compo image
  1. COMPO
  2. Útmutatók
  3. Növényápolás
  4. Balkonnövények és dézsás növények
  5. A levendula metszése

A levendula metszése

Mind imádjuk a levendulát, csakúgy, mint a méhek, poszméhek és lepkék. A mediterrán félcserje illatát rengeteg kertben érezhetjük. Azonban nem minden levendulatő virágzik bőségesen - lehet, hogy azért, mert nem metszették vissza. Ez a cikk ismerteti, miért lényeges rész ez a levendula gondozásában, és mi a legjobb módszer.

AZ ANYAG ÉS A MÉRET KULCSFONTOSSÁGÚAK

Miért kell metszeni a levendulát?

A levendula éves visszametszésének számos oka van. Ez a félcserje idővel eléggé elfásodik, márpedig a fás részeken nem jelennek meg új hajtások, emiatt pedig a növény egyes részein alig nő virág vagy levél. A legrosszabb esetben akár félbe is hasad. Ezen a ponton már nagyon nehezen menthető a növény.

A rendszeres metszés másik indoka a növény formázása - ez különösen a kisebb, konténeres levenduláknál jön jól.

compo image

Mikor kell metszeni a levendulát?

A legjobban akkor gondoskodik levendulanövényéről, ha évente kétszer visszametszi. A levendula első metszésére február vége és március közepe között javasolt sort keríteni, feltéve, hogy további erős fagyra nem kell számítani. A második metszés időpontjára rá lehet jönni, mivel eddigre szinte az összes virág elhal. Erre általában július-augusztus folyamán kerül sor.

Számos cserjétől eltérően ezt a lilás félcserjét nem tanácsos ősszel visszametszeni, ez ugyanis súlyos fagykár kockázatával jár.

A LEVENDULA METSZÉSE FEBRUÁRBAN ÉS MÁRCIUSBAN

Tavaszi visszametszés

A legfontosabb a levendulát tavasszal metszeni. A tökéletes időpont a tartós fagy felengedte után következik be, mielőtt a növény hajtani kezdene. Úgyhogy hosszú, hideg tél után várjon kicsit a metszéssel. A karbantartó metszés során a mediterrán szépség mintegy kétharmadát visszametszheti. Ennek során eltávolíthatja a növényről a tél során kiszáradt vagy elfagyott részeket. Az ilyen ágakat éppen a talaj felett kell elvágni.

Egyébként minél később metszik vissza a levendulát, annál később bontja ki csinos virágait. Más szóval: ha sok késő nyári virággal együtt ültette el, a levendula metszésével érdemes lehet megvárni a február végét.

A LEVENDULA METSZÉSE JÚLIUSBAN ÉS AUGUSZTUSBAN

Karbantartó metszés a második virágzásért

Ha megfelelően megmetszi nyáron a levendulát, ez nemcsak a növény energiáival takarékoskodik, hanem jó adag új virág megjelenésével is járhat. Miért? Mert, ha az ágat épphogy a virágok elhalása előtt metszi meg, a növény nem fektet sok energiát a magtermésbe. Helyette összpontosíthat arra, hogy új virágokat hozzon. A metszőollóval a különösen hosszú hajtásokat vegye célba, és mintegy egyharmaddal vágja azokat vissza. Ha elfeledkezik a levendula nyári metszéséről, később már nem érdemes időt keríteni rá, mert ez igazából csak egy további karbantartó metszés. A levendulának az első fagy érkezése előtt ki kell alakítania új hajtásait ahhoz, hogy ne sérüljön a növény.

A kétharmad-egyharmados szabály.

Ez a könnyen megjegyezhető szabály vonatkozik a levendula visszavágására. Tavasszal legfeljebb kétharmaddal, nyáron mintegy egyharmaddal vágja vissza.

compo image

Tippek a tökéletes metszéshez

A fiatal levendulanövényeket általában kicsit máshogyan kell metszeni, mint az idősebb töveket. A fiatalabb tövek túlélik a szigorú metszést, az idősebb tövekre a fás részek miatt nagyobb figyelmet kell fordítani. A mediterrán félcserje az ilyen helyekről már csak nagy erőfeszítések árán tud új hajtást hozni, már, ha egyáltalán sikerül. Úgyhogy vigyázzon, ne vágjon bele az öreg fás részbe, és mindig hagyjon meg az új hajtásokból pár centimétert.

Ha a növényét évek óta nem vágta vissza, az elfásodott levendulát csak szigorú visszametszéssel mentheti meg. Nem mindig sikeres stratégia, de mindenképp megéri megpróbálni! Ideális esetben júniusban vagy júliusban vágja vissza a levendulát, alaposan, úgy, hogy 10 - 15 cm-nél ne maradjon magasabb. Szerencsés esetben még az év vége előtt megjelennek rajta a friss hajtások.

Szerszám a tiszta metszéshez

Fiatal levendulanövényekhez legjobb választás a rózsametsző olló. Idősebb növények esetén tanácsos inkább a sövénynyíró ollóért nyúlni.

Illatozó szárított levendula

A levendula nemcsak nagyszerűen mutat - illatos virágai egyéb hasznot is hajtanak. A levendula egyrészt nyugtató hatású, másrészt illata elriasztja a szúnyogokat és egyéb rovarokat. Ennek megfelelően ez a mediterrán félcserje tökéletesen felhasználható a kézműveskedésben és az olyan házi készítésű levendulatermékek előállításában, mint az illatgyertyák. A legtöbb ilyen használati utasítás általában azzal kezdi, hogy szárítsa meg a felhasználandó levendulát. Ideális esetben június közepén lehet szárítandó levendulát szedni, amikor egyes virágai már elnyíltak, mások viszont épp csak bimbóznak. Ehhez a hajtásokat a virág alatt mintegy 10 centiméterrel vágja le. Ezt követően kössön kis csokrot az ágacskákból, és fejjel lefele akassza fel szárítani.

megosztás