compo image
 1. COMPO
 2. Útmutatók
 3. Növényápolás
 4. Alapok
 5. Talaj és komposzt
 6. Minden, amit a virágföldről tudni kell

Minden, amit a virágföldről tudni kell

Számos virágföld létezik. De hogyan állapíthatja meg, hogy növényeinek melyik a legjobb? Itt megtudhatja, hogy mit kell észben tartania, amikor virágföldet vásárol, és hogy nem minden föld egyforma.

Mit tartalmaz a virágföld?

Mivel minden növénynek más és más igényei vannak, a különféle virágföldek, más néven táptalajok, különféle összetételű alkotóelemeket tartalmaznak. Ez azt jelenti, hogy a virágföldeknek gyökeresen eltérő tulajdonságaik lehetnek. Megkülönböztetünk fizikai, biológiai és kémiai tulajdonságokat.

Fizikai tulajdonságok

 • Szerkezet és stabilitás
 • Pórusméret
 • Vízkapacitás
 • Légáteresztő kapacitás

Biológiai tulajdonságok

 • Kártevőktől mentes
 • Gyomoktól mentes, vagy gyomokban szegény
 • Patogén organizmusoktól mentes

Kémiai tulajdonságok

 • pH-érték
 • Sótartalom
 • Tápanyagtartalom
 • Tárolás

A fizikai és biológiai tulajdonságokat a virágföld alapját adó szubsztrátum határozza meg, ami lehet komposzt, humusz, vagy például tőzeg is. Olyan egyéb szubsztrátumok hozzáadásával, mint például az agyagásványok, kvarchomok vagy perlit, javíthatók a föld tulajdonságai, és a növény szükségleteihez igazíthatók. A kémiai tulajdonságok szintén szabály szerint változtathatók. Például, a pH-érték mésszel szabályozható, a műtrágyák pedig hosszú távon látják el tápanyagokkal a növényeket. Ezért mindenképpen nézze meg vásárláskor a virágföld összetételét.  

compo image

Miért fontos a megfelelő virágföld kiválasztása?

A virágföld egyfajta nappaliként szolgál növényei számára. Önnek mire van szüksége otthon a négy fal között? Elég helynek kell lennie, lehetőségnek a pihenésre, ne legyen túl hideg, vagy túl meleg. Ugyanez igaz a táptalajokra is. Ez támasztja meg a gyökereket, biztosítja, hogy a növény szilárdan állhasson. Vizet és tápanyagot tárol, és elegendő levegőt enged át ahhoz, hogy az áramolhasson a gyökerek körül.

Miből tudhatom, melyik a jó minőségű virágföld?

A jó virágföldben elegendő tápanyag található, amit egy bizonyos növénycsoportra szabtak, illetve alapvető adalékok, melyek fedezik az első néhány hét tápanyagszükségletét. A minőség másik jele a pH-érték. A talajban lévő tápanyagot a növény csak akkor tudja felszívni, ha a pH-érték megfelelő. Fordítson figyelmet a föld állagára is. A magas minőségű szubsztrátumok egyenletesen vannak elkeverve, és ha hozzáérünk, akkor laza, mégis stabil részekre morzsolódnak. Ha semmi más nem segít, marad a szaglásteszt – a jó föld illata olyan, mint az erdei talajé, nem érződhet büdösnek, dohosnak.

Tipp

A legtöbb növény az 5,5–6,5 közötti pH-értéket kedveli. De az acidofil növények (vörös áfonya, áfonya, rododendron) a savas talajú ágyásokban vagy dézsákban virulnak igazán (4–5 közötti pH-érték).

compo image

Mi olyan különleges a COMPO virágföldjeiben?

1956-ban ez volt az első fogyasztóbarát csomagolásban kapható virágföld, és a mai napig ez a leghíresebb márka a kínálatunkban: a COMPO SANA® virágföld. Az összetételét precízen szabjuk a növények szükségleteihez, és mindent tartalmaz, ami csak az egészséges növekedéshez kell. A fejlesztett formulának és a különleges mikrotáp keveréknek köszönhetően egyes szubsztrátumaink akár 12 héten át is táplálják a növényt. A független Agricultural Investigation and Research Institute of the Chamber of Agriculture – LUFA (Földművelésügyi Kamara Földművelésügyi Vizsgálati és Kutatási Intézete) és a DIN ISO-tanúsítványnak megfelelő minőségellenőrzés garantálja a COMPO virágföldek következetesen kiváló minőségét.

Továbbá, minden tőzeget tartalmazó virágföldünk a „Responsibly Produced Peat” (Felelősségteljesen Előállított Tőzeg) alapítvány tanúsítványával rendelkezik. Ez az európai szervezet áttekinthető tanúsítványrendszert hozott létre a felelősségteljes tőzegbegyűjtésre. Szigorú feltételeket szab a terület kiválasztásához, a tőzeg begyűjtéséhez és a földterület későbbi felhasználására vonatkozóan.

Hogyan kerülhetem el a tőzeg használatát a kertemben?

Ha a tőzegtartalmú virágföldeket helyett inkább más alternatívát választana, most már tiszta lelkiismerettel teheti meg. A növények számára értékes, legtöbb talajban jelen lévő tőzegkomponenst egyszerű kéreghumusszal, komposzttal, kókuszdió- vagy farostokkal váltottuk fel. A természetes összetevők hozzájárulnak az egészséges növekedéshez is.

A növények helyes átültetése

Megfelelő fénymennyiség, víz és tápanyagok mellett a növényeknek mindenek előtt elegendő helyre van szükségük. Itt megtudhatja, miért olyan fontos a növények átültetése, és hogyan teheti meg.

további információ

megosztás