compo image
  1. COMPO
  2. Útmutatók
  3. Növényápolás
  4. Kert
  5. Rózsák
  6. A legjobb tippek rózsák gondozására

A legjobb tippek rózsák gondozására

A rózsák ápolása minden kertész legnehezebb feladata – mint ahogy a rózsát is tartják a virágok virágának. A rózsáknak valóban különleges igényeik vannak, és sok gondoskodásra és figyelemre van szükségük. De pár tippel és trükkel megtanulhatja megérteni ezeket a dívákat, és pár egyszerű lépéstől tündökölni fognak. Megmutatjuk, hogyan teheti ezt meg.

Mire figyeljen rózsa vásárlásakor

A kiskereskedelmi üzletekben különféle rózsafajtákat árulnak. Ősszel a faiskolákban jellemzően szabadgyökerű rózsákat kap, azaz földlabda nélkülieket. Ezeket rögtön a vásárlást követően be kell áztatni és el kell ültetni, különben gyorsan kiszáradhatnak. Ha az időjárás ezt nem teszi lehetővé, helyezze a rózsákat egy sekély gödörbe az ültetésig, és takarja földdel az érzékeny gyökereket! A földlabdával árult rózsák gyökereit már föld veszi körül. A földlabdát speciális szövet tartja egyben, egy pamutháló, ami ültetés után lebomlik a talajban. Rózsát vásárolhat konténerben vagy cserépben is. Ezeket egész évben árulják, és tavasztól őszig bármikor ültethetők. Ezek előnye az, hogy a gyökerek már jól kifejlődtek a cserépben, így sokkal könnyebben indul növekedésnek az elültetett növény.

Szabadgyökerű rózsák ültetése

Mivel gyökerük védtelen, a szabadgyökerű rózsák hajlamosak a kiszáradásra. Vásárlás után azonnal el kell őket ültetni. Itt megtudhatja, mit kell észben tartania.

további információ
compo image

A legjobb időszak a rózsák ültetésére

A kora ősz nagyszerű alkalom, ha rózsát szeretne ültetni. A talaj még meleg a nyári hónapokat követően, a fiatal növényeknek pedig elég idejük marad gyökeret ereszteni még a tél beállta előtt. Így tavasszal rendesen fejlődnek és valószínűleg sokkal bőségesebben fognak virágozni, mint az év első felében ültetett virágok. A szabadgyökerű rózsák kifejezetten szeretik az őszi ültetést, és általában olcsóbbak, mint a földlabdás vagy konténeres társaik.

A tökéletes hely a rózsák számára

Ha szeretné, hogy a rózsák otthon érezzék magukat, a föld eressze át a vizet, legyen levegős, mély, nem összetömörödött. A virágok királynőjeként a rózsák saját fajtársaik közt érzik jól magukat, mivel más növények gyökérzete akadályozza a növekedésüket. A rózsák számára a napos, de nem forró hely az ideális. Ezek az érzékeny növények nem érzik jól magukat hosszú távon árnyékos helyeken. A rózsáknak elegendő levegőt kell kapniuk, és nem lehetnek túl közel egymáshoz. Ez lehetővé teszi, hogy a levelek gyorsabban száradjanak eső után, így sokkal kevésbé lesznek a növények kitéve a gombás megbetegedéseknek.

Cserépbe vagy dézsába ültetett rózsák gondozása

A rózsákat kedvelő balkontulajdonosok figyelmébe: számos fajta tündököl dézsákban is. Ha megfelelően napos helyet és alkalmas cserepet talál (kör alapú és legalább 40 cm magas), akkor a rózsa virágözönnel fogja ezt meghálálni. Rózsák mélyre növő gyökerekkel: minél nagyobb és mélyebb a dézsa, a rózsa annál inkább otthon érzi magát benne. De más fajták kis cserepekben is jól érzik magukat.

Rózsák ültetése cserépbe vagy dézsába

A cserepekben vagy dézsákban élő rózsák szükségletei eltérnek a kertben élőkétől. Jellemzőikről itt olvashat.

további információ

Cserépbe vagy dézsába ültetett rózsák átteleltetése

A rózsa gyökérzete nem fagyhat meg a télen. Ezért a dézsában élő rózsát védeni kell a hideg ellen, például növénytakaróval, faforgáccsal, buborékfóliával. Alternatív lehetőségként a növény áttelel fagymentes, hűvös helyeken is. A hosszúszárú rózsák jobban tolerálják a hideget, és kint maradhatnak, de a szárat és a bokrot védeni kell valamilyen nem szőtt anyaggal vagy vászonzsákokkal. 

compo image

Tápanyag és víz – helyes gondoskodás

Csak az egészséges rózsák tündökölhetnek szépségük teljében. Ezért tegyen róla, hogy növényei megkapják a megfelelő tápanyagot! A rózsáknak a növekedési időszakban elegendő tápanyagot és vizet kell kapniuk az erőteljes növekedés és a bőséges virágzás érdekében. A rózsákat alaposan meg kell öntözni a száraz időszakokban. Jobb, ha ritkábban, de alaposan öntöz. A nedvességnek be kell hatolnia a talaj mélyebb rétegeibe, hogy elérje a mélyre növő gyökereket. Ha csak a felszínt öntözi, a rózsa csak hajszálgyökereket képez a talajnak ebben a részében, és sokkal érzékenyebb lesz.

A pazar virágok kialakítása rengeteg energiát szív el a rózsából. Ez alatt az idő alatt sok tápanyagra van szüksége a növénynek, amit a talajból vesz fel. Rendszeres trágyázással egyensúly érhető el, és biztosíthatja, hogy a rózsa optimálisan fejlődjön, és megőrizze ellenállóképességét a betegségekkel és a kártevőkkel szemben. Ez kifejezetten igaz a dézsában nevelt rózsákra, mivel a konténerben lévő tápanyag mennyisége korlátozott. Választékunkban számos trágyát talál, amelyeket kifejezetten a rózsák igényeire szabtunk. Tápoldataink, melyeket egyszerűen csak vízbe kell keverni, szintén alkalmazhatók a dézsás rózsák táplálására. Az ágyásrózsák hálásak, ha kapnak egy adagot a lassan oldódó trágyánkból, ami szükség szerint akár hat hónapon keresztül is táplálhatja a növényt. Egy másik 100%-ban szerves megoldás a lassan oldódó, birkagyapjút tartalmazó trágyánk, amit ökogazdálkodások is használhatnak. 

compo image

A rózsa évenkénti metszése az erőteljes növekedésért

A rózsákat tavasszal kell metszeni az optimális fejlődés biztosítása érdekében. Ezzel elősegíti a növekedést, mivel a felszabadult hely lehetővé teszi, hogy a növény rengeteg fényt és levegőt kapjon – ezek pedig fontos feltételei az új hajtások képződésének. A metszést követően nem sokkal megjelennek az új virágok is, mivel egyébként a rózsa gyümölcs növelésére fordítaná energiáját. 

még több információ a rózsametszés témakörében
compo image

Rózsaútmutató

Itt találhat tippeket és trükköket növényútmutatónkban a rózsák helyes gondozásáról.

további információ

megosztás