compo image
  1. COMPO
  2. Útmutatók
  3. Növényápolás
  4. Fűszernövények, gyümölcsök és zöldségek
  5. Beltéri kertészkedés: Kertészkedés az ablakpárkányon

Beltéri kertészkedés: Kertészkedés az ablakpárkányon

Nincs kertje vagy erkélye, mégis szívesen kertészkedne? A szobanövények gondozása mellett friss zöldségeket is termeszthet, melyeket ételízesítőként, illetve ropogós salátákhoz vagy illatos fűszernövényekhez is használhat. Hogyan csinálja? Beltéri kertészkedésről beszélünk. Eláruljuk, milyen zöldségeket és fűszernövényeket termeszthet a négy falon "belül".

Mit jelent a beltéri kertészkedés?

A beltéri kertészkedés alapvetően azt jelenti, hogy Ön az ablakpárkányon kertészkedik és a terményt is onnan gyűjti be. Elvégre az ablakpárkányon a legkülönfélébb csírák, zöldségek és fűszernövények termeszthetők, így akár erkély, kert nélkül is élvezheti a napi vitaminadagot. Bár a termés nem olyan bőséges, mint egy nagy zöldséges ágyásban, remek szórakozás – és még télen is lehet igen sokat termeszteni! Az önellátás helyett sokkal inkább a kertészkedés öröméről van szó. Nincs szükség kifinomult ültetési rendszerre a betakarítás sikerességéhez. Az alábbiakban elmagyarázzuk, hogyan termeszthet saját zöldségeket és fűszernövényeket az ablakpárkányon!

compo image

Növények az ablakpárkányra

A lucernától a borsóig – sokféle növényt termeszthet az ablakpárkányon. Csírák vagy mikrozöldek számos különféle fűszernövényből és zöldségből nevelhetők, ehető leveleik kellemes ízt biztosítanak. Ide tartozik a brokkoli, a hónapos retek, a borsó, a mungóbab, a quinoa, a zsázsa, a bazsalikom, a lucerna vagy a borsmustár. A mérgező levelekkel rendelkező zöldségek erre nem alkalmasak. Ide tartoznak a burgonyafélék, például a burgonya, a chili paprika vagy a paradicsom. Az ablakpárkányon termeszthet más hüvelyeseket, mint például lencsét vagy borsót. Megpróbálhatja még egy kicsit nagyobbra is növeszteni a növényeket, hogy a későbbiekben egy-két borsóhüvelyt is betakaríthasson. A bab sem mikrozöldnek, sem csírának nem alkalmas.

Szeretne egy kis friss paradicsomot vagy salátalevelet? Ha igen, akkor próbálja ki a kis bokorparadicsomot és a fodros salátát! A hónapos retekkel és a mángolddal is szerencsét próbálhat. A konyhai fűszernövények is ideálisak. A petrezselymet és a rozmaringot például közvetlenül az ablakpárkányra vethetjük el. Azonban nem tanácsoljuk nagyobb zöldségnövények termesztését, úgy mint sütőtök, cukkini, uborka, karóparadicsom és görögdinnye. Ezeknek sokkal több napfényre és helyre van szükségük a növekedéshez, mint amennyit egy kis ablakpárkány biztosítani tud a számukra.

Mire van szüksége a beltéri kertészkedéshez?

Ahhoz, hogy a növények jól érezzék magukat beltéren is, jó körülményekre van szükségük. Ehhez pedig a megfelelő alapfelszereltség az első lépés. A felszereltség kissé változik attól függően, hogy zöldséget vagy csírát akarunk termeszteni. Ennek ellenére nincs szükség sok mindenre a beltéri kertészkedés megkezdéséhez. A csírák termesztéséhez nem kell más, mint egy lyukakkal ellátott befőttes üveg és egy műanyag virágcserép alátét. A mikrozöldek termesztéséhez pedig gyakran elég egy régi uzsonnás doboz és némi konyhai papírtörlő. Ha egy kis fűszernövénykertet szeretne kialakítani az ablakpárkányon, akkor néhány szép vízelvezető lyukkal ellátott kaspó, néhány fűszernövény táptalaj és egy kis öntözőkanna képezi az alapfelszereltség részét. Világos ablakpárkány szükséges a mikrozöldek, fűszernövények és apró zöldségek számára is. Télre növénynevelő lámpa használatát javasoljuk. Használhat okoskerti rendszert is, ha akarja, azonban ez nem kötelező.

compo image
Föld és komposzt

COMPO SANA® szapoító-és fűszernövényföld

A tápanyagban alacsony szaporítótalaj ideális mikrozöldek, fűszernövények és kisebb zöldségek termesztésére. Garantálja a növények megbízható csírázását és erőteljes növekedését.

