compo image
  1. COMPO
  2. Útmutatók
  3. Növényápolás
  4. Kert
  5. Rózsák
  6. Rózsafajták: Nem minden rózsa egyforma

Rózsafajták: nem minden rózsa egyforma

Nehéz még egy olyan növényt találni, ami annyi fajtával rendelkezne, mint a rózsa. Ezek eltérnek méretben, növekedésben, színben, a virágzat alakjában és illatában és még sok minden másban is. Nem meglepő, hogy sok hobbikertész lehengerlőnek találja a hatalmas változatosságot. Ezt észben tartva segítséget nyújthat, ha először a rózsák különböző csoportjait nézzük meg. A kérdés az, hogy melyik csoportot nézzük meg a második lépésben, ha a rózsa típusát sikerült kiválasztanunk. A következő csoportokat különböztetjük meg:

compo image

A rózsák különböző csoportjai

Ágyásrózsák: Az ágyásrózsák alkalmasak arra, hogy nagyobb terekre ültessük őket, általában többet egy csoportban. A legtöbb alacsonyabb növésű, nem haladják meg a 60 centiméteres magasságot és többször is virágzanak az év során. A legismertebb fajták a rózsaszín és dús Bonica, a krémesen fehér Edelweiss rózsa és a ragyogóan sárga Goldmarie. 

A teahibrid rózsák: Kiemelkedő növekedésüknek köszönhetően a teahibrid rózsák a 80–100 centiméteres magasságot is elérik. Virágágyásokban, kis csoportokban vagy magukban érzik jól magukat. Ezek az elegáns növények nevüket tömött, elegáns viráguknak köszönhetik, melyek júniustól szeptemberig/októberig vannak jelen. Népszerű fajta a „Pink Panther” (lazacrózsaszín), a „Burgund 81” (sötétvörös) és a „Rosa Peace” (sárga, rézszín szegélyekkel). 

Bokorrózsák: A bokorrózsák, más néven rózsabokrok, igazi látványosságnak számítanak a virágok között. Előnyeik: magasságban és  szélességben is növekednek, és kifejezetten erős hajtásokat hoznak. Általában egy évben többször is virágoznak, és gyakran elérik a lenyűgöző 1,2–2 méteres magasságot is. A bokorrózsákat megtalálhatjuk szinte bármilyen méretben, színben, és bárhogy ültethetők – akár önmagukban, akár csoportosan, akár sövényként. A sűrű, rózsaszín „Elmshorn” vagy az „Iceberg” csak egyszer virágzik egy évben, és ezek kifejezetten szép fajták. 

Kis bokorrózsák: Ha figyelembe vesszük ellenállóképességüket, bokros, mégis kompakt méretüket, a kis bokorrózsák tökéletesek, ha tömegében szeretnénk ültetni őket. Talajtakaró rózsaként is ismerjük ezeket. Bőséges virághozó kapacitásukról és erős, ellenálló leveleikről ismertek. Erőteljes rózsaszín színével és nosztalgikus virágformájával a „Romantic Roadrunner” fajta sok rózsarajongó szívét megdobogtatja. 

Kúszó- és futórózsák: Az ellenálló futórózsák felfutnak az épületek falain, boltíveken, lugasokon, autóbeállók oldalán. Emlékeztetnek a bokorrózsákra, de sokkal hosszabb hajtásaik vannak, akár az ötméteres hosszúságot is elérhetik. Ezért lugasra van szükségük, hogy a növekedésüket segítsük. A „Santana” fajta sok kertben megtalálható, virágai bőségesek, sötétvörös színben pompáznak. A kúszórózsák új, rugalmasabb futórózsafajt képeznek, kisebb virágokkal, és fák, kerítések természetes takarói. 

Minirózsák: Az alacsonyra növő, inkább bokros minirózsák a legsokoldalúbb rózsafajtákat vonultatják fel. Kis méretüknek köszönhetően (általában nem nőnek 30–40 centiméternél magasabbra) tökéletes növények dézsába, virágládába, és virágágyások szegélyeihez. Bőségesen hozzák apró virágaikat a nyári hónapokban. A minirózsáknak általában alig vannak tüskéik, és ellenállók a rózsák betegségeivel szemben. Népszerű fajta a „Goldpenny”, erős, citromszínű virágával, és a „Pink Symphony”, a betegségekkel szemben kifejezetten ellenálló, terebélyes minirózsa, sűrűn elágazó hajtásokkal, és finom, rózsaszín virágokkal. 

Vadrózsák: Az alacsony igényű vadrózsák általában szellősek és bokrosak, ezért tökéletesek csoportban, vagy sövényként ültetve. Bőségesen virágoznak, évente egyszer. Ősszel a csipkebogyók csodás színt adnak kertjének, és értékes tápanyagforrást biztosítanak számos rovar és madár számára. Jól ismert fajtája a bokros jajrózsa, ami fehér vagy világossárga virágokkal és fekete csipkebogyókkal rendelkezik.

compo image
compo image
compo image
compo image
compo image

A legjobb rózsaápolási tippek

A rózsák minden kert díszeivé válhatnak, viszont gondoskodást igényelnek. A rózsák gondozásával kapcsolatos tippjeinket és trükkjeinket itt olvashatja.

további információ

megosztás