compo image
  1. COMPO
  2. Útmutatók
  3. Növényápolás
  4. Szobanövények
  5. Tíz szobanövény, aminek nincs szüksége sok fényre

ÁRNYÉKTŰRŐ NÖVÉNYEK SÖTÉT HELYISÉGEKBE

Tíz szobanövény, aminek nincs szüksége sok fényre

Az árnyéktűrő növények egy szempillantás alatt feldobhatják bármelyik sötét helyiség látványát. De mely növények viselik el otthonunk sötétebb zugait? Tíz olyan szobanövényt mutatunk be, amelyek szeretik az árnyékot, és sötét helyen is jól fejlődnek.

ÁRNYÉKTŰRŐ NÖVÉNYEK AZ OTTHONUNKBA

Mely szobanövényeknek nincs szüksége sok fényre?

Természetesen egyetlen növény sem nélkülözheti teljesen a fényt, mivel az elengedhetetlen a fotoszintézis folyamatához. Különösen a napos területekről származó növényeknek van szüksége sok fényre, ilyenek például a jukka pálma, az aloe vera vagy a különböző kaktuszok. A napfényt kedvelő növények gyorsan elsárgulhatnak, ha nem kapnak elegendő fényt. Ez azt jelenti, hogy bár a hajtásaik gyorsan nőnek, de azok nem lesznek túl erősek, nem hoznak virágot és csak néhány levelük lesz. Hosszú távon akár el is sorvadhatnak és el is pusztulhatnak. Másrészt egyes szobanövények rendkívül jól alkalmazkodnak a rosszul megvilágított környezethez. Ilyen esetekben azonban gyakran meg kell elégedned a lassabb növekedéssel és a kevésbé feltűnő mintákkal. Ha az előszoba sötét sarkába vagy egy rosszul megvilágított fürdőszobába szeretnél szobanövényt, akkor döntő fontosságú, hogy helyesen válassz. Ez lehetővé teszi, hogy még ezeket az árnyékos helyiségeket is zöld oázissá változtasd!

A szobanövény leveleinek színe és textúrája jelezheti, hogy a növény meg tud-e birkózni a rosszul megvilágított helyekkel.

Általánosságban

Minél sötétebbek, karcsúbbak és nagyobbak a levelek, annál jobban illik a szobanövény a sötét zugokba, mivel más növényeknél jobban el tudja nyelni a gyér fényt.

Az ilyen tulajdonságok általában a sűrű erdőkben őshonos növényekben találhatók meg. Nem csoda tehát, hogy néhány árnyékkedvelő növény, amelyet szeretnénk bemutatni, eredetileg az esőerdőkből származik.

compo image

Kukoricalevél

A kukoricalevél rendkívül robusztus és igénytelen cserepes növény, így tökéletes jelölt a rosszul megvilágított helyiségekbe. A szoba sötét zugaiban és a félárnyékos vagy árnyékos erkélyeken is megél. A kukoricalevél gyakran látható az utcai üzletekben is, mivel képes megbirkózni a hőmérséklet-ingadozással, a huzattal és a porral, és ellenállóképességét mutatja, hogy angolul „öntöttvas növényként” is ismert. Igen népszerű szobanövénye az árnyékos lépcsőházaknak vagy folyosóknak is. A kukoricalevelet csak mérsékelten és rendszeresen, de hosszabb időközönként öntözd meg. Mielőtt ismét megöntöznéd, győződj meg arról, hogy a talaj felszíne már kiszáradt. Havonta egyszer adhatsz egy kis folyékony tápoldatot a vízhez.

Tipp: Kerüld el a kukoricalevél „Variegata” nevű fajtáját.

Sok fényre van szüksége ahhoz, hogy levelein a csíkok kialakuljanak. A levél tetszetős mintái sötét helyen elhalványulnak.

compo image

Páfrány

Mivel a páfrányok általában meglehetősen hűvös, trópusi köderdőkben nőnek, szobanövényként nincs szükségük sok fényre. Ennek ellenére természetes környezetükből adódóan nagyra értékelik a viszonylag magas páratartalmat. Ezek a szükségleteik teszik a páfrányfenyőt jó választássá egy sötét fürdőszobába vagy a konyha sötét sarkába. Ha szeretnéd kényeztetni páfrányodat, akkor permetezd rendszeresen a leveleit levélápoló spray-vel vagy mészben szegény vízzel. Hébe-hóba még a zuhany langyosan folyó vize alá is teheted! A zuhany nemcsak a leveleket látja el elegendő nedvességgel, hanem a gyökerét is. A páfrányoknak a megfelelő páratartalom mellett elég sok vízre is szükségük van.

compo image

Legénypálma (Zamioculcas)

