compo image
 1. COMPO
 2. Útmutatók
 3. Növényápolás
 4. Fűszernövények, gyümölcsök és zöldségek
 5. Zöldségtermesztés mindenkinek - kilenc tipp

FONTOS TIPPEK ZÖLDSÉGEK ÜLTETÉSÉHEZ

Zöldségtermesztés mindenkinek - kilenc tipp

Cukkini, friss mángold, egy nagy karfiol, sárgarépa és néhány cékla a földben - az első nyári séta a zöldségek között a veteményesben valóban ígéretesnek tűnik. Ha azt gondolod, hogy „hát igen, szívesen ültetnék zöldségeket, de biztosan nagyon nehéz munka”, akkor olvass tovább. Megmutatjuk, milyen könnyű és egyszerű a zöldségtermesztés!

Ha még soha nem termesztettél zöldséget, leginkább az első lépés megtétele a legijesztőbb. Végtére is, sokszor nem is tudod, hogyan fogj hozzá. Mikor lehet elkezdeni a paradicsom ültetését? Mennyi helyre van szüksége a karalábénak? Lehet közvetlenül a szabadföldbe uborkát vetni? Segíteni szeretnénk, hogy érthetővé tegyük ezt a témát. Ebben az útmutatóban megtalálod a kilenc legfontosabb tippet a zöldségtermesztéshez, nincs szükséged hozzá előzetes tudásra vagy tapasztalatra, csak egy kis elhivatottságra és arra, hogy szeresd a kertészkedést.

compo image

1. Kezdd kis lépésekkel

Vegyeskultúrás művelésű, négyes vetésforgóval rendelkező nagy zöldségeskert helyett azt javasoljuk, hogy kezdd egy kis veteményessel. Ezzel betekintést nyerhetsz a zöldségtermesztésbe. Hogy ezt megtehesd, tégy szabaddá egy kis területet odakint, ahol a zöldségeket termeszteni fogod. Az ideális megoldás az, ha a ház közelében helyezed el, így könnyebb szemmel tartani a növényeidet, és be tudsz avatkozni, ha kártevőket vagy egyéb problémákat észlelsz. Alternatívaként felállíthatsz egy magaságyást is. Ha rendelkezel egy nagyméretű kültéri magaságyással, abba szinte ugyanazokat a zöldségeket ültetheted, mint egy veteményesbe.

Még mini magaságyások is léteznek, kis teraszokra vagy balkonokra. A mini magaságyás tökéletes a saláta, a retek, a paradicsom vagy a paprika számára.

A zöldségeket termesztheted ládákban vagy konténerekben is. Kreativitásod határtalanul szárnyalhat. De ne feledkezz meg arról, hogy egyes növények az idő előrehaladtával igencsak megnőhetnek - de erről majd később.

compo image

2. Kezdd kezdőknek való növényekkel

Valóban nem mindegy, hogy milyen fajta zöldséget ültetsz. Vannak olyan zöldségek, amelyeket nehezebb gondozni, és hosszabb időre van szükségük, hogy beérjenek, míg mások gyorsan nőnek, és kihívást jelentő körülmények között is teremnek. Ez utóbbi zöldségek közé tartozik például a retek, a sárgarépa, a cukorborsó, a salátafélék, mint a fejes saláta, a madársaláta, a római saláta, valamint ide tartoznak a különböző fűszernövények. Ezeket a növényeket egyszerűen csak el kell vetni, majd néhány hét múlva élvezheted is az eredményt.

Ezek a kevés gondozást igénylő zöldségek tökéletesek a kezdők számára, akiknek nincsen előzetes tapasztalatuk. A kezdeti sikerek után választhatsz nehezebb jelölteket is.

A zöldségek kiválasztásakor két másik fontos szempontot is szem előtt kell tartanod. Most ezekről lesz szó.

compo image

Elvessük a zöldséget vagy palántázzunk?

