compo image
  1. COMPO
  2. Útmutatók
  3. Növényápolás
  4. Szobanövények
  5. Szobanövények: Elhelyezés és öntözés

Part 1: Alapvető ismeretek

Szobanövények: Elhelyezés és öntözés

Alapvetően csak fényre és vízre van szükségük, nem igaz? A szobanövények nem mindig könnyítik meg a dolgunkat. A világ más-más régióiból származnak, amelyek mind nagyon különbözőek, és ezért a növények sajátos preferenciákkal rendelkeznek az elhelyezkedés, a talaj és az öntözés tekintetében. Hogy zöld lakótársai sokáig egészségesek és fiatalok maradhassanak, megmutatjuk a szobanövények gondozásának legfontosabb alapjait. Az 1. rész a megfelelő helyről és az öntözésről szól.

A szobanövények megfelelő helye

Fény és árnyék

Az összes szobanövény a szabadban él valahol a világban. A növények eredeti élőhelyükön a természetes fény tekintetében nagyon eltérő körülményekhez alkalmazkodtak. Minden olyan növény, amely az esőerdők sűrű lombkoronája alatt volt otthon, általában nagy, vékony leveleket fejlesztett ki, hogy megelégedhessen a gyér szórt fénnyel is. Másrészt a kaktuszoknak és a pálmáknak szükségük van a tűző napra ahhoz, hogy jól fejlődjenek. Ha tehát azt szeretné, hogy szobanövényei hosszú ideig egészségesek maradjanak otthonában, akkor újra kell teremtenie természetes élőhelyük körülményeit.

compo image

Napos helyek

A teljes napfény által ért hely déli vagy délkeleti fekvésű ablakot jelent, ahol naponta jó öt órát süt a nap. A déli fekvésű ablakoktól 1-2 méterre általában szintén találunk napfényes helyeket, de nem minden lakásban van ilyen. Néhány szobanövénynek azonban pontosan erre van szüksége ahhoz, hogy egészséges maradjon.

Figyelem!

A forró nyári napokon a tűző déli napot csak néhány szobanövény tűri közvetlenül az ablaküveg mögött, például a kaktuszok és a pozsgások. Minden mást az ablaktól néhány méterre kell elhelyezni.

compo image

Világos és félárnyékos helyek

A nappali tipikusan világos vagy félárnyékos hely, és szerencsére sok szobanövény számára éppen ezek a megfelelő körülmények. A félárnyékos helyet igénylő növények általában nem szeretik a közvetlen napfényt, ezért egy keleti vagy nyugati fekvésű ablaknál ideálisan érzik magukat. A déli fekvésű ablakoktól 2-4 méterre is otthonosan érzik magukat, mert ott sokkal kisebb a fényintenzitás. A félárnyékos helyen naponta legalább három órányi napsütésnek kell lennie.

compo image

Árnyékos helyek

Az emberek gyakran a legsötétebb sarkokat szeretnék szobanövényekkel díszíteni. És szerencsére sok, az erdős területeken őshonos növény pontosan erre van felkészülve. Ráadásul még csak árnyékba sem kell tennie a növényeket - egy északi fekvésű ablak párkányát naponta három óránál kevesebb napfény éri. A kevés fényt igénylő szobanövények a legközelebbi déli fekvésű ablaktól 4-6 méterre is jól érzik magukat.

A szobanövények helyes öntözése

Talaj és a helyiség páratartalma

A helyszínhez hasonlóan a növény vízigényét is a természetes élőhelye határozza meg. A pozsgások például igazi túlélők, és gyorsan rothadni kezdenek, ha túl sok a víz. A legtöbb pálmafa természetes élőhelyén hosszú gyökereket fejleszt. Egy ültetőedényben azonban ez nem lehetséges, ezért rendszeresen öntözni kell őket. A növény természetes viselkedése mellett a beltéri klíma és az évszak is kulcsfontosságú tényező.

Ami a szobanövényeknek kell........

compo image
compo image
compo image
compo image

Az egész évben azonos mennyiségű öntözés ezért nem ajánlott. Alapvetően a legjobb, ha a megérzései alapján, szükség szerint végzi az öntözést. Mivel a cserépben a fűtött levegő miatt a talaj felszíne gyorsan kiszárad, célszerű egy kicsit mélyebbre nyomni az ujjainkat a talajba, mielőtt az öntözőkannáért nyúlnánk. Ha ismeri a növény súlyát, a cserép megemelése is megbízható mutatója lehet annak, hogy mennyi víz van még a talajban. Mindenesetre ajánlatos a növényt az öntözéshez kivenni az edényből, hogy a felesleges víz azonnal le tudjon folyni.

  • Ezek a növények inkább a nedves talajt kedvelik: A lantlevelű fikusz, pompás papagájvirág, zebralevél, kardpáfrány, kolokázia, Kencia-pálma, vitorlavirág, nyílgyökér, hegyescsúcsú futóka és a kislevelű fikusz..
  • Ezek a növények meglehetősen kevés vizet kedvelnek: A szobai szanszeviéria, zamioculcas, vadkakaó, kutyatej, közönséges elefántláb, jukka, pozsgafa, barátságfa, könnyezőpálma, kanári sárkányfa.

Szobanövények gondozása

2.rész

2-rész: Basic knowledge of houseplants tells you all you need to know about repotting and caring for your green roommates properly. Amit tudni érdemes a szobanövények átültetéséről és trágyázásáról

Tudjon meg többet

megosztás