compo image
  1. COMPO
  2. Útmutatók
  3. Növényápolás
  4. Szobanövények
  5. Miért stresszelhetnek a levéldísznövények?

Miért stresszelhetnek a levéldísznövények?

A szobanövények különösen télen vannak nagy stressznek kitéve. A mélyzöld és erős levelek gyorsan halványsárgává válhatnak. Azonban, ha figyelemmel gondozza növényeit és ismeri a tipikus tüneteket, akkor időben segíthet nekik. A leggyakoribb kihívások, amivel egy szobanövény találkozhat - és azok leküzdésének módjai - itt olvashatóak:

TünetAmi okozhatjaAmi segíthet

Abbamaradt növekedés, fakó levelek

Nitrogén hiány, kártevők

Trágyázzon, ellenőrizze hogy vannak-e a növényben kártevők, és ha igen, szabadítsa meg tőlük a növényt

Nagyon pici levelek
Tápanyag-vagy fényhiány
Trágyázzon, tegye világosabb helyre

Barna vagy száraz levélcsúcsok

Száraz levegő és hő-vagy vízhiány

Permetezzen vizet a növényre és tegye át máshova

Elsárgult levelek

Vashiány, túl sok vagy túl kevés víz, fényhiány

Átültetés, öntözés vízkőmentes vízzel, világosabb hely

Hulló levelek

Huzat, túlöntözés
Tegye át máshova, kevesebb öntözés

Gyorsan növő, magas hajtások

Fényhiány
Világosabb helyre áthelyezés
Erőtlen levelek, rothadó gyökér

Gyökérrothadás (betegség), túlöntözés

Távolítsa el a rohadt gyökereket, és ültesse újra a növényt, kevesebbet öntözzön

Ragadós réteg a leveleken
Kártevők

Ellenőrizze a növény kártevőit, és ha szükséges, szabadítsa meg a növényt tőlük

compo image

A sok néha nem sokat segít

1. Túlöntözés

A túlöntözöttség az egyik leggyakoribb veszély a szobanövényeknél. Különösen télen szokott minket a túlbuzgóság jellemezni. Ezért tanácsos mindig néhány centiméterre bedugni ujjankat a földbe öntözés előtt. A nagyobb mélységű föld könnyen lehet hogy megfelelően nedves, akkor is ha a teteje már száraznak tűnik. Abban az esetben, ha a növény hosszabb ideig túl sok vizet kap, felmerül a kockázat hogy gyökerei elrohadnak, ezért is mondják hogy a kevesebb néha több.


Tudj meg többet a növények helyes öntözéséről itt.
 

compo image

A kulcs a megfelelő mérték

2. Tápanyaghiány

A tápanyagok szükségesek az egészséges növekedéshez, és erősítik a növény képességét a kártevők és a betegségek elleni küzdelemben. Különösen fontos tápanyag a nitrogén, a foszfor, a kálium és a vas. A megfelelő és rendszeres tápozás képes ellátni a növényeket ezekkel az alapvető tápanyagokkal. A legtöbb szobanövényt elég egy-két hetente a márciustól októberig tartó szakaszban, télen pedig havonta egyszer.

compo image

A tudatos kényeztetés

3. Elhelyezés

A szobanövények egészséges növekedéséhez elengedhetetlen a számukra megfelelő elhelyezés. Különösen a fény, a levegő és a hőmérséklet kölcsönhatása kulcsfontosságú tényező. Egy növény vásárlásakor szem előtt kell tartani hogy hova tudjuk majd elhelyezni, vagyis a vásárlás előtt célszerű megtalálni a megfelelő helyet az új szerzemény számára.

A barna hegyű levelek vagy fekete foltok a túl meleg, vagy túl száraz helyet jelzik, a túlságosan hidegtől pedig a levelek sárgává válnak. Az alacsony hőmérséklet vagy a huzat gyakran okozza a levelek lehullását. A gyorsan megnövő és meglehetősen gyenge hajtásokat arra utalnak, hogy a növény nem kap elég fényt. Gyors növekedése pedig azt jelenti, hogy a növény alternatív fényforrásokat után kutat, mivel nincs elég fénye a fotoszintézishez.

