compo image

Friss fűszernövények termesztése otthon

Mint minden gyümölcs és zöldség, a fűszernövények is akkor adják a legjobb ízt, ha frissen kerülnek kertünkből a tányérra. Fűszernövények ültetése előtt fontos döntést kell hoznia: saját maga szeretné ezeket elvetni vagy előnevelt palántát venne? Ha saját növényt szeretne nevelni, türelemre lesz szüksége, hogy megtapasztalhassa az egész folyamatot. Ha néhány dolgot szem előtt tart, a fűszernövények termesztése gyerekjáték.

compo image

A megfelelő idő a fűszernövények veteményezésére

Először a jó hír: ha fűszernövények termesztésére kerül a sor, minden a jó időzítésen múlik. Odakint tavasztól nyár végéig vetheti ezeket. Beltéren egész évben palántázhat. Novembertől júliusig számítson azonban gyengébb növekedésre, mivel a hőmérséklet alacsonyabb, és alacsonyabb a napsütéses órák száma. Helyezze a fiatal palántákat világos helyre, tegye őket például az ablakpárkányra. Egy üvegház még jobb hely számukra.

Fűszernövények termesztése otthon

Teremtse meg hat lépésben saját fűszereskertjét

  1. compo image

    1

    A cserép megtöltése

    Töltsön fel egy cserepet vagy egy alátétet virágfölddel a pereméig. Terítse egyenletesen el a földet, majd nyomkodja lágyan le azt.

  2. compo image

    2

    A fűszernövények elvetése

    Szórja egyenletesen szét a magokat. Ne szórja őket egymáshoz túl közel! Ezt követően takarja be a magokat egy vékony réteg földdel, majd a kézfejével vagy egy kis fadarabbal nyomkodja le a földet. Enyhén nedvesítse be a földet egy szórófejes palackkal vagy gyenge vízsugárral.

  3. compo image

    3

    A cserép letakarása

    Takarja le az alátétet és tegye azt meleg helyre (20–22 °C), ezzel megteremti az optimális feltételeket a magok csírázásához. Ha a talaj kezd szárazabbá válni, egy kicsit locsolja meg

  4. compo image

    4

    Az első palánták megjelenése

    A növény fajtájától függően az első palánták 8–14 nap múlva bújnak elő. A növényt akkor nagyon világos helyre kell tenni. De vigyázzunk: a gyógynövények nem bírják a perzselő napfényt a déli fekvésű ablakokban!

  5. compo image

    5

    A palánták elültetése

    Amikor a palánták kezdik első leveleiket hozni, meg kell őket ritkítani, ha túlságosan sűrűek. Ha kertben vagy virágcserépben szeretné őket nevelni, itt az ideje a kiültetésüknek. El lehet távolítani a fedőt. Tartsa nedvesen.

  6. compo image

    6

    A növény öntözése és trágyázása

    Ha rendszeresen extra tápanyaggal látja el őket trágyázás formájában, azzal biztosítja az optimális növekedést. A nitrogén kifejezetten fontos. Míg a foszfát a gyökerek kialakulását serkenti, a kálium a szöveteket erősíti és a jó ellenállóképesség kialakulásában játszik szerepet. Csak az egészséges fűszernövényeknél alakulhat ki a teljes aroma – a puding próbája pedig az evés.

compo image
Föld és komposzt

COMPO SANA® szapoító-és fűszernövényföld

A „COMPO SANA Anzucht- und Kräutererde” táptalaj fűszernövényeknek tökéletes a palánták, fűszernövények, dugványok és fiatal növények számára. Ez a speciális gyökéraktivátor biztosítja a csírázást és az erőteljes növekedést.

A termékhez

megosztás

compo image

COMPO. Egyszerűen gyönyörű növények.

Együtt még több zöldet hozhatunk az életébe

Szolgáltatásaink