compo image
  1. COMPO
  2. Útmutatók
  3. Növényápolás
  4. Szobanövények
  5. Tippek és trükkök szobanövények helyes gondozásáról

Tippek és trükkök szobanövények helyes gondozásáról

Sok szobanövény eredetileg a trópusokról származik, és sok fényre és vízre van szüksége. Rendszeres gondozásra van ahhoz szükség, hogy a szobanövények erőteljesen növekedjenek és egészségesek maradjanak. Itt többet is megtudhat a szobanövények gondozásáról.

compo image

A szobanövények igényei

A szobanövények egyre jobban divatba jönnek és tökéletesen beleillenek minden szoba dekorációjába. A növények élettel töltik meg a lakást és javítja a beltér klímáját. Különbséget teszünk levéldísznövények és virágzó növények között.

Levéldísznövények

A levéldísznövények jól illenek minden házba vagy lakásba, mivel csodálatos, zöld leveleiket egész évben csodálhatjuk. A tél során a növény lassabban nő, de beltérben a növekedés elsősorban az elhelyezésen múlik, a szoba hőmérsékeltén és természetesen a gondoskodáson. Népszerű levéldísznövény a könnyezőpálma, bonszáj, a jukka, vagy a szobafikusz, de ide tartoznak a pozsgások és a kaktuszok is.

Virágos növények

A virágos szobanövényekre egész évben jólesik ránézni. Még akkor is, ha odakint hull a hó, színpompás hangulattal díszítik a szobákat. Népszerű virágzó szobanövény az orchidea, a ciklámen, a vitorlavirág és a bromélia. A levéldísznövényekhez hasonlóan a virágzó szobanövényeket is rendszeresen kell öntözni és trágyázni.

Az szobanövények megfelelő gondozása

Öntözés

A következő igaz a szobanövények öntözésére: Mindenképpen előzze meg az átnedvesedést! Ha ez nem sikerül, a gyökerek el fognak halni, és a növény nem lesz képes felszívni a vizet és a tápanyagokat. Tehát ne öntözze őket addig, amig nem ellenőrizte, hogy mennyire nedves a talaj! Ehhez használja az ujját, és ellenőrizze a talaj nedvességét néhány centiméter mélyen. Sokszor az a helyzet, hogy a talaj felszíne száraz, de néhány centiméteres mélységben bőven van nedvesség.

Levélápolás

Mindenképpen porolja le rendszeresen növényei leveleit. Ez lehetővé teszi a növények számára, hogy újra lélegezzenek. Ehhez annyit kell tennie, hogy letörli a növényt egy nedves ronggyal, vagy használhatja a COMPO levélápolási termékeit is. A téli hónapokban még inkább fontos, hogy a leveleket vízzel permetezze. Ezzel ellensúlyozhatja a fűtés miatt száraz levegőt. Ezenkívül rendszeresen el kell távolítania a száraz leveleket és virágokat is. A gombák szeretnek megtelepedni az elpusztult növényi törmelékben. 

Tápanyagellátás

Minden növénynek szüksége van nitrogénre, foszfátra és kalciumra tápanyagként a növekedéshez és az egészséghez, ezért trágyázza szobanövényeit rendszeresen. A COMPO levéldísznövényekhez és virágzó szobanövényekhez készített trágyáit kifejezetten a szobanövények igényeire szabták. Egyszerű alternatíva tápoldatok használata helyett a COMPO trágyarúdja vagy növekedésserkentője. Ezek hosszú időn keresztül ellátják a növényt minden szükséges tápanyaggal.

compo image

A szobanövények rendszeres átültetése

A rendszeres átültetés elengedhetetlen a növény egészséges növekedéséhez. A növény a cserépben gyökerezik a hónapok és évek során, majd a cserép túlságosan kicsivé válik. Ennek eredménye, hogy a gyökér a cserép fala mellett kezd nőni, a talaj fölött pedig csökken a növény növekedése.

Tehát, ültesse szobanövényét két–háromévente, a nagyobb növényeket pedig négy–ötévente friss földbe. Ehhez válasszon nagyobb cserepet. A gyökerek nagyon jól tudnak fejlődni, a levelek pedig nagyobbak és erősebbek lesznek a friss és laza földben.

A növények helyes átültetése

Itt megtudhatja lépésről lépésre, hogyan ültesse át növényét, és mit tartson szem előtt eközben.

további információ

megosztás

compo image

COMPO. Egyszerűen gyönyörű növények.

Együtt még több zöldet hozhatunk az életébe

Szolgáltatásaink