Egyes zöldségek esetében a legjobb, ha egyből elvetjük a veteményesben. Sok gyökérzöldség ilyen, például a retek, a paszternák és a sárgarépa tartozik ide.

Az olyan növényeket, mint a kerti saláta, a rukkola, a cékla, a rozmaring, a metélőhagyma vagy a borsó, közvetlenül elvetheted, vagy megvásárolhatod a palántáját és kiültetheted a veteményesbe. Ebben az esetben eldöntheted, hogy a magját szeretnéd elvetni, vagy a palántázást válaszod.

A termést hozó zöldségfélék, például paradicsom, uborka, padlizsán, sütőtök vagy paprika esetében azt javasoljuk, hogy kezdd fiatal palánták vásárlásával. De képzeld, ezeket a zöldségeket magad is elvetheted. Azonban nem csíráztathatod őket a veteményesben: helyette használj kis palántanevelő edényeket az ablakpárkányon vagy fűtött üvegházban. Itt előcsíráztathatod a zöldségeket, míg május közepén már kikerülhetnek a szabadba.

compo image

Mikor foghatsz hozzá?

Nem minden növényt lehet ugyanabban az időben elvetni vagy elültetni. Néhány fajtát, például a retket, a borsót és a sárgarépát már március közepétől lehet vetni, ha megfelelő az időjárás. Más fajtáknak, mint például a törpe zöldbabnak vagy a futóbabnak meleg helyre van szükségük a csírázáshoz. Ráadásul az egyes fajták között is vannak különbségek. Ezért vedd figyelembe a vetőmag csomagolásán található információkat.
Általában a legtöbb gyökérzöldséget és zöld leveles zöldséget áprilistól vetheted el. Addigra a nap már erősebben süt, az időjárás pedig némileg kedvezőbb.

Ez a szabály azonban nem vonatkozik a fagyra nagyon érzékeny fajtákra. Ez elsősorban az olyan termést hozó zöldségekre vonatkozik, mint a paradicsom, uborka, paprika, padlizsán, chili, cukkini és sütőtök. Mivel késői fagyok még május közepéig előfordulhatnak, a fagyérzékeny zöldségeket csak ezután érdemes elültetni.

Tíz egyszerű zöldség kezdőknek

ZÖLDSÉG

VETNI VAGY PALÁNTÁZNI

VETÉSI/PALÁNTÁZÁSI IDŐSZAK

1. Retek

Közvetlenül a veteményesbe elvetni

Vetési időszak: március közepétől

2. Sárgarépa

Közvetlenül a veteményesbe elvetni

Vetési időszak: március közepétől

3. Kerti saláta

Közvetlenül a veteményesbe elvetni/palántaként a veteményesbe ültetni

Vetési/palántázási időszak: március közepétől

4. Borsó

Közvetlenül a veteményesbe elvetni/palántaként a veteményesbe ültetni

Vetési/palántázási időszak: március közepétől

5. Mángold

Közvetlenül a veteményesbe elvetni/palántaként a veteményesbe ültetni

Vetési/palántázási időszak: áprilistól

6. Karalábé

Közvetlenül a veteményesbe elvetni/palántaként a veteményesbe ültetni

Vetési/palántázási időszak: áprilistól

7. Cékla

Közvetlenül a veteményesbe elvetni/palántaként a veteményesbe ültetni

Vetési/palántázási időszak: áprilistól

8. Paradicsom

Palántaként a veteményesbe ültetni

Palántázási időszak: május közepétől

9. Chili

Palántaként a veteményesbe ültetni

Palántázási időszak: május közepétől

10. Cukkini

Palántaként a veteményesbe ültetni

Palántázási időszak: május közepétől

3. Válaszd ki a megfelelő helyet

Ha nem megfelelőek a körülmények, nem lesz bőséges a zöldségtermésed. Ezért győződj meg róla, hogy jó helyet választottál. Mivel a legtöbb zöldség szereti a napsütést, ezért a legjobb, ha olyan helyet választasz, amely napos, vagy legalább félárnyékos. Néhány növény, például a paradicsom, az uborka vagy a paprika különösen szereti, ha védve van az esőtől. Ha nem rendelkezel fedett területtel, akkor azt javasoljuk, hogy egy ellenálló kültéri paradicsomfajtát válassz. Általánosságban elmondható, hogy a legtöbb zöldséget elvetheted a szabadban, az erkélyen vagy az üvegházban is.

