compo image
  1. COMPO
  2. Útmutatók
  3. Növényápolás
  4. Fűszernövények, gyümölcsök és zöldségek
  5. Mit kell észben tartani, ha gyümölcsöt és zöldséget akar termeszteni a balkonon

Mit kell észben tartani, ha gyümölcsöt és zöldséget akar termeszteni a balkonon

Ön is azok közé tartozik, akik helyi termékeket vásárolnak és szeretik tudni, hogy honnan származik az ételük? Önellátás saját zöldséggel és gyümölccsel – ez sokszor csak vágyálom azok számára, akik nem rendelkeznek saját kerttel. De nem kell ennek így lennie: számos olyan növényfajta létezik, melyek virulnak cserépben is, és aromás gyümölcsöket teremnek. Megmutatjuk, hogyan formálhatja balkonját gyümölcsöt és zöldséget termő paradicsommá. Próbálja ki, és élvezze munkájának ízletes gyümölcsét!

Táplálás és gondozás: a bőséges termés alapjai

A gyümölcsök és zöldségek optimális fejlődésének alapja egy elég nagy cserép vagy balkonláda és a tápanyagokban gazdag föld. Szubsztrátumainkat kifejezetten a növények igényeihez igazítottuk, számos közülük ökogazdálkodásban is felhasználható. Egyes zöldségfajták sok tápanyagot vesznek fel és nagyon magas követelményeket támasztanak tápanyag terén. Tehát, ezeket a zöldségeket és gyümölcsöket trágya formájában hozzáadott tápanyagokkal kell gondozni.

Alapszabály

A következő alapszabály vonatkozik a balkonon termesztett gyümölcsökre és zöldségekre: minél világosabb és naposabb a hely, annál erőteljesebb a fejlődés és bőségesebb a növény termése.

compo image

Milyen zöldségek teremnek meg a balkonon?

Paradicsom

A paradicsom a legnépszerűbb fajták közt szerepel, és elengedhetetlen részét képezi minden cserépbe ültetett kertnek. A kis koktélparadicsom ízletes gyümölcseit gyermekek és felnőttek is szívesen fogyasztják már a bokorról is, természetesen édes ízének köszönhetően. Még a nagyobb salátaparadicsom és húsparadicsom is elég helyet talál magának a dézsában a balkonon. A következő vonatkozik minden paradicsomra: Sok napfény kell nekik, esőtől védett helyre és gondos öntözésre van szükségük. Sose öntözzön a levelek magassága felett, inkább a talajt locsolja, hogy elejét vegye a gombás megbetegedéseknek mint a levélrozsda és a fitoftóra.

Uborka, paprika és cukkini 

Ez a három zöldség a meleget kedvelő fajták közé sorolható. Május közepétől lehet kiültetni őket, hogy elkerüljük a fagyokat. Sok napsütésre van szükségük, hogy termésük érett, ízekben gazdag legyen. Bár a paprika növénye nem foglal sok helyet, az uborka és a cukkini – mindkettő alacsonyan futó bokorban nő – sok helyet igényel. Egy növénynél többet ne helyezzen egy dézsába. Munkája gyümölcsét júliustól kezdve kezdheti betakarítani.

Saláta

Szerencsére vannak olyan zöldségek is, melyek megbirkóznak a félárnyékos helyekkel is. A saláta szereti a napsütést, de főleg a nyárvégi, mérsékelten napos időjárás mellett érzi jól magát, ideértve a keleti- vagy nyugati fekvésű balkonokat is. A legfontosabb, hogy a talaj egyenletesen nedves legyen. Egyenletesen öntözze alulról – és ne csak a fejeket! A saláta csak rövid ideig marad érett, csak annyi salátát ültessen, amit ilyen rövid idő alatt is el tud fogyasztani. Május és október között szedhető.

Zöldbab, retek és mángold 

A zöldbab, a retek és a mángold szintén jól érzi magát félárnyékos helyeken is. A zöldbabnak kevés víz kell, és csak akkor kell öntözni, ha száraz. Ellentétben a retekkel és a mángolddal, melyeknek következetesen nedves talajra van szükségük. Öntözze a cserepüket rendszeresen, de kerülje el az átnedvesedést.

compo image

Milyen gyümölcsök teremnek meg a balkonon?

Bogyós gyümölcsök

Az édesszájúak számára kihagyhatatlan lehetőség nyújtanak a balkonon termesztett bogyós gyümölcsök. A földieper kimondottan népszerű. Nem csak nagyon ízletes gyümölcs, de vitaminokban is gazdag, kalóriában szegény. Ha napos helyet kap, folyamatosan virágzó folytónérő fajtái édes gyümölcsökkel látnak el minket egészen szeptember végéig. A földiepret nem szabad túl mélyre ültetni, hogy megelőzzük a közönséges botritiszt. Fontos, hogy a gyümölcsök ne érjenek a talajhoz, épp ezért tartsunk 30–40 centiméteres távolságot a növények között. Amennyiben lehetséges, a gyümölcsöket gyorsan szedjük le a nedves talajról. A málna és az áfonya is ültethető nagyobb balkonokra.

Oszlopos gyümölcsfák

A kertben nevelt rokonaikkal ellentétben az oszlopos gyümölcsfák nagyon lassan nőnek és nem terebélyesednek, de még a kis fák is sok gyümölcsöt hoznak. Az akár 2,5 méteres magasságuknak köszönhetően az oszlopos gyümölcsfák nagyon jól takarnak a kíváncsi pillantások elől. Ültessen almát, szilvát, cseresznyét, körtét és ehhez hasonlókat nagyobb dézsákba – abban nem borulnak fel erősebb szélben sem.

 

compo image

Milyen fűszernövények teremnek meg a balkonon?

A sokoldalú fűszernövények! Intenzív aromájukkal a főzéshez sokféle ízt adhatnak, meleget adó tea formájában, vagy aromadús fürdőként pedig a jó közérzetünket biztosíthatják. Mivel a fűszernövények kis helyen is jól elélnek, egy kisebb cserép elég a szükségleteik kielégítésére. De vigyázzunk: mivel nem minden fűszernövény fér meg egymással, a legjobb mindet külön ültetni. A legtöbb fűszernövény imádja a napot, de egyes fajták félárnyékos helyeken is jól érzik magukat. Ezek közé tartozik a petrezselyem, a turbolya, a menta és a metélőhagyma – kezelje őket extra adag tápanyaggal, ahányszor csak vág belőlük. Az egész nap árnyékos helyek nem megfelelőek az otthoni fűszerkert számára.

megosztás

compo image

COMPO. Egyszerűen gyönyörű növények.

Együtt még több zöldet hozhatunk az életébe

Szolgáltatásaink