A termékhez

Beltéri kertészkedés – tippek a vetéshez és a növények termesztéséhez

compo image

1. Csírák a konyhapulton

Ha az ablakpárkányon kertészkedünk, a csírák klasszikusnak számítanak. Ezek olyan csíráztatott vetőmagok, amelyek már néhány nap után betakarításra készek, vagyis koncentráltan tartalmaznak vitamint és rostokat. A csírákhoz nincs szükség táptalajra. Ehelyett speciális csíráztató üvegedényben termesztik őket. Ennek van egy olyan szitás fedele, amelyen keresztül a felesleges vizet le tudja engedni. Csíráztató üvegedényt készíthet például régi befőttesüvegből, melynek a fedelébe lyukakat váj. Fontos, hogy az üvegedényt megfelelően tisztítsa meg, hogy elkerülje az esetleges rothadást. Tegyen néhány vetőmagot az üvegedénybe, és öntse fel körülbelül kétszer annyi vízzel, hogy a magok jól átázhassanak. 8-12 óra elteltével engedje le a vizet, majd öblítse le a vetőmagokat friss vízzel. A nyálkás vetőmagokat, mint például a borsmustárt, nem szabad áztatni. Ezt követően öblítse le a vetőmagokat friss vízzel, legalább naponta kétszer. Majd enyhén megdöntve helyezze az üveget egy műanyag virágcserép alátétre, hogy a maradék folyadék is ki tudjon belőle folyni. Ez azért fontos, hogy megelőzzük a káros baktériumok kialakulását. A csírákat és a vetőmagokat néhány nap múlva együtt is fogyaszthatja.

compo image

2. Mikrozöldek az ablakpárkányon

A mikrozöldeket általában szaporítóföldbe vagy kevés konyhai papírtörlőbe vagy vattába vetik el, és az első levélpárok kialakulása után azonnal betakarítják. Tehát ne várja meg, amíg a kis borsócsemetékből nagy, sok borsóhüvellyel rendelkező növények lesznek. Ezért is nevezzük őket mikrozöldeknek.
Egyszerűen vágja le az egész növényt a talaj felszíne felett, és használja a mikrozöldeket finom salátaként vagy feltétként. Megpróbálhatja meghagyni az első levélpárt, és egy kis szerencsével a mikrozöldek másodszor is kihajtanak. Még a kis növényeket is abszolút szuperélelmiszernek tekintik. 

compo image

3. Kis fűszernövényes kert

Friss fűszernövények egész évben főzéshez és fűszerezéshez? El kell ismerni, hogy a növények növekedése nem ideális zárt térben, azonban nem is lehetetlen. A világos hely és a rendszeres kártevőirtás fontos, különösen télen. De a mikrozöldekkel és a csírákkal ellentétben, az első betakarításhoz egy kicsit több időt kell hagynia. Ezután még jó sokáig rendelkezésére fog állni a fűszernövénykert, mely megfelelő fűszerezést biztosít ételeinek. Lépésről lépésre megmutatjuk a fűszernövény termesztés helyes módját.

Tudj meg többet

Tipp

A világos helyek különösen ősszel és télen hiányoznak. A speciális növénynevelő lámpa hasznos lehet, hiszen biztosítja, hogy a növények a rossz fény ellenére is jól tudjanak növekedni.

compo image

4. Zöldségek szedéshez

Akár az ablakpárkányon is termeszthet bizonyos zöldségféléket. A legjobb zöldségfélék azok, amelyek gyorsan nőnek és ízletes leveleket hoznak. Ide tartoznak elsősorban a saláták, úgy mint a borsmustár és a fodros saláta, de a mángold vagy a káposzta is, ha evés céljából termesztik. A gyümölcsös zöldségeket ezzel szemben sokkal nehezebb termeszteni. Általában túl kevés a rendelkezésre álló hely, és a környezeti feltételek sem éppen ideálisak. De megpróbálhat kis paradicsomfajtákat vagy chili paprikát beltéren termeszteni. Fontos, hogy a növények nagyon világos helyen legyenek elhelyezve, hogy egészségesen növekedhessenek. Javasoljuk, hogy déli fekvésű ablakot válasszon, és ne ültesse el a zöldségeket késő tavaszig. A paradicsomot vagy a chili paprikát maga is elvetheti és kiültetheti. A vetést már januárban megkezdheti. A zöldségeket például vízelvezető lyukakkal ellátott kaspóban vagy balkonládában is termesztjük. Gondoskodjon arról, hogy a növényeknek elegendő helyük legyen a gyökereik fejlődéséhez. Például a 20 cm-es cserép átmérője általában elegendő kisméretű paradicsom- vagy chili paprika fajtákhoz. A hónapos retek kiválóan alkalmas hosszú balkonládában sorban történő vetésre. Ültetés előtt ajánlatos egy réteg habkövet helyezni a tartályba vízelvezetés céljából. Ez megakadályozza az átnedvesedést. Ezután egy réteg tápanyagban gazdag növényi földet, például a COMPO BIO paradicsom- és zöldségföldet kell hozzáadni a tetejéhez. Majd tegye a növényt vagy vesse el a vetőmagokat egy cserépbe, mindet jól nyomja le, és alaposan öntözze meg a földet.

Növessze újra – termessze újra a zöldségmaradványokat, ahelyett, hogy a kidobná a szemetesbe!

Az újranövesztés rendkívül fenntartható, mivel az egyébként a szemetesbe kerülő zöldségmaradványokat hasznosítja újra. A friss zöldek fűszerezésére egyszerű lehetőség a hagyma és a fokhagyma leveleinek begyűjtése. Ehhez tegye a zöldséget gyökerekkel lefelé egy kis földdel megkent tálcára, és rendszeresen nedvesítse meg egy kevés vízzel. Ha a hagyma meggyökeresedett, és a zöld rész 10 cm-nél nagyobb, levághatja azt. Ahhoz, hogy a hagyma ismét kikeljen, fontos, hogy ne közvetlenül az alsó talajréteg felett vágjuk.

megosztás