compo image
 1. COMPO
 2. Útmutatók
 3. Növényápolás
 4. Fűszernövények, gyümölcsök és zöldségek
 5. Friss fűszernövények termesztése otthon

Friss fűszernövények termesztése otthon

Mint minden gyümölcs és zöldség, a fűszernövények is akkor adják a legjobb ízt, ha frissen kerülnek kertünkből a tányérra. Fűszernövények ültetése előtt fontos döntést kell hoznia: saját maga szeretné ezeket elvetni vagy előnevelt palántát venne? Ha saját növényt szeretne nevelni, türelemre lesz szüksége, hogy megtapasztalhassa az egész folyamatot. Ha néhány dolgot szem előtt tart, a fűszernövények termesztése gyerekjáték.

compo image

A megfelelő idő a fűszernövények veteményezésére

Először a jó hír: ha fűszernövények termesztésére kerül a sor, minden a jó időzítésen múlik. Odakint tavasztól nyár végéig vetheti ezeket. Beltéren egész évben palántázhat. Novembertől júliusig számítson azonban gyengébb növekedésre, mivel a hőmérséklet alacsonyabb, és alacsonyabb a napsütéses órák száma. Helyezze a fiatal palántákat világos helyre, tegye őket például az ablakpárkányra. Egy üvegház még jobb hely számukra.

Fűszernövények termesztése otthon

Teremtse meg hat lépésben saját fűszereskertjét

 1. compo image

  1

  A cserép megtöltése

  Töltsön fel egy cserepet vagy egy alátétet virágfölddel a pereméig. Terítse egyenletesen el a földet, majd nyomkodja lágyan le azt.

 2. compo image

  2

  A fűszernövények elvetése

  Szórja egyenletesen szét a magokat. Ne szórja őket egymáshoz túl közel! Ezt követően takarja be a magokat egy vékony réteg földdel, majd a kézfejével vagy egy kis fadarabbal nyomkodja le a földet. Enyhén nedvesítse be a földet egy szórófejes palackkal vagy gyenge vízsugárral.

 3. compo image

  3

  A cserép letakarása

  Takarja le az alátétet és tegye azt meleg helyre (20–22 °C), ezzel megteremti az optimális feltételeket a magok csírázásához. Ha a talaj kezd szárazabbá válni, egy kicsit locsolja meg

 4. compo image

  4

  Az első palánták megjelenése

  A növény fajtájától függően az első palánták 8–14 nap múlva bújnak elő. A növényt akkor nagyon világos helyre kell tenni. De vigyázzunk: a gyógynövények nem bírják a perzselő napfényt a déli fekvésű ablakokban!

 5. compo image

  5

  A palánták elültetése

  Amikor a palánták kezdik első leveleiket hozni, meg kell őket ritkítani, ha túlságosan sűrűek. Ha kertben vagy virágcserépben szeretné őket nevelni, itt az ideje a kiültetésüknek. El lehet távolítani a fedőt. Tartsa nedvesen.

 6. compo image

  6

  A növény öntözése és trágyázása

  Ha rendszeresen extra tápanyaggal látja el őket trágyázás formájában, azzal biztosítja az optimális növekedést. A nitrogén kifejezetten fontos. Míg a foszfát a gyökerek kialakulását serkenti, a kálium a szöveteket erősíti és a jó ellenállóképesség kialakulásában játszik szerepet. Csak az egészséges fűszernövényeknél alakulhat ki a teljes aroma – a puding próbája pedig az evés.

compo image
Föld és komposzt

COMPO SANA® szapoító-és fűszernövényföld

A „COMPO SANA Anzucht- und Kräutererde” táptalaj fűszernövényeknek tökéletes a palánták, fűszernövények, dugványok és fiatal növények számára. Ez a speciális gyökéraktivátor biztosítja a csírázást és az erőteljes növekedést.

A termékhez

megosztás