Télen tipikus probléma számukra a száraz, meleg levegő. A növény levelei ettől  gyorsan kiszáradnak és vonzzák a port. Ráadásul a növény kevesebb fényt kap, ezért fotoszintézise is csökken. Ezért fontos a nagy levelű növényeket rendszeresen törölgetni puha, nedves ruhával. A kis levelű növényeket pedig négy-hat hetente le lehet zuhanyozni. Ehhez először tegye a gyökérgömböt egy műanyag zacskóba, a talaj túlöntözésének elkerülése végett, -mivel a növénynek télen nem kell sok víz-, ezután tisztítsa meg a leveleket.

compo image
Trágyázás és növényápolás

COMPO tápoldat zöldnövényeknek

A tápanyagok ideális kombinációja minden zöld növény, pálmafa és páfrány számára a szobában, az erkélyen és a teraszon.

A termékhez

A kis hívatlan vendégeink

4. Kártevők és betegségek

Sok kártevőt és betegséget csak későn azonosítanak. Ez azért van, mert a legtöbb kártevő annyira apró, hogy alig lehet őket észrevenni. A kártevőknek könnyű dolga van, különösen télen, amikor a növények már legyengültek a száraz,  meleg levegő és a kevés fény miatt. Tanácsos ezért ebben az időszakban kiemelten figyelni növényeinket. Gyorsan cselekedjen, amint elszíneződést, hullámos leveleket, finom szálakat vagy a leveleken lévő ragacsos réteget talál. A további elterjedés megakadályozása érdekében célszerű az érintett növényt elkülöníteni a többitől.

A nem virágos növényeket érintő leggyakoribb kártevők és betegségek:

Kártevő/betegségMi történik a növénnyelMiből tudjuk megállapítani?

Lisztharmat

A lisztharmat olyan gombabetegség, amelyben a gomba megfosztja a növényt tápanyagaitól.

A hajtáscsúcsokon és a növény leveleinek tetején fehéres lisztes bevonat képződik. A levelek göndörödnek, elszíneződnek és lehullanak.

Viaszos pajzstetű

A levéltetvek tápanyagokat szívnak ki a levelekből, és mézharmatot választanak ki, ami ragadóssá teszi a leveleket. A levelek szintén megsárgulnak, göndörödnek, majd lehullanak.

A levelek felületén, alján vagy az ereken ragacsos bevonat és vattaszerű csomók jelennek meg.

Liszteskék

A viaszos pajzstetűhöz hasonlóan a liszteske lárvái is felszívják a növény nedvét, és mézharmatot választanak ki.

Sárgás foltok és ragadós bevonat képződik. A levelek alsó oldalán apró lárvák láthatók.

Pókatkák

A pókatkák finom szövedékeket képeznek a levélhónaljban, a levél alján, majd az egész levélen. Szívásukkal kivonják a tápanyagokat a növényből.

A levelek foltokban sárgás-fehérek és egy idővel még sápadtabb színt öltenek.

 

Pajzstetvek

A pajzstetvek tápanyagot szívnak a növény leveleiből, és mézharmatot képeznek, amely viaszrétegként borítja a leveleket.

A leveleken ragacsos bevonat képződik, ereiken szürke vagy barna dudorok jelennek meg.

Levéltetvek

A levéltetvek szívásai foltok formájában válnak láthatóvá, és hullámos levelekhez, legrosszabb esetben pedig egy egész növény pusztulásához vezetnek.

A levéltetvek sokkal nagyobbak, mint a többi kártevő, és szabad szemmel könnyen észlelhetők.

Gombák
A gombák a növény gyökereivel táplálkoznak,  szeretik a nedves talajt, a rügyek és a dugványok gyorsan elsorvadnak.

Szabad szemmel láthatók. Általában megzavarják őket, ha a növényt öntözik, ekkor előbújnak.

compo image

A költözés stresszel jár

5. Átültetés

Az átültetés elengedhetetlen az egészséges növényi növekedéshez. A szobanövényeket két-három évente, kora tavasszal nagyobb tartóba kell ültetni (nagyobb példányok esetében négy-öt éves gyakoriság ajánlott). Az átültetés hatásait azonban nem szabad lebecsülni. Először is, a lépés sokkot jelent a növény számára. Elszakad a megszokott környezetétől, gyökerei sérülhetnek, és hozzá kell szoknia a friss, lazább talajhoz. Éppen ezért nem szokatlan, hogy a növény levelei nem sokkal az átültetés után elhervadnak vagy akár le is esnek. Azonban nem kell aggódni, mert hosszú távon a növény jól fogja érezni magát új környezetében, és még nagyobb levelekkel és erőteljes növekedéssel hálálja meg.

Még többet az átültetésről

megosztás