compo image
  1. COMPO
  2. Útmutatók
  3. Növényápolás
  4. Fűszernövények, gyümölcsök és zöldségek
  5. A legfontosabb feladatok a konyhakertben

Zöldségtermesztés

A legfontosabb feladatok a konyhakertben

A friss zöldségek termesztése saját kertjében szerencsére nem bonyolult feladat, és hetek alatt elláthatja magát az ízletes terméssel. Itt gyakorlati tanácsokat adunk arról, hogyan fogjon hozzá jól egy zöldségágyáshoz.

Előkészítés

A megfelelő alap megteremtése

A talaj aktiválása: Az átforgatás, a fellazítás, a felásás és az elegyengetés adja meg az alapokat, ha elő szeretné készíteni az ágyását, hogy zöldséget vessen. A gyökereket és a köveket is el kell távolítani. Előnyeik: a megművelés szárítja és felmelegíti a talajt – két fontos feltétele a növény jó növekedésének. Ezzel a talaj mikrobiológiai élővilágát is ösztönzi, azaz segíti a talaj organizmusait, hogy a halott szerves anyagokat, mint például a leveleket és a gyökereket lebontsák és eltárolják. Egy újabb előnye, hogy a gyomnövények szaporodását is gátolja. A trágyák szintén segítséget nyújthatnak a talaj életének aktiválásában ebben a szakaszban.

A csíráztató konténerek megtöltése: ha ezek mellett dönt, akkor csak tiszta, csíramentes konténereket használjon és alacsony sótartalmú táptalajt!

A magok ellenőrzése: a friss magok csíráznak a legeredményesebben. Az előző évről visszamaradt készlet is felhasználható, ha a magokat szárazon, fagytól védve tárolta.

compo image

Vetés

Minden a jó időzítésen múlik

A palánták védelme: a február és április vége közötti veteményezés ideális esetben búra alatt történik. Ehhez egyszerűen szórja a magokat egyenletesen az előkészített csíráztató edényekbe. A faj függvényében az egészséges palánták hamar fejlődésnek indulnak a nedves táptalajon, 20 °C körüli hőmérsékleten.

Veteményezés a szabadban: a növényfajta érzékenységétől függően a szabadtéri veteményezés március végétől lehetséges. A meleget szerető fűszernövényeket és zöldségeket jobb május közepe után elvetni – a fagyosszentek időszakát követően, hogy pontosak legyünk.

compo image

Gondozás

A figyelmes gondozás biztosítja a bőséges termést

Növények elválasztása: ahogy a sziklevelek teljesen kialakulnak, a palántákat szét kell választani. Erre azért van szükség, hogy megnöveljük a palánták közötti távolságot, és csökkentsük a gombás fertőzések kockázatát.

A palánták ültetése: a jól kifejlett palánták az előkészített ágyásokba kerülnek. Ha tavasz végén fennáll a fagy veszélye, védje ezeket a fiatal növényeket a fagytól fóliatakaróval, vagy nem szőtt anyagból készült takaróval.

A zöldségágyás gondozása: a zöldségeket és a fűszernövényeket rendszeresen kell öntözni és trágyázni egész a betakarításukig. A talajt el kell gereblyézni és megtisztítani a gyomoktól. A rendszeres kártevőirtás megelőzi növényeink megrágcsálását és bőséges termést biztosít.

A zöldségeskertben

Mit tartsunk észben zöldségtermesztéskor

A kertünkből származó friss zöldségek vitaminban gazdagok és egyszerűen finomak. De hogyan alakíthatok ki egy olyan konyhakertet, ami megfelelő a zöldségeknek? Ahogy sok más dolog esetében is, a kulcs a gondos tervezés.

további információ

megosztás

compo image

COMPO. Egyszerűen gyönyörű növények.

Együtt még több zöldet hozhatunk az életébe

Szolgáltatásaink