compo image

4. Hagyj egy kis teret

A legtöbb kertészeti áruházban vagy faiskolában fiatal palánták sokasága található. Első pillantásra olyan kicsinek tűnnek, hogy az ember azt hinné, könnyen elférnek egy csinos kis konténerben. De a nyár folyamán egyre nagyobb területet foglalnak majd el, hogy termést hozhassanak. Az apró paradicsompalántákból például hatalmas, két méter magas bokrok lesznek. Ezért fontos, hogy vásárlás előtt nézd meg az cserépben elhelyezett tájékoztatót. Ez tartalmazza az összes fontos információt a fajtáról, beleértve azt is, hogy milyen magasra fog megnőni.

Általánosságban elmondható, hogy a cukkini és a sütőtök egy jó négyzetméternyi helyet igényel. A paradicsom fajtától függően 30 cm és 250 cm közötti magasságra nőhet meg. Még a kis retekmagok között is elegendő helyre van szükség: ha az összes retekmag szorosan egymás mellett van, a retkek akadályozni fogják egymást a növekedésben, így nem tudnak kerek gumókká fejlődni. Ha a zöldségeket sorokba vetjük, érdemes egy kis helyet hagyni közöttük, hogy könnyebb legyen a zöldségek gondozása és a betakarítása is. Ezért tervezz a veteményesben minden növénynek elegendő helyet a fejlődéshez.

Ha konténerben termeszted a zöldségeket, azt is szem előtt kell tartanod, hogy a konténerekben általában kevesebb hely van a növény gyökereinek, mint a kerti veteményesben. Győződj meg arról, hogy a konténered megfelelő méretű. Egy nagyméretű, karóval kitámasztott paradicsom esetében a konténernek legalább 20 literesnek kell lennie, míg egy cukkini számára legalább 40 liternyi hely a legmegfelelőbb. A retek és a saláta könnyen termeszthető az erkélyen is.

Azok a zöldségek, melyek kis méretűek maradnak, mint például a törpe paradicsombokrok, mini paprikanövények, retek, sárgarépa vagy saláta, ideálisak a mini magaságyásokhoz. De itt is ügyelj arra, hogy hagyj egy kis helyet a növények között.

compo image

5. Laying the ideal foundations for vegetables.

A szabadban

A megfelelő helyszín kiválasztása mellett fontos, hogy jó alapokat teremts az egészséges növekedéshez. A legtöbb zöldség könnyen elültethető laza, humuszban gazdag kerti talajba. Ültetés előtt jól gereblyézd át a veteményest, és távolítsd el a gyomokat, hogy azok ne legyenek a frissen elültetett zöldségek útjában. Sok zöldség örül, ha egy kis kerti komposztot dolgozol be a talajba. A komposzt gondoskodik a jó talajszerkezetről, és fokozatosan tápanyagokká alakul a mikroorganizmusoknak köszönhetően.
Ha nagy vagy közepes tápanyagigényű zöldségeket, például paradicsomot, uborkát, paprikát, sütőtököt vagy cukkinit szeretnél ültetni, javasoljuk, hogy speciális, lassan oldódó zöldségtrágyát dolgozz be a talajba. Ez gondoskodik majd róla, hogy a zöldségek a következő hetekben elegendő tápanyaghoz jussanak, ami elengedhetetlen ahhoz, hogy növekedjenek és termést hozzanak.

