compo image
  1. COMPO
  2. Útmutatók
  3. Növényápolás
  4. Kert
  5. Rózsák
  6. A rózsák megfelelő trágyázása

A rózsák trágyázása

Az egyik ok, ami miatt a rózsa valószínűleg soha nem megy ki a divatból, az az, hogy szinte egyetlen más cserje sem hoz ilyen rengeteg színes virágot - egyesek akár májustól szeptemberig. Ám ami a kertész számára elbűvölő, az a növény számára rendkívül energiaigényes. A rózsának rengeteg tápanyagra van szüksége ahhoz, hogy ezt - ideális esetben évtizedeken át - fenntartsa. Most fény derül arra, hogyan és mivel trágyázza helyesen rózsáját ahhoz, hogy élvezhesse az erőteljes virágokat és növényeket.

compo image

TAVASZ ÉS NYÁR

Milyen gyakran kell trágyázni a rózsát?

A rózsát nagy tápanyagigénye miatt tavasszal, a növekedési fázis előtt mindig meg kell trágyázni. A rózsatrágyában található tápanyagok biztosítják az erőteljes növekedést, a bőséges virágzást, valamint erősítik a növény ellenállóképességét a kártevőkkel és betegségekkel szemben. Az első trágyázás tökéletes időpontja nagyban függ az időjárástól. A rózsák általában március végén, április elején ébredeznek téli álmukból, és legkésőbb az első rügyek kihajtásakor trágyázni kell. A folyton virágzó rózsaváltozatok esetében június végén, július elején javasolt egy második trágyázást végrehajtani.

ELSŐ TRÁGYÁZÁS ÁPRILIS ELEJÉN

A rózsák tavaszi trágyázása

A tavaszi metszést követően az erőteljes növekedéshez és a bőséges virágzáshoz a rózsáknak fényre, vízre, valamint megfelelő tápanyagellátásra van szüksége. Az új hajtások és a virágfejlődés előmozdításához különösen fontos ebben az időszakban a nitrogén és a foszfor. A szerves, ásványi, vagy kombinált lehetőségként szerves-ásványi műtrágya közül választhat.

Mivel kell trágyázni a rózsát tavasszal?

GYORS HATÁS

Ásványi trágyázás

A trágyázást követően gondoskodjon a megfelelő locsolásról

A trágyázást követően locsolásra van szükség, mivel a tápanyagokat csak így lehet gyorsan eljuttatni a gyökerekhez. A trágyázást követően rendszeresen ellenőrizze a talaj nedvességtartalmát, hogy a műtrágya kifejthesse teljes hatását.

compo image

FOLYTON VIRÁGZÓ RÓZSAVÁLTOZATOK ESE

A rózsák nyári trágyázása

Az ágyásokban élő rózsák zöme évente többször is virágzik. Ha az első virágzás után nyáron visszametszi, egy második hajtás alakul ki. Az ilyen ún. folyton virágzó rózsáknak sok tápanyagra van szükségük az ismételt bimbózáshoz. A legtöbb műtrágya legfeljebb három hónapig tartó hatást garantál, így június végén ajánlott egy második trágyázást végrehajtani a második virágzási időszak tápanyagigényeinek kielégítésére.

Mivel a nyári trágyázásnak a lehető leghamarabb hatásosnak kell lennie, ideális a rövid hatóidejű és magas káliumtartalmú ásványi műtrágya alkalmazása (pl. káliumműtrágya). Fontos gondoskodni arról, hogy a második alkalmazás során ne használjon túl sok műtrágyát, mivel a rózsa új nyári hajtásai eleinte nagyon zsengék, és elég időre van szükség ahhoz, hogy télire kialakuljon a szükséges fagytűrő képességük. Ezért ne trágyázza túl későn az ágyásrózsákat - az utolsó adag nitrogénműtrágyát legkésőbb július közepén alkalmazni kell.

Ha konténeres rózsát egy szezon alatt csak egyszer kíván trágyázni, a megfelelő választás az olyan lassú felszívódású ásványi műtrágya, mint a COMPO lassú felszívódású rózsatrágyája. Hosszú hónapokon át ellátja a virágok királynőjét az összes szükséges fontos tápanyaggal és nyomelemmel. Az optimális hatáshoz a lassú felszívódású rózsatrágyát egyenletesen kell elteríteni, könnyedén bedolgozni a talajba, majd egyenletesen nedvesen kell tartani.

 

compo image

FAGYKÁR KOCKÁZATA

A rózsák őszi trágyázása

Augusztustól kezdve a rózsákat nem szabad nitrogénműtrágyával trágyázni. Bár a további tápanyagok - és főleg azok nitrogéntartalma - elősegítené az új hajtások fejlődését, azoknak nem lenne elég ideje megerősödni a tél előtt. Ezek a lágy hajtások fagyközeli hőmérsékleten elfagynak, ami gyengíti a rózsanövényt és kevésbé ellenállóvá teszi a kórokozókkal és kártevőkkel szemben.

compo image

ÁSVÁNYI TÁPANYAGELLÁTÁS

A cserepes és dézsás rózsák trágyázása

A konténerben nevelt rózsáknak korlátozott virágföld áll rendelkezésükre, így magas tápanyagigényük kielégítése érdekében különösen fontos az igényeken alapuló trágyázás. Mivel a cserépben és dézsában a talajfauna is korlátozott, javasoljuk az ásványi műtrágya használatát.

A növekedési fázisban hetente egyszer-kétszer adhat folyékony ásványi műtrágyát az öntözővízhez. Mivel ez a fajta trágya ásványi sókat tartalmaz, a cserépben közvetlenül öntözés után nem szabad hagyni kiszáradni a földet, mivel ilyenkor a sók megtámadhatják a rózsa gyökerét; ez azt jelenti, hogy javasolt minden nap kis tiszta vízzel locsolni, amikor 30 °C van és napsütéses az idő.

Jó tudni

Gyors hatása miatt a folyékony ásványi műtrágya az akut tápanyaghiány kezelésére is ideális - még ágyásrózsák esetében is.

megosztás