compo image
 1. COMPO
 2. Útmutatók
 3. Növényápolás
 4. Alapok
 5. Öntözés
 6. Helyes ültetés
 7. Növények helyes átültetése: egy egyszerű lépés, ami mégis nagyon fontos

Hogyan működik?

Növények átültetése: egy egyszerű lépés, ami mégis nagyon fontos

A növények csak tökéletes körülmények között fejlődnek optimálisan. Az elegendő fény, víz és tápanyagok mellett a kis védencének mindenek felett szüksége van még egy dologra az egészséges növekedéshez: elegendő helyre. Szomorú, hogy ezt az alapvető szükségletet sokszor figyelmen kívül hagyják. Itt foglaltuk össze, hogy miért olyan fontos a növények átültetése, és hogy hogyan teheti ezt meg lépésről lépésre.

Miért kell a növényeket átültetni?

 1. Amennyiben a cserepet teljesen beszőtték a gyökerek, vagy az túlságosan kicsi, a gyökérzet nem tud tovább fejlődni, ami azt jelenti, hogy a növény nem növekedhet optimálisan.
 2. Az átültetéssel javul a növény stabilitása és megelőzhető a féloldalas növekedés.
 3. Az újonnan vásárolt növények rendszerint túlságosan kis cserépben érkeznek, és mivel a gyökerek számára korlátozott a hely, a növény ideális növekedése nem lehetséges.

Mikor és hol érdemes átültetni a növényeket?

A növények átültetése nagyobb tárolóba, a növekedés függvényében 1–3 évenként mindenképpen jó ötlet. Általánosságban, a növényeket az év bármely szakaszában átültethetjük, de a február és április közé eső növekedési periódus kifejezetten jó erre. Érdemes legkésőbb akkorra beszerezni egy megfelelő edényt az átültetéshez, amikor a gyökerek teljesen beszőtték a régit. A tároló legyen legalább 2–3 centiméterrel nagyobb az előzőnél. Idősebb növények esetén, amelyek nem kerültek minden évben átültetésre, az új cserép átmérője legyen 5–6 centiméterrel nagyobb az előzőnél. Átültetés előtt ellenőrizze, hogy nincsenek-e növényén kártevők, például levéltetvek, vagy takácsatkák.

Útmutató lépésről lépésre

Hogyan kell a növényeket átültetni?

 1. compo image

  1

  Az új cserép előkészítése

  Az új tárolóedény alját töltse fel murvával, agyagdarabokkal, agyaggranulátummal, vagy valami ezekhez hasonlóval, hogy megakadályozzuk, hogy a víz kiszivárogjon a földből. Az alap egyben a levegőzést is biztosítja – meggátolja az átnedvesedést, ami rothadó gyökérzethez vezethet.

 2. compo image

  2

  A régi cserép félretétele

  Szedje ki a növényt a régi cserépből! Ha gyökérzet földjét szorosan benőtték a gyökerek, kicsit lazítsa azt fel. A vastagabb mellékgyökereket vágja vissza, ezzel is növekedésre serkentheti növényét. A száraz, vagy rothadt gyökereket maradéktalanul el kell távolítani.

 3. compo image

  3

  A növény behelyezése az új cserépbe

  Töltsünk egy kis földet az új cserépbe – vagy univerzális virágföldet, vagy speciális táptalajt, amit kifejezetten a növény igényeire szabtak. Ezt követően helyezzük a növényt a cserépbe, igazítsuk úgy, hogy egyenesen álljon. Töltsük fel a cserepet virágfölddel, 2 centiméterrel a perem alatti részig.

 4. compo image

  4

  A növény öntözése

  Amikor az új földet jól lenyomkodta, adjon hozzá még táptalajt. Fontos, hogy a föld szintje és a cserép pereme között maradjon 1–2 cm hely. Ha hagyunk ennyi helyet, könnyebb lesz öntözni a növényünket, mivel meggátolja, hogy az öntözővíz túlcsorduljon. Helyezze a növényt a vízálló alátétre, vagy egy vízálló kaspóba. Ezt követően bő sugarú, langyos vízzel bőségesen locsolja meg a növényt. Alulról alátét vagy kaspó segítségével öntözheti növényét.

Tippek a túl nedves talajhoz

Ha a föld túl nedvessé válik, adjon hozzá egy kis homokot a felszínéhez, és keverje meg még egyszer az anyagot. Így a víz gyorsabban elpárolog. 

További tanácsok átültetéshez

 1. Gyengéden lazítsa fel a virágföldet – ezzel gátolhatja a rögképződést és a tömörré válást.
 2. Vigyázzon, hogy biztosan megfelelő méretű edényt válasszon az ültetéshez! Ha a cserép túl nagy, a növény elsődlegesen gyökereket fog hajtani, és nem hagy energiát a levelek és virágok növesztésére.
 3. Használjon mázas alátéteket vagy kaspókat, hogy a nedvesség ne tudjon átszivárogni.

megosztás