compo image
 1. COMPO
 2. Útmutatók
 3. Növényápolás
 4. Fűszernövények, gyümölcsök és zöldségek
 5. Tippek paradicsomok gondozásához: Hogy érhető el bőséges termés

Tippek paradicsomok gondozásához: Hogy érhető el bőséges termés

Az otthon termesztett paradicsom íze a legjobb. A piros gömbök tápanyagban dúskálnak, a növény pedig jól érzi magát a kertben, de a balkonokon, teraszokon is. Itt megismerheti az öt legfontosabb növénygondozási tippet a bőséges, késő őszig elnyúló betakarítás érdekében.

Paradicsom gondozása

Bőséges termés biztosítása öt tippel

 1. compo image

  1

  Rendszeres öntözés

  A paradicsomnak folyamatos vízellátásra van szüksége az egészséges növekedéshez. A túl sok vagy a túl kevés víz árt a gyümölcsnek, és magának a növénynek is. Ha a paradicsom levelei jelentősen kunkorodni kezdenek, az a szárazság okozta stresszre utalhat, illetve a talaj kiugró sótartalmára. A kifejlett növényeken megrepednek a gyümölcsök? Ezt az okozhatja, ha napos, forró időszakot esős, felhős idő követ, vagy ha hosszú szárazság után öntözni kezd. Ennek az oka a nyomás megnövekedése az érő gyümölcsben, amit a túl sok víz okoz, így hosszanti, vagy körkörös repedések keletkeznek. Mint ahogy az élet szinte minden terén, itt is fontos az egyensúly elérése, amikor a paradicsomot öntözzük. Fontos, hogy a vizet alulról, ne fentről kapja! Ezzel meggátolható, hogy a gombás megbetegedések megvessék a lábukat.

 2. compo image

  2

  Tápanyagellátás a csodálatos, aromadús gyümölcsökért

  A víz önmagában nem elég ahhoz, hogy a növények megőrizzék egészségüket és bőségesen hozzák aromadús gyümölcseiket. A paradicsomnak magas a tápanyagfelvétele. Nagy mennyiségű tápanyagra van szüksége, a nitrogénen és a foszfáton felül kifejezetten sok káliumra. Ez szabályozza a növény vízellátását, erősíti a sejtfalakat, és növeli a növény betegségekkel szembeni ellenállását. A tápanyaghiány első jelei gyakran a leveleken vehetők észre: a levelek besárgulnak és csak az erek melletti szövet őrzi meg zöld színét. Speciális paradicsomtrágyáinkkal egyszerűen és biztonságosan tehet arról, hogy a növények elegendő tápanyaghoz jussanak.

 3. compo image

  3

  Biztonsági támaszték a növény áthajlása ellen

  Ha a paradicsom növénye már impozáns méretűre nőtt, karózza vagy támassza meg, hogy meggátolja az áthajlását. A nyári hónapokban a növény sok gyümölcsöt hoz, ha jól gondozzák, így a súlyos teher miatt is segítségre van szüksége. Használhat erre fából, műanyagból vagy bambuszból készült paradicsomkarókat, spirális rudakat, rácsot vagy futtatót. A növényt erősítse a támasztékhoz kerti kötözővel vagy speciális kapcsokkal (csak a spirális rudak esetén), hogy a növény megfelelő támasztékot kapjon.

 4. compo image

  4

  Az oldalhajtások eltávolítása ösztönzi a gyümölcsképződést

  A fiatal oldalhajtásokat rendszeresen el kell távolítani a szárról, hogy a növény a gyümölcsök növelésére fordíthassa energiáit a hajtások helyett. Az oldalhajtások eltávolítása segít biztosítani a növény tápanyagellátottságát, javítja a növény egészségét és elősegíti a nagy, jól érő gyümölcsök növekedését. A friss, még lágy hajtások könnyen eltávolíthatók akár körömmel lecsippentve is. Ha a hajtások már egy kicsit idősebbek és keményebbek, jó ötlet egy éles kést használni, hogy ne okozzunk felesleges sérülést a paradicsom növényének. Augusztus végén a paradicsom tetejét is meg kell metszeni az oldalhajtások mellett, az utolsó virág felett egy levéllel. A metszés lehetővé teszi, hogy a már fejlődésnek indult gyümölcsök beérjenek a fagy beálltáig.

 5. compo image

  5

  A levélrozsda és a lisztharmat felismerése korai szakaszban

  A tápanyaghiányból és elégtelen vízellátásból fakadó betegségek mellett a paradicsom növényét gyakran támadja meg a levélrozsda és a lisztharmat. A paradicsomnak keményen meg kell küzdenie ezekkel a gombás megbetegedésekkel is nedvesebb nyarakon. A szürkészöld foltok, melyek később barnába fordulnak nagyon gyorsan kialakulnak a leveleken. A gyümölcsöket sem kíméli a fertőzés: barna foltok alakulnak ki rajtuk és a gyümölcs húsa megkeményedik ezek alatt. Távolítsa el a növény megbetegedett részét amilyen gyorsan csak lehet, és kezelje a paradicsom szárait olyan növényvédő szerrel, ami felveszi a harcot ezzel a betegséggel.

megosztás

compo image

COMPO. Egyszerűen gyönyörű növények.

Együtt még több zöldet hozhatunk az életébe

Szolgáltatásaink