compo image
 1. COMPO
 2. Útmutatók
 3. Növényápolás
 4. Kert
 5. Rózsák
 6. A rózsák átültetése

A rózsák átültetése

A rózsa egy igazi klasszikus növény, és számos kertben megtalálható. De akkor sem kell nélkülöznöd a virágzó rózsabokrot, ha nincs sok helyed. Egyes rózsák konténerben is gond nélkül tarthatók! Van azonban az ápolásuknak egy fontos extra lépése, amit nem szabad elfelejteni: az átültetés. Eláruljuk, miért van szüksége a cserepes rózsáknak rendszeresen új otthonra, mikor jön el az átültetés ideje, és hogyan ültetheted át helyesen a rózsádat.

compo image

Honnan tudhatom, hogy át kell ültetnem a rózsámat?

A rózsák gyökerei nagyon gyorsan nőnek. Általában két-három év után a régi konténerükben már nem marad nekik elég hely. Hogy életben maradjanak, rendszeres időközönként friss földet és nagyobb cserepet kell kapniuk. Onnan láthatod, hogy már túl kicsi neki a hely, hogy a gyökerek kiemelkednek a cserépből, vagy kinőttek az edény alján lévő vízelvezető nyíláson. A másik jele annak, hogy a hely nem elég nagy neki, hogy a gyökérzet olyan sűrűvé vált, hogy nem tudja kellően felszívni a vizet. Végül, ha a növény nem nő megfelelően, vagy hiánytüneteket mutat, az azt jelzi, hogy a rózsát át kell ültetni. Ha ez történik, lehet, hogy a tárolóedény elég nagy, de a táptalaj már annyira kimerült, hogy az hiánytünetekhez vezetett. Ebben az esetben egyszerűen cseréld ki a régi táptalajt friss, tápanyagban gazdag talajra.

compo image
Föld és komposzt

COMPO SANA® rózsaföld

A COMPO SANA® rózsaföld egy speciális virágföld kertben és cserépben történő rózsaültetéshez. Tartalmazza a növények akár 8 hétig tartó tápanyagellátását biztosító starter trágyázását.

A termékhez

Rózsák átültetése - mikor a legjobb?

Január közepétől kezdődik az időszak, ami a legjobb a rózsák átültetésére, mivel ezek a virágzó növények fokozatosan kezdenek újra növekedni, amikor tavasszal ismét enyül az idő. Bár a rózsákat nyáron is átültetheted, de akkor azzal kell kezdened, hogy erősen vissza kell vágnod őket. Ezután gyorsan új hajtásokat kezdenek növeszteni, ha elegendő vizet adsz nekik.  Mikor ez a virágzó bokor ősszel elhullajtja a leveleit, nyugalmi állapotba kerül. Más szóval, a növény növekedése megáll a következő tavaszig. Általában a rózsák az átültetés következményeként elhullajtják a szirmaikat - ez egy újabb ok arra, hogy tavasszal ültessük át őket, mielőtt az első hajtásaikat hoznák.

Útmutató lépésről lépésre

A rózsák átültetése

 1. compo image

  1

  A megfelelő konténer kiválasztása

  A rózsák tökéletes otthonán vízelvezető lyukaknak kell lennie, hogy a felesleges víz szabadon kifolyhasson. Ellenkező esetben bekövetkezhet a víz pangása, és a virágzó bokor gyökerei rothadásnak indulhatnak. Emellett az edénybe habkő vagy régi cserépdarabok is kerülhetnek, amelyek vízelvezetőként szolgálnak.

 2. compo image

  2

  Töltsd meg a cserepet földdel

  A rózsáknak új otthonukban friss talajra van szükségük, és számukra a tápanyagokban gazdag, humuszban gazdag speciális talaj az ideális, mint például a COMPO SANA® rózsaföld. A benne lévő ásványi anyagok és a humusz aránya laza és levegős szerkezetet eredményez. A benne lévő tápanyagok biztosítják, hogy a rózsád kiegyensúlyozott mértékben jusson hozzá az összes kulcsfontosságú fő- és mikrotápanyaghoz. A hosszan tartó trágyázó hatásnak köszönhetően a rózsának az átültetést követő három hónapig nem lesz szüksége további tápanyagokra.