Talán kíváncsi vagy arra, hogy mit jelent a „nagy tápanyagigény”. Leegyszerűsítve, a nagy tápanyagigényű növényeknek sok tápanyagra van szükségük, míg a kis tápanyagigényűeknek, mint például a retek, a madársaláta vagy a borsó, sokkal kevesebbre. A sárgarépa, a karalábé és a mángold a kettő között helyezkednek el.

Tipp: Ha a talaj nehéz és nedves, akkor ültetés előtt érdemes egy kis homokot és humuszt beledolgozni. Ez fellazítja a talajt, és jobb vízelvezetést biztosít. Ha nehéz vagy homokos a talaj, általában könnyebb a zöldségeket egyenesen egy magaságyásba vagy különböző konténerekbe ültetni.

compo image

Magaságyásban vagy konténerben

Ha színes zöldségek sokaságát szeretnéd látni a magaságyásodban, a mi magaságyásunkat és zöldségföldünket ajánljuk hozzá. Alkalmas mindenféle zöldségféléhez, és tökéletes ahhoz, hogy megtedd az első lépést a magad termesztette zöldségek világában.
Ha a zöldségeidet konténerben szeretnéd termeszteni, kissé árnyaltabban kell megközelítened a kérdést: az olyan nagy tápanyagigényű növények esetében, mint a paradicsom, paprika, cukkini vagy brokkoli, olyan különösen tápanyagdús földet használj, mint a „COMPO BIO Potting Soil for Tomatoes and vegetables” (COMPO BIO paradicsom-és zöldségföld), mely szerves tőzegmentes virágföld paradicsom és zöldségek számára. Ha kizárólag fényigényes növényeket fogsz elvetni, javasoljuk, hogy használj vetőmagok részére kifejlesztett speciális komposztot.

Tipp: A megfelelő talaj kiválasztása mellett javasolt a jó vízelvezetés is. A jó vízelvezetés biztosítja, hogy a felesleges esővíz vagy az öntözésből származó víz könnyen el tudjon folyni. Megakadályozza a víz pangását és meggátolja a gyökerek rothadását.
Hogy megteremtsd a jó vízelvezetést a konténerben, egyszerűen helyezz egy réteg fenntartható forrásból származó habkőszemcsét az ültetőedény aljára. Ezenkívül a konténernek vízelvezető lyukakkal kell rendelkeznie, amelyeken keresztül a víz ki tud folyni.

compo image

6. A jó ültetés már fél aratás

Itt az idő! Kiválasztottad a tökéletes helyszínt, hagytál elég helyet, kiválasztottad a megfelelő talajt - most már elkezdheted!

Zöldségek ültetése - három lépésben:

 1. Áss egy kis gödröt, és helyezd bele a palántát. Paradicsom, cukkini és hasonló zöldségek esetében érdemes egy kis COMPO Hosszúhatású BIO trágya univerzális gyapjúval szerves, lassan oldódó műtrágyát is bedolgozni a talajba az elültetés előtt. Ez a tápanyagok széles skáláját biztosítja a zöldségeknek akár öt hónapig is.
  Tipp: Ha a gyökérlabda nagyon száraz, akkor ültetés előtt mártsd egy vízzel teli edénybe, vagy öntözd meg.
 2. Töltsd ki a hézagokat földdel, és mindent nyomkodj meg erősen.
 3. Most öntözd meg a növényeket. Ez megkönnyíti, hogy gyökeret eresszenek.

Zöldségmagok elvetése - három lépésben:

 1. Ha például retket vagy spenótot szeretnél sorba vetni, a vetés előtt készíts egy-két centiméter mély barázdát. Ha nagyon száraz a föld, akkor ezt megelőzően jól locsold meg.
 2. A magokat takard be földdel. A talajrétegnek általában kétszer olyan mélynek kell lennie, mint amilyen nagyok a magok.
 1. Öntözd meg a magokat, erre a célra ideális egy locsolórózsával ellátott öntözőkanna. A magoknak továbbá jót fog tenni, ha a következő napokban vagy hetekben nedvesen tartod őket. Ha elkezdenek kihajtani, akkor már nem kell annyit locsolnod.
compo image