Mivel a legénypálma jól alkalmazkodik a különböző fényviszonyokhoz, beltérben a félárnyékos és világos helyeken is jól fejlődik. Ennek ellenére a legénypálma pálma a sötétebb helyeken is jól boldogul. Ott is jól megőrzi leveleinek mélyzöld színét. Amikor kiválasztod a helyét, fontos, hogy vedd figyelembe a helyiség hőmérsékleti viszonyait. A legénypálma például nem érzi jól magát egy hűvös folyosón, mivel természetes élőhelyének, a kelet-afrikai trópusi erdőknek köszönhetően a melegebb hőmérséklethez van szokva. Ennek megfelelően helyezd a legénypálmát például a nappali egy sötétebb sarkába, ahol megkaphatja a kívánatos 18-25 °C-ot. Útmutatónkban eláruljuk, mit kell szem előtt tartanod a legénypálma öntözésénél és gondozásánál.

compo image

Filodendron

A filodendronnal könnyű együtt élni. Félárnyékos és árnyékos helyeken is kiválóan fejlődik, lehetőség szerint magas páratartalmú helyre tegyük. Ezek a feltételek általában a konyhában és a fürdőszobában találhatók meg. A filodendron tipikus kúszónövény, természetes élőhelyén, a dél-amerikai esőerdőkben gyakran látható a fák tetején. Vannak azonban olyan fajok is, amelyek függőlegesen felfelé nőnek, és általában jobban megfelelnek az otthoni környezetnek. A kúszó filodendronok ugyanis akár három méter magasra is könnyen megnőhetnek a beltérben. Mivel a filodendron gyorsan nő, elegendő tápanyagra van szüksége. Ezt szem előtt tartva a növekedési időszakban (márciustól októberig) hetente egyszer folyékony tápoldatot kell adni neki, míg a köztes nyugalmi időszakban elegendő ezt havonta egyszer megtenni. Az öntözési rutint hozzáigazíthatod a növekedési és nyugalmi fázisokhoz is. A növekedési fázisban célszerű hetente egyszer megöntözni, majd a nyugalmi fázisban hosszabb öntözések közötti időszakokat hagyni. A filodendront általában elegendő két-három hetente megöntözni, de ha a beltéri klíma eléggé száraz, érdemes a leveleket vízzel és/vagy levélápoló spray-vel permetezni, különösen télen, amikor a növény még a fűtéstől száraz levegőnek is ki van téve.

Tipp

Ha a filodendronod szó szerint kinőtt téged, márciusban vagy áprilisban vágd vissza egy kicsit.

compo image

Vitorlavirág

A vitorlavirág olyan szobanövény, amely jól érzi magát az árnyékban, különösen jól érzi magát a félárnyékos és árnyékos helyeken, ahová közvetlenül nem jut be a napfény. Mivel ápolása nem bonyolult, hanem meglehetősen könnyű, ezért népszerű lakótárs mindenki otthonában, függetlenül attól, hogy a nappaliba, a konyhába vagy a fürdőszobába kerül. Természetes élőhelye a dél-amerikai trópusi erdőkben található, ezért a vitorlavilág különösen jól fejlődik magas páratartalom és enyhe, 20-25 °C-os hőmérséklet mellett. Ennek megfelelően a hőmérséklet nem csökkenhet 18 °C alá. Ha a nappali páratartalma nem elég magas, azon segíthetünk azzal, ha rendszeresen permetezzük a növényt langyos, mészben szegény vízzel. A levélápoló spray további fényt ad a leveleknek

Figyelem! Vedd figyelembe, hogy a vitorlavirág mérgező. Ha gyermekeid vagy háziállataid vannak, azt javasoljuk, hogy válassz másik, nem túl fényigényes szobanövényt.

compo image

Flamingóvirág (Anthurium)

A flamingóvirág bármely sötét zugot szemet gyönyörködtetővé varázsol. Ennek az egzotikus növénynek gyönyörű, fényes levelei, valamint feltűnően szép, színpompás virágai vannak. A flamingóvirág a trópusi Közép- és Dél-Amerikából származik. Ennek megfelelően a meleg - körülbelül 20-25 °C - és a magas páratartalom a tökéletes számára. A növény szereti a fényt, de megbirkózik a kissé sötétebb helyekkel is. Ezt szem előtt tartva célszerű a flamingóvirágot a fürdőszobában vagy a konyhában elhelyezni. Gondoskodj arról, hogy ne legyen túl nagy huzatnak kitéve. Télen ez a növény szereti, ha kicsit hűvösebb van, körülbelül 17 °C. Mivel ez azt jelenti, hogy a flamingóvirágot egy másik szobába kell költöztetned, lehet, hogy növelned kell a páratartalmat. A leveleket rendszeresen permetezd le langyos, mésztelenített vízzel vagy nem virágzó növényekhez való levélápoló spray-vel. Az öntözéshez is langyos, mésztelenített vizet kell használnod. Nyáron hetente, télen pedig havonta egyszer adj hozzá folyékony tápoldatot.

