compo image
  1. COMPO
  2. Útmutatók
  3. Növényápolás
  4. Szobanövények
  5. Szobanövények gondozása télen

Hogyan biztosíthatja, hogy növényei jó formában éljék túl a hideg évszakot

A szobanövények megfelelő gondozása télen

A tél próbatétel elé állítja a szobanövény tulajdonosokat. Kint hideg és nyirkos a levegő, így szeretnénk sokkal hangulatosabbá tenni otthonunkat a beltéren: fűtés, behúzott függöny és egy jó csésze tea a kanapén. Bár ez kellemes képnek tűnik, segítünk hogyan valósítsa meg úgy, hogy növényeid ne pusztuljanak el télen.

A legjobb hely a szobanövények számára télen

Ha van valami, amire a szobanövényeinek szüksége van télen, az a fény, fény és még több fény. Túl keveset kapnak belőle a rövid napok és a gyakran borongós időjárás miatt. Ez jó ok arra, hogy megtisztítsa az ablakokat, elhúzza a függönyöket, és úgy helyezze el a növényeket, hogy a lehető legtöbb napfényt kapják. Az ablak melletti hely ezért tökéletes, de mivel a legtöbb szobanövény nem tűri a huzatot, és általában úgy reagál, hogy a levelek hegye kihullik vagy megsárgul, ezért további gondoskodásra van szükségük. Az otthon szellőztetése során a növényt huzattól védett helyre kell vinni. Annak érdekében, hogy a padlón elhelyezkedő nagyméretű növények gyökérlabdája ne hűljön le, érdemes a növényt egy zsámolyra vagy egy guruló alátétre helyezni. Így biztonságos helyre viheti zöld védencét a szellőztetés közben.

compo image

Vegyen vissza az öntözésből és a tápozásból

A kertben élő társaikkal ellentétben a szobanövényeknél kívülről nem fogod tudni megállapítani, amikor nyugalmi szakaszba lépnek, és ebben az időszakban lassabb növekedésük miatt sokkal kevesebb vízre és tápanyagra van szükségük. Télen azonnal csökkentenie kell a műtrágyázást. Az is elegendő, ha a hideg évszakban hét-tíz naponta öntözzük a szobanövényeinket. A radiátor feletti ablakpárkányon lévő növények talaja gyorsabban kiszáradhat, és előfordulhat, hogy gyakrabban kell öntözni őket. A jól bevált hüvelykujj trükk segítségével gyorsan megtudhatja, hogy a szobanövényének szüksége van-e vízre. Egyszerűen dugja a hüvelykujját néhány centiméterre a talajba, hogy ellenőrizze a nedvességszintet.

compo image

Szobanövények és a meleg levegő

Nem a meleg hőmérséklet az egyetlen oka annak, hogy a szobanövények és a fűtésből származó meleg levegő nem kompatibilisek egymással (a legtöbb szobanövény 20-24 °C-on érzi magát jól). Hanem, a hozzá kapcsolódó szárazság is. Az otthonában a fűtési rendszer által teremtett hangulatos, meleg klíma alacsony páratartalmat eredeményez, ami a trópusi szobanövények ellensége. A melegítésből származó meleg levegővel viszonylag jól megbirkózó növények közé tartoznak a kaktuszok, pozsgások és jáde növények.

A levegő páratartalmának hiánya hosszú távon gyengítheti a növényeket, leveleik sárgássá válhatnak, és sebezhetőbbé a kártevőkkel szemben. A takácsatkák, a pajzstetű rovarok és a lisztbogarak különösen jól érzik magukat száraz, meleg levegőn, és gyorsan terjedhetnek. Rendszeresen távolítsa el a port zöld kincseiről, és használja fel ezt a lehetőséget arra, hogy megvizsgálja a leveleket és esetlegesen észrevegye a nem kívánt vendégeket és betegségeket. A ráncos levelek, fehér foltok, szálak vagy ragacsos fólia gyakran azt jelzi, hogy szobanövénye nem egészséges. Az érintett növényt el kell választani a többitől, és természetes összetevőkből készült növényvédő szerrel kell kezelni.

A szobanövények stressz tényezőiről

Kedvenc növényed levelei lógnak vagy sárgulnak? A szobanövények összes stressztényezője és megoldásuk itt érhető el!

Tovább a cikkhez

megosztás