 3. compo image

  3

  A rózsa előkészítése

  Amikor rózsákról van szó, egy dolog rendkívül fontos: viseljünk kesztyűt! Ennek segítségével óvatosan ki tudod emelni a virágzó növényt a régi cserepéből anélkül, hogy a gyökerei megsérülnének. Ezután a rózsa gyökérlabdáját mártsd egy kicsit vízbe - tartsd a gyökereket a víz alatt, amíg a légbuborékok fel nem szállnak. Ha sérült vagy akár elrohadt gyökereket veszel észre, vágd le őket metszőollóval.

 4. compo image

  4

  Helyezd be a rózsát és nyomkodd le

  Itt az ideje, hogy a rózsacserjét a konténerbe ültesd - vigyázz, hogy a gyökerei ne törjenek le közben. Ezután töltsd ki a réseket még több rózsafölddel addig, hogy körülbelül csak két centiméter hely maradjon az edény tetején. Ez elegendő helyet biztosít arra, hogy a növényt öntözhesd. Ha oltott rózsád van, ügyelj arra, hogy az oltás helye három-öt centiméterrel a talajszint alá kerüljön, mivel a növény ezen a ponton különösen érzékeny a fagyra. Az oltás helyét egy kis csomó alapján tudod beazonosítani. Ezután kissé nyomkodd le a rózsát, hogy bezárd a talajban lévő réseket.

 5. compo image

  5

  Öntözd és ápold a rózsád

  Végül alaposan áztasd meg a rózsát vízzel, és később is figyelj rá, hogy megkapja a kellő mennyiségű vizet. Három hónap elteltével speciális rózsatrágyával trágyázhatod meg a konténeres rózsád. Ez elősegíti a virágzást és serkenti a gyökérnövekedést, ezáltal biztosítja, hogy a növény szépen fejlődjön.

Három tipp a rózsák átültetésére

 1. Míg a fiatal rózsák gyengén kifejlett gyökérzetük miatt viszonylag jól bírják az átültetést, az idősebbek általában jobban megsínylik a tárolóedény cseréjét. Azt javasoljuk, hogy légy óvatos, hogy ne károsodjon és továbbra is élvezhesd a gyönyörű virágzó bokrod.
 2. Különösen nagy méretű konténeres rózsád van? Az átültetés megkönnyítése érdekében használhatsz egy szakadásbiztos, nem szőtt anyagdarabot. Helyezd a nem szőtt anyagot a cserépbe úgy, hogy a tetején néhány centiméterre kilógjon, majd töltsd meg földdel. Amikor át kell ültetni a rózsát, ragadd meg a szövet végeit - ideális esetben ebben valaki más is segít neked - majd húzd ki a konténerből a rózsát gyökerestől.
 3. Szeretnéd átültetni a rózsád, de nincs elég hely az erkélyen vagy a teraszon egy nagyobb cserép számára? Ebben az esetben a gyökérlabdát kissé megkurtíthatod, miután kiszabadítottad a talajból. Ehhez vágd vissza a vastag gyökereket, és rövidítsd meg a hajtásokat körülbelül 10 centiméteresre. Ezután visszateheted a rózsád a régi cserepébe, amit friss földdel töltöttél fel.
compo image

Ezek a rózsák ültethetők cserepekbe vagy konténerekbe

Az, hogy egy rózsa alkalmas-e arra, hogy konténeres növény legyen, attól függ, hogy milyen formában nő. A futórózsák vagy magas bokorrózsák túl nagyra nőnek egy konténerhez. Ezzel együtt a konténeres rózsák gyakran csak a maximális magasságuk egyharmadát vagy felét érik el. Például a kis bokorrózsák vagy ágyásrózsák különösen népszerűek cserepes rózsaként. Ezek a rózsák magastörzsű rózsaként nemesíthetők, így ideálisak konténerbe. Tudj meg még többet a rózsafajták sokféleségéről itt. Egyébként a rózsa mellé a konténerbe más növényeket is ültethetsz, amelyek ebben az esetben aljnövényzetként szolgálnak.

KEDVENC CSEREPES RÓZSÁINK:

RÓZSAFAJTAVIRÁG SZÍNETERMÉSZETES MAGASSÁGA
'Bonica'
Rózsaszín virágok
60-80 centiméter között
'Rosarium Uetersen'
Élénk rózsaszín virágok
150-200 centiméter között
'Margaret Merril'
Fehér virágok
60-80 centiméter között
'Winchester Cathedral'
Fehér virágok
80-150 centiméter között
'Golden Celebration'
Aranysárga virágok
100-150 centiméter között
'English Garden'
Sárga virágok
70-90 centiméter között

megosztás