compo image
  1. COMPO
  2. Útmutatók
  3. Növényápolás
  4. Szobanövények
  5. Szobanövények: Átültetés és trágyázás

2.rész: Alapvető ismeretek

Szobanövények: Átültetés and trágyázás

Alapvetően csak fényre és vízre van szükségük, nem igaz? A szobanövények nem mindig könnyítik meg a dolgunkat. A világ más-más régióiból származnak, amelyek mind nagyon különbözőek, és ezért sajátos preferenciákkal rendelkeznek az elhelyezkedés, a talaj és az öntözés tekintetében. Hogy zöld lakótársai sokáig egészségesek és fiatalok maradhassanak, megmutatjuk a szobanövények gondozásának legfontosabb alapjait. A 2. rész az átültetésről és a trágyázásról szól.

A megfelelő hely

Ültetés és átültetés

compo image

Függetlenül attól, hogy hol vásárolja a növényt, a nagyobb cserép kevesebb helyet jelent a polcon és magasabb szállítási költséget a boltosnak. Ez azt jelenti, hogy a zöld lakótársa általában meglehetősen szűkös szálláson érkezik az otthonába. A gyökerek által teljesen elfoglalt térben alig marad hely a talajnak, amelyből a növénynek fel kellene szívnia a létfontosságú tápanyagokat. Ennek megfelelően a kellően nagy cserép és a szellős talaj alapvető szerepet játszik abban, hogy szobanövénye hosszú ideig egészséges maradjon.

Melyik a megfelelő cserép?

Ültessük minden cécó nélkül az első kezünkbe akadó cserépbe? Nem olyan jó ötlet! A megfelelő tároló kiválasztásával sok munkát spórolhat meg magának. Ahhoz, hogy megérje a fáradságot, az új edénynek legalább 20%-kal nagyobbnak kell lennie, mint a réginek. Ne kövesse el azt a hibát, hogy a növényt közvetlenül egy dekoratív kaspóba helyezi. A műanyag virágcserepekkel ellentétben a kaspók alján nincsenek vízelvezető lyukak, amelyek kulcsfontosságúak ahhoz, hogy a felesleges víz le tudjon folyni, és megelőzhesse az átnedvesedést.

Mikor kell átültetni?

A tavasz a legjobb időszak a legtöbb szobanövény átültetésére. Ahogy a hőmérséklet és a fényintenzitás nő, a növény éppen akkor kezd újra erőre kapni, növekedni és virágokat képezni. Ha új otthont ad neki friss talajjal és elegendő hellyel, erőteljes fejlődéssel fogja meghálálni. A téli virágzók, például a ciklámenek átültetésének megfelelő időpontja a virágzásuk előtti szeptember.
Kapott valamelyik barátjától egy díszkaspót, amiben különböző virágok vannak? Ha igen, akkor a lehető leghamarabb el kell kezdenie az átültetést, mert ezeknek a cserepeknek az alján általában nincsenek vízelvezető lyukak, és túlságosan szorosan vannak beültetve és díszítve.

Figyelem!

Mindig virágzás után ültessük át a növényünket, ellenkező esetben a fiatal rügyek leeshetnek fakadás előtt.

Szobanövényeink megfelelő gondozása

Ültető közegek és tápok

compo image

Nem minden talaj egyforma - és ez különösen igaz a szobanövények esetén, mivel azok nem a természetes élőhelyükön nőnek. A kerti rokonaikkal ellentétben a szobanövények gyakran elpusztulnak, mert túl gyakran öntözik őket, és gyökérrothadást szenvednek. Ezért a zöld lakótársa számára megfelelő földnek nem szabad szivacsként magába szívnia a vizet, hanem öntözés után is laza tömörségűnek és légáteresztőnek kell maradnia - a homok hozzáadása különösen fontos a kaktuszok és a pozsgások esetében. Mivel a cserepes növényeknek buja zöld levelekkel kell rendelkezniük, és nem szabad túl sok gyökeret ereszteniük, illetve túl gyorsan növekedniük, a szobanövény talajának speciális tápanyag-összetétele is fontos.

compo image
compo image
compo image
compo image

 

Sok virágföld eleve tartalmaz úgynevezett indítótrágyát, ami azt jelenti, hogy a növény az átültetés után még néhány hétig el van látva tápanyaggal. De ezután előbb-utóbb szűkösebb lesz a tápanyag mennyisége. Ennek oka az, hogy a kerttel ellentétben, ahol a talajban lévő mikroorganizmusok gondoskodnak a humuszképződésről, a beltérben nincs természetes tápanyagkörforgás. Rendszeres trágyázásra van szükség, hogy a növény továbbra is megkapjon mindent, amire az életben maradásához szüksége van. Ezt a legegyszerűbben tápoldattal teheti meg, amelyet közvetlenül az öntözőkannába önthet. A trágyarudak használat is egyszerű. Ha a talajba helyezzük őket, idővel lassan szabadítják fel a tápanyagokat. A sötét téli hónapokban nem szabad trágyázni, mert sok szobanövény ilyenkor nyugalmi állapotban van, és nem tudja felvenni a tápanyagokat.

Mennyi trágyára van szüksége a szobanövényemnek?

  • Egyszer egy héten:  Könnyezőpálma, lantlevelű fikusz, kolokázia, agglegénypálma
  • Kéthetente egyszer:  Kanári sárkányfa, vitorlavirág , aloe vera, pletyka, orchidea, ciklámen
  • Háromhetente:  Clusiák, kaktuszok, pozsgások, zebralevél, szobapálma, kardpáfrány, szobai szanszeviéria, barátságcitrus, közönséges erdei madársóska

Szobanövények gondozása

1.rész

1.rész: Amit tudni érdemes a szobanövények megfelelő elhelyezéséről és öntözéséről.

Tudjon meg többet

megosztás