compo image
 1. COMPO
 2. Útmutatók
 3. Növényápolás
 4. Alapok
 5. Öntözés
 6. Helyes ültetés
 7. Hogyan működik: magas ágyás építése és ültetés magas ágyásba

Magas ágyás építése és ültetés magas ágyásba: hogyan működik

A magas ágyások nem csak elegánsabbá teszik a kertet és a teraszokat, számos előnyt is nyújtanak. A növények gondozása nem terheli a hátat, a zöldségek és fűszernövények számára pedig kedvező a hőmérséklet és a jó talaj. A pockok és a csigák nem férnek hozzá a betakarítandó terméshez. A bőséges növekedéshez azonban jó alapokra van szükség. Itt megtudhatja, hogyan építhet magas ágyást.

compo image

A magas ágyás felépítése

A házilag elkészített magas ágyásokhoz előregyártott készletek is kaphatók. De mielőtt farigcsálni kezdene, érdemes döntenie az ágyás helyéről. Tanácsos olyan helyet választani, ami észak-déli fekvésű, hogy a legtöbb napfényt kaphassa.

A magas ágyás keretének elkészítéséhez egyre divatosabbak az Euro-raklapok. Ezek magassága 80 cm. Hogy biztos lehessen benne, hogy a fa ellenáll az időjárás viszontagságainak, javasoljuk, hogy fesse át vagy fújja le a deszkákat időjárásálló festékkel. Fújni könnyebb a sok él és sarok miatt. Csavarozza össze sarkonként két tartóelemmel a raklapokat úgy, hogy a felső oldaluk legyen befelé. Sarkonként két hosszú csavar elegendő stabilitást biztosít. Kifejezetten fontos, hogy fektessünk a földre rozsdamentes fémhálót, amin a pockok nem juthatnak át. Ezt követően fedjük be a belső falakat (ne a talajt!) tófóliával. Ezt a legkönnyebben szögbelövővel tehetjük meg. A fólia nem csak azt garantálja, hogy a talaj nedvessége az ágyásban marad, a fát is megvédi a korhadástól.

compo image

A magas ágyásban lévő rétegek

A magas ágyás rétegekből áll: a töltőanyag forgácsból, komposztból, és földből áll, ami egyre finomabb a felsőbb rétegek felé. Az anyagok eltérő szerkezete segíti a magas ágyás levegőzését, és optimális tápanyagellátást biztosít. Sőt, a növények jobban növekednek a magasabb talajhőmérsékletnek és nedvességtartalomnak köszönhetően. 

 

Hogyan készül

Három lépés a feltöltött magas ágyáshoz

 1. compo image

  1

  Az alap megteremtése faforgácsból

  A legmélyebben fekvő réteg fanyesedékekből vagy faforgácsból áll a jó szellőzés érdekében.

 2. compo image

  2

  A komposzt középső rétege

  A felette lévő réteg (komposzt, termőföld és zöldhulladék) adja az aktív, élő földréteget és az szállítja a fontos tápanyagokat.

 3. compo image

  3

  Feltöltés a magas ágyás termőtalajával

  A legfelső réteg képezi a magas ágyás termőtalaját. Ez biztosítja az alapot a növények optimális növekedéséhez. Ha az ágyás szintje csökken a komposztálódás miatt, egyszerűen töltse fel friss földdel.

A mi tippünk:

A követendő szabály a töltőanyagra vonatkozóan a következő: 30% faforgács, 40% komposzt és 30% magas ágyás termőtalaj. Ezzel töltse fel a magas ágyást, 15 centiméterrel a perem alatt található szintig.

compo image

Ültetés a magas ágyásba

Mivel a magas ágyás nagyon előnyös a növények számára, a növények közelebb is ültethetők egymáshoz, mint a hagyományos, kerti ágyásokban. Egyszerűen ültessen olyan variációt, amilyet csak szeretne! Tanácsos olyan növényekkel kezdeni, amelyeknek magas a tápanyagfelvétele, mivel a friss magas ágyás tápanyagban kifejezetten gazdag. Ilyen növény a paradicsom, az uborka, a káposzta, a burgonya, a cukkini és a sütőtök. Ezek a zöldségek kifejezetten szeretik az extra adag műtrágyát. A sarkantyúvirág – kiváló fűszernövény – pompás díszként lóghat le az ágyások oldalán. Az alacsony tápanyagfelvételű növények, mint a bab, borsó, saláta, retek, spenót, répa és póréhagyma akkor kerüljenek vetésre, amikor az első zöldségeinket betakarítjuk, és hely szabadul fel a magas ágyásban. Aztán ültessünk epret is.

A virágládák a raklapok „lábánál” nem csak dekoratívak, hanem hasznosak is. A ládákba ültetett virágzó növények igazi mágnesként működnek a méhek számára. A szorgos kis rovarok egyaránt beporozzák a virágokat és a termést hozó növényeket is. Így már semmi sem állhat a bőséges termés útjába.

megosztás