Tipp

Mivel a flamingóvirág érzékeny a mészre, öntözés előtt forrald fel a vizet, vagy használj szénsavmentes ásványvizet vagy esővizet, ha olyan területen élsz, ahol a csapvíz kemény, magas mésztartalmú.

compo image

Sárkányfa

A sárkányfa rendkívül igénytelen szobanövény, nem igényel sok fényt. Bár a több fény sokkal jobban kiemeli e szobanövény leveleinek a mintázatát, de a sötét zugokban is jól mutat. A huzatos hideg is kerülendő, egy sarok kellő védelmet nyújt számára. Ha a sárkányfa levelei barnulni kezdenek, az általában azért van, mert nem kapott elég vizet, és a gyökere fokozatosan kezd kiszáradni. Bár a sárkányfának sok vízre van szüksége, nem szabad túlzottan nedvesen tartani. Itt szükség van egy kis óvatosságra és intuícióra! Trópusi növényként a sárkányfát is rendszeresen permetezheted mésztelenített vízzel vagy levélápoló spray-vel. Tanácsos a levelekről előzetesen eltávolítani a port. Ezáltal a sárkányfa légtisztító tulajdonságai is hatékonyabbak lesznek. Ez teszi a sárkányfát a hálószoba, dolgozószoba vagy iroda népszerű növényévé.

Figyelem! Az olyan háziállatoknak, mint a macska, gyomorproblémákat okozhat, ha megrágcsálják a sárkányfát. Ennek megfelelően ajánlatos más árnyékkedvelő szobanövényt választanod, ha háziállatot tartasz.

compo image

Szerencsebambusz

Nevével ellentétben a szerencsebambusz nem a bambuszfélék családjába tartozik - valójában egy sárkányfa. Ennek megfelelően a meleg és világos, magas páratartalmú hely számára az ideális. Bár - a sárkányfához hasonlóan - a szerencsebambusz is elviseli a kevesebb fényt, a rosszul megvilágított helyeken sokkal lassabban növekszik. A szerencsebambuszt gyakran hidropónikus termesztési rendszerben tartják, mivel ez a legegyszerűbb módja annak, hogy a gyökereket nedvességgel lássák el anélkül, hogy kitennék a pangó víz hatásának. Ez minimálisra csökkenti a gyökerek károsodásának kockázatát a kiszáradás vagy a túl sok nedvesség miatt. Ha hidropónikus termesztési rendszert használsz, rendkívül fontos, hogy ne feledkezz meg a rendszeres trágyázásról, mivel a táptalajból növény nem tud tápanyagot felvenni. A tápoldatot körülbelül tíznaponta kell hozzáadni.

Figyelem! A szerencsebambusz mérgező, ezért nem ajánlott olyan otthonokba, ahol gyermekek vagy háziállatok vannak.

compo image

Csokrosinda

A csokrosinda a hely tekintetében rendkívül alkalmazkodóképes. Bár a világos helyeket kedveli, ahol a leveleken a csíkok megfelelően ki tudnak fejlődni, a csokrosinda kiváló szobanövény a sötét zugokban is, ha hajlandó vagy megelégedni azzal, hogy a levelek kevésbé látványosak és díszesek. A hosszú levelű csokrosindát egy felfüggesztett növénytartóba is helyezheted. A csokrosinda rendkívül erős és könnyen gondozható, ezért gyakran tartják irodai növényként. Vastag, vízmegtartó gyökerei lehetővé teszik, hogy a csokrosinda átvészelje a különösen száraz időszakokat is. Természetesen jobb, ha nem felejted el rendszeresen öntözni a növényt, ezt lehetőleg hetente egyszer tedd meg. Mielőtt megöntöznéd a növényt, tapogasd meg a talaj felső rétegét, hogy száraz-e, mert csak ezután szabad az öntözőkannáért nyúlni. Fontos megjegyezni, hogy a víz pangását mindig el kell kerülni. Ismertetőnkből megtudhatod, mit tehetsz még a csokrosindáért.

compo image

Szobai futóka

Világos, félárnyékos vagy árnyékos hely? A szobai futókának bármelyik megteszi! De mint sok más szobanövény, ez is a világos helyet kedveli. Ha a növényt a szoba árnyékos részébe szeretnéd helyezni, akkor válassz olyan fajtát, amelynek levelei a lehető legsötétebbek, mivel kevesebb fényre van szükségük, mint világosabb, mintás levelű rokonaiknak. Mivel a szobai futóka szereti a párás környezetet, kiváló megoldás, ha a fürdőszobában helyezed el.

Figyelem! A szobai futóka mérgező, ezért gyermekek és háziállatok elől elzárva kell tartani. Ez azonban általában nem jelent problémát, mivel a szobai futóka különösen jól érvényesül felfüggesztve. Alternatívaként hagyhatod, hogy ez a kúszónövény egy polc tetejéről lefelé lógva nőjön. A sötét helyeken mindenesetre lassabban növekszik, így kisebb a veszélye annak, hogy a gyerekek vagy a háziállatok elérik a növényt. Ezenkívül a rendszeres metszés kordában tarthatja a kúszónövényt. Légy azonban óvatos, és ha kétségeid vannak, válassz más növényt, amely megbirkózik a rosszul megvilágított helyekkel.

megosztás

compo image

COMPO. Egyszerűen gyönyörű növények.

Együtt még több zöldet hozhatunk az életébe

Szolgáltatásaink