ne dőljenek el erős szélben vagy viharban, ne felejts el gondoskodni a megfelelő rögzítésükről! Ezenkívül egyes bérlakások házirendje előírja, hogy a balkonládákat csak belülről szabad felakasztani. Ezért fontos, hogy mielőtt virágládákat vásárolsz, tájékozódj a vonatkozó szabályokról és előírásokról. Ezután megmérheted az erkély korlátját. Egy jó két méter széles erkélyhez két nagy, egyenként 100 centiméter hosszúságú ládát ajánlunk. Ez lehetővé teszi, hogy az erkély korlátjának teljes hosszában ültethess. Természetesen használhatsz sok kis virágládát vagy függő cserepet is. Bár ez egy kis helyet igényel, az erkély ezáltal valamivel nagyobbnak tűnhet.

Ültetési tipp: Különféle virágok alkalmasak félárnyékos és napos balkonkertekbe. Például a muskátli, a petúnia, a százszorszép, a dúsvirágú petúnia, a verbéna vagy a bársonyvirág csodálatosak, akárcsak a vörösbegyvirág-félékhez tartozó növények. Aki szedésre szánt kis balkonnövényeket szeretne termeszteni, az ültethet különféle fűszernövényeket, epret vagy törpe bokros paradicsomot. A begóniák és fuksziák szép színfoltot jelentenek az északi fekvésű, általában árnyékos erkélyeken. A fűszernövények kedvelői ültethetnek szagos mügét vagy medvehagymát is.

compo image

MAGASBA TÖRVE

3. Erkélytervezés nagy magasságokba: Függőkosarak

Ki mondta, hogy a cserepeknek mindig talajszinten kell lenniük? A függőkosarak ideális megoldást kínálnak arra, hogy a légteret is kihasználjuk. Különösen a csüngő növények érzik majd ott jól magukat. Mivel a függő virágkosarak különböző méretben kaphatók, kiválaszthatod a növénynek megfelelő függőkosarat - vagy akár több növényt is elhelyezhetsz egyetlen függőkosárban.

Ültetési tipp: A színes csüngő verbénák, sétányrózsák vagy futómuskátlik feldobják a napsütötte erkélyek hangulatát. Igazán szemet gyönyörködtetőek az olyan lombhullató dísznövények, mint a tatáriszalag. Mivel a legtöbb földieper csüngő növény, kiválóan alkalmasak függőkosarakba is. A csüngő begóniákat és fuksziákat árnyékos balkonkertekbe ajánljuk. Varázslatos virágaik csodálatos, szemet gyönyörködtető látványt nyújtanak. Ha az erkélyedet legalább egy kis fényt éri, akkor az erdei szamócával is szerencsét próbálhatsz.

compo image

FÜGGŐLEGES KERTEK

4. Ültetés a falakra: Polcok és raklapok

Csak egy kis kézügyességre van szükség ahhoz, hogy a csupasz falakat szép növényekkel borítsd be. Például készíts egy praktikus akasztós polcot egy deszkából és némi kötélből. Elhelyezhetsz rajta kis fűszernövényeket vagy virágokat. Az erkélyed falát is díszítheted néhány pozsgással, amelyekből zöldfal jön létre.

Hogy még változatosabbá tehesd az erkélyed, készíthetsz egy függőlegesen elhelyezett virágágyást egy fából készült raklapból. A raklapokat azonban ne ültesd be túl sűrűn, mivel minden növénynek elegendő helyre van szüksége a gyökerek fejlődéséhez. Általánosságban elmondható, hogy a kis pozsgások, a különböző fűszernövények vagy a robusztus vadvirágok, amelyek kevés talajjal is beérik, különösen alkalmasak egy függőleges raklapágyásba. Fontos, hogy úgy állítsd össze, hogy az öntözés után a felesleges víz el tudjon folyni.