7. Tesztelj az ujjaddal locsolás előtt

„Rendszeresen öntözni”, „szükség szerint öntözni” - nagyon gyakran olvassuk ezeket az utasításokat, utána elgondolkodunk azon, hogy mit is jelentenek valójában: a „rendszeresen” azt jelenti, hogy öntözzünk naponta, kéthetente vagy csak havonta egyszer? A legfontosabb dolog, amit nem szabad elfelejtenünk, hogy általános érvényű szabály nem létezik. A szükséges vízmennyiség számos különböző tényezőtől függ. A növény konténerben vagy a veteményesben található? Nagyon meleg és napos idő van, vagy nemrég esett az eső? Nehéz, nedves a táptalaj, vagy valójában könnyű és homokos a talaj?

Tehát a legegyszerűbb tipp: Csak akkor emeld fel az öntözőkannát, ha a talaj felső rétege már kiszáradt. Ha a talajt még nedvesnek érzed, ne locsolj. Ne engedd azonban a gyökérlabdát sem kiszáradni. Az ideális, ha az ujjad két-három centiméter mélyen a talajba nyomod, és megnézed, mennyire nedves a talaj. Ez az ujjal végzett teszt megmutatja, hogy mennyire szomjasak a növényeid.

Három további fontos tipp:

 1. Az öntözésre a legjobb időpontot a kora reggeli vagy esti órák jelentik.
 2. A vizet közvetlenül a talajra öntsd, ne a növény leveleire és virágaira. Ellenkező esetben csúnya fertőzésekkel, például gombás kórokozókkal szembesülhetsz.
 3. Távolítsd el a felesleges vizet az edény aljából, hogy megakadályozd a gyökerek rothadását.
compo image

8. Trágyázz! A zöldségek éhesek

Amikor finom vacsorát főzöl magadnak, elfeledkezel arról, hogy a növények is éhesek, és nekik is szükségük van tápanyagra. A nitrogén, a kálium és a foszfor különösen fontos. Ha a növények nem jutnak elegendő tápanyaghoz, tápanyaghiánytól fognak szenvedni. Ez különböző módon fejezik ki, ilyen például a torz növekedés, a sárga levelek, a gyér virágok, a kevesebb termés. Ezért rendszeresen trágyáznod kell a növényeidet a zöldségfélék számára kifejlesztett folyékony műtrágyával. Könnyen beleteheted az öntözőkannába, és meglocsolhatod vele a növényeket. Az olyan nagy tápanyagigényű növényeknek, mint a paradicsom, a cukkini vagy a paprika, lényegesen több műtrágyára van szükségük, mint a kis tápanyagigényűeknek. Ezért a trágyázás előtt olvasd el a csomagoláson található adagolási útmutatót.

compo image

9. Vesd bele magad, és meglátod

Egyesek számára a zöldségtermesztésben az első lépések megtétele azt jelenti, hogy elmennek egy kertészeti áruházba, hogy ott felfedezzék a kínálatban szereplő összes növényt, és abból indulnak ki. Mások számára azt jelenti, hogy mindent megtanulnak arról, hogy milyen növényeket érdemes egymás mellé ültetni, és hogy mi a főnövények és a kései betakarítású növények ideális vetésforgó stratégiája. Végső soron azonban, ha csak el akarod kezdeni és egy kis paradicsomot szeretnél termeszteni, akkor tedd azt! A kertészkedésnek elvégre szórakoztatónak kell lennie - és gyakran könnyebb megtanulni valamit, ha a gyakorlatban kipróbáljuk, ahelyett, ha csak olvasunk róla. Ha szeretnél mégis többet megtudni a zöldségtermesztésről, az alábbiakban adunk néhány részletes tippet.

Nem számít, hogy most azonnal nekilátsz-e zöldségeket vetni, vagy tovább olvasol, sok örömet és sikert kívánunk hozzá!

megosztás