compo image
 1. COMPO
 2. Útmutatók
 3. Növényápolás
 4. Kert
 5. Rózsák
 6. Rózsametszés könnyedén

Rózsametszés könnyedén

A rózsákat igényes növényeknek tartjuk, de van néhány trükk, amelyek megkönnyítik a dolgunk a csodálatos rózsák gondozásának terén. Megmutatjuk, hogyan metszheti meg rózsáit és hogy mit kell észben tartania.

Gyakran feltett kérdések a rózsametszéssel kapcsolatban

Miért kell a rózsákat metszeni?

A metszés teszi lehetővé, hogy a rózsák növekedjenek, és egészségesebbé is teszi őket. A felszabadult helynek köszönhetően több fényt és levegőt kap a rózsa az új hajtásai számára. Sőt, metszés után gyorsabban hoz új virágokat is, és a rózsák sokkal gyönyörűbbek lesznek.

Habár különféle metszési technikák léteznek a különféle rózsákhoz, a cél mindig ugyanaz: könnyű koronaszerkezet kialakítása.

Mikor kell a rózsát metszeni?

A rózsákat tavasszal kell metszeni. Először el kell távolítani a beteg, elhalt vagy elfagyott hajtásokat. Az elfagyott hajtást úgy ismerhetjük fel, hogy barna foltok jelennek meg a belső részén, a tapintása pedig lágy lesz.

Az ágyásrózsákat és a teahibrid rózsákat is meg kell metszeni a nyár során. A rózsát a virág alatti második erős levélnél kell megmetszeni.

Mit kell észben tartani a rózsa metszésekor?

Általános szabály, hogy a rózsa hajtását mindig egy kifelé növő rügy felett kell metszeni. A vágást úgy alakítsa, hogy a rügy felé vágjon, és hagyjon a rügy felett 5 mm helyet! Az időjárás függvényében 4–6 hetet vehet igénybe, amíg új virág sarjad a megmaradt rügyekből.

A rózsák vadhajtásait is el kell távolítani. A vadhajtásokat világosabb színükről lehet felismerni, illetve ezeket gyakran rengeteg tüske borítja. A szár oltás alatti részéből nőnek. Távolítsa el a vadhajtásokat úgy, hogy maga a rózsa ne pusztuljon el attól, hogy elvonják tőle a fontos tápanyagokat. Fedje fel a vadhajtásokat, és vágja le azokat a lehető legközelebb a tövükhöz.

compo image

Rózsaútmutató

Itt találhat tippeket és trükköket növényútmutatónkban a rózsák helyes gondozásáról.

további információ

Nem minden rózsa egyforma

Különböző rózsametszési technikák

 1. compo image

  1

  Az ágyásrózsák metszése

  Először távolítsa el a halott, beteg vagy gyenge hajtásokat! A megmaradt hajtásokat vágja vissza 4–7 rügyesre! Az erősebb hajtásokat hagyja egy kicsit hosszabbra! A gyengébb hajtásokat metssze vissza jobban, hogy segítse a növekedésüket! Minden négy évnél idősebb ágat vágjon vissza egészen a tövéig! Így fiatalon és egészségesen tarthatja a rózsát.

 2. compo image

  2

  A teahibrid rózsák metszése

  A teahibrid rózsákat általában ugyanúgy metszik, mint a virágágyások rózsáit. A teahibrid rózsákat jobban vissza kell metszeni, nagyjából 3–5 rügyesre.

 3. compo image

  3

  A bokorrózsák metszése

  A bokorrózsák egyedi jellemzője, hogy azokat nem kell rendszeresen metszeni. Csak az elhalt és az egymást keresztező hajtásokat kell eltávolítani. Az idősebb hajtásokat közvetlenül a talaj felett vágjuk le! A többször nyíló bokorrózsákról távolítsuk el a hervadt virágfejeket, hogy ezzel is serkentsük a növény növekedését! Ez az egyszer nyíló bokorrózsák esetében nem fontos.

 4. compo image

  4

  A futórózsák metszése

  Különbséget teszünk azok között a futórózsák között, amelyek csak egyszer, és amelyek kétszer virágoznak. Távolítsa el az elhalt, beteg vagy fagyott hajtásokat az egyszer virágzó futórózsáról, elegendő helyet teremtve ezzel a növekedésre, ha a hajtások túl közel vannak egymáshoz. Minden öt évnél idősebb hajtást vágjon vissza egészen a tövéig! Metsszen óvatosan!

Tippek a rózsametszéshez

Használjon éles metszőollót, hogy a vágások ne legyenek rojtosak! Átlósan vágja a hajtásokat, így a víz könnyebben lepereg, és nehezebben ragad bele bármi is a sebbe. A hajtásokat kifelé mutató rügyek felett metssze

megosztás