Ezenkívül olyan virágokat is ültethetsz, amelyek inkább felfelé, mint széltében szeretnek nőni. A borzas kúpvirág, a tapadó vadszőlő, a borostyán vagy az iszalag olyan kúszónövények, amelyek a kíváncsiskodó szemektől védelmet nyújtó árnyékolóként is szolgálnak.

compo image

KEREK HELYETT NÉGYZET ALAKÚT

5. Balkonkert cserepekkel és ládákkal

Ha sok helyet szeretnél megspórolni, javasoljuk, hogy kerek helyett inkább négyzet alakú cserepekbe ültess, mivel így elkerülheted a kihasználatlan helyeket. Ha a cserepek elég nagyok, mondjuk 8 vagy 15 literesek, akkor akár kompakt cserepes gyümölcsfákat is ültethetsz, például balkonbarackot vagy oszlopos almafát - de a paradicsom vagy az uborka is jól érzi magát bennük. Ezeknek a növényeknek azonban világos és napos helyre kell kerülniük. Az előnyös az, ha az erkélyt legalább fél napig éri a napfény.

Különösen praktikusak a nagy ládák vagy - az erkélyen kissé vonzóbb látványt nyújtó - kisebb magaságyások. A láda vagy a magaságyás nagyságától függően sokféle zöldség- és gyümölcs termeszthető a napos vagy félárnyékos balkonkertben - a salátától a retken át az illatos fűszernövényekig, a kreativitásod szabadon szárnyalhat. Számos ötlet létezik a magaságyás beültetésére, különösen a napos erkélyeken.
Ez azonban egy kicsit nagyobb kihívást jelenthet egy északi fekvésű erkélyen. Itt az olyan, az árnyékos helyeket kedvelő növényekkel próbálhatsz szerencsét, mint a medvehagyma, a szagos müge vagy a japán vízitorma. Az olyan szép dísznövények, mint a páfrány, a liliom és a szívvirág szintén jól fejlődnek az árnyékosabb helyeken.

Tipp: Ültetés előtt fontos, hogy győződj meg arról, hogy van elég vízelvezető lyuk, melyen keresztül a víz könnyen ki tud folyni. Az esetleges pangó víz még hatékonyabb megelőzése érdekében ajánlott egy granulátumból készült vízelvezető réteg alkalmazása. Győződj meg arról, hogy a növények gyökereinek van elegendő helye.

Zöldségtermesztés - bárki képes rá

Szeretnéd, hogy legyen egy kis pikniksarkod, ahol például paradicsom és földieper nő? Megosztunk veled kilenc egyszerű zöldség-és gyümölcstermesztési tippet az egészséges növényekért és a bőséges termésért!

Read more
compo image

ÖSSZECSUKHATÓ ÉS MULTIFUNKCIONÁLIS

6. Hangulatos ülősarok kialakítása

A színes növények mellett a balkonkertben természetesen lennie kell egy szép ülőhelynek is, ahol a kertészkedés után megpihenhetsz. Az összecsukható erkélybútorokat különösen akkor ajánljuk, ha kevés hely van az erkélyen. Számos olyan variáció áll már rendelkezésre, amely kis erkélyekhez is alkalmas. Kertészkedés és ültetés közben egyszerűen összecsukhatod a székeket, félreteheted őket, hogy zavartalanul gondozhasd a növényeidet. A többcélú bútorok is hasznosak - például egy láda, amely könnyen használható néhány zsák föld tárolására és padként is funkcionálhat két-három szép párnával. A nagy, kényelmes párnák, amelyeket szükség esetén a földre lehet fektetni, ülőhelyként is használhatók, ha meghívtál magadhoz néhány barátot.

Egyébként, míg egy nyugati fekvésű erkélyen élvezheted az esti napsütést, a déli fekvésű erkélyeken nyáron nagyon meleg lehet. Egy keskeny árnyékoló vagy egy kis napernyő azonban segíthet. A napellenző előnye, hogy nagyobb árnyékot biztosít, és nem foglal el helyet a padlón.

est-facing balcony, south-facing balconies can get very hot in the summer. A narrow parasol or small sun canopy can help here. The advantage of a sun awning is that it provides more shade and does not require any floor space.

compo image

GONDOSKODJ FÉNYEKKEL A HANGULATRÓL

7. Balcony garden with atmospheric lighting

A tündérfények, gyertyák és lámpások nélkülözhetetlenek, ha a langyos nyári estéken csodás hangulatot kell teremteni. A helytakarékosság érdekében a tündérfények könnyen a korlát köré tekerhetők vagy a mennyezetre függeszthetők. A gyertyákat és a viharlámpákat egy függőpolcra vagy egy kis faasztalra helyezheted - és máris készen van a dekoratív világítás a balkonkertedben! 

megosztás