compo image
  1. COMPO
  2. Útmutatók
  3. Növényápolás
  4. Fűszernövények, gyümölcsök és zöldségek
  5. Bogyós gyümölcs különszám: Minden, amit a bogyós gyümölcsökről tudni kell

Bogyós gyümölcs különszám: minden, amit a szupergyümölcsökről tudni kell

A bogyós gyümölcsök nem csak ízletesek, valódi szupergyümölcsök: rengeteg vitamint tartalmaznak, erősítik az immunrendszert, még gyulladásgátló hatással is bírhatnak. Nem meglepő, hogy a nyári szüretük a kertészeti év fénypontja. Itt többet is megtudhat a bogyós gyümölcsök három típusáról, és hogy gondozásuk során mit érdemes észben tartani.

Ízletes bogyós gyümölcsök a kertbe

Édes

Eper

Savanyú

Ribiszke

Friss

Málna

Gyümölcsös

Vadszeder

Nem minden bogyós gyümölcs egyenlő

Botanikai szempontból nézve a banán, a datolya, a kivi, a paradicsom, a paprika és a tojásgyümölcs is bogyós gyümölcsnek számít? A bogyó olyan gyümölcs, ami zárt állapotban hullik le a növényről, és akkor sem nyílik ki, ha megérett.

compo image

Aromadús bogyós gyümölcsök szedése:ezekkel a gondozási tippekkel sikere lehet

Ha ellenálló fajok vásárlása mellett dönt, és a megfelelő gondoskodást nyújtja, a legjobb úton jár a sikeres bogyószüret felé. A kulcs a jó talaj, az elegendő tápanyag és a rendszeres öntözés.

A legjobb talaj a bogyós gyümölcsök számára

A bogyós gyümölcsök általában a laza, humuszban gazdag talajt kedvelik. Használjon a bogyós gyümölcsök igényeire szabott, magas minőségű táptalajokat az ültetéshez. Ezt követően öntözze meg alaposan! De vigyázzunk: győződjön meg arról, hogy nincsenek kitéve az átnedvesedés veszélyének! Az agyagos talaj komposzttal, levelekkel vagy homokkal dúsítható. A talaj pH-értéke ideálisan enyhén savas, valahol 5,5 és 6,0 közötti.

Az ideális tápanyagellátás

A növények csak akkor hozzák bőségesen édes gyümölcseiket, ha elegendő tápanyagot kapnak. Ahogy az első rügyek megjelennek, trágyázással segítheti a növekedést. Jó ötlet lassan oldódó trágyát használni azoknak, akik évente csak egyszer szeretnének trágyázni.

A bogyós gyümölcsöket termő bokrok alapos gondozást igényelnek szüret után is. Hogy segítő kezet nyújtson növényeinek, először is távolítsa el a bokor tövében növő gyomokat, majd lazítsa fel a talajt egy gereblyével és használjon bogyós gyümölcsökhöz való trágyát! Ezt követően borítsa a bokor alját szénából vagy szalmából készült mulccsal! A fő növekedési időszakban terítsen szalmát a földieper növényeire – ezzel megvédi a gyümölcsöket a kosztól és a rohadástól. A ribiszkére a következő vonatkozik: Mivel nagyon sekélyre növő gyökerei vannak, jobb, ha nem gereblyézzük túl mélyen!

Mikor szedhetők a bogyós gyümölcsök

A bogyós gyümölcsök betakarítási ideje függ a kiválasztott fajtától (korai, kései, folytonérő stb), és attól, hogy mire szeretnénk felhasználni. Minél több fényt kap a növény, és minél többet várunk a betakarítással, annál édesebb és aromadúsabb lesz. Ha ezt szem előtt tartjuk, akkor a legjobb, ha a fogyasztásra szánt bogyós gyümölcsöket minél később szedjük, a lekvárnak és dzsemnek valót kicsivel a teljes érés előtt. A földieper gyakran már júniusban szedhető. A ribiszke egy kicsit később érik, június végétől augusztus elejéig szedhető. Júliustól vagy augusztus elejétől október közepéig a málna és a vadszeder szüretelhető.

Bogyós gyümölcstermők metszése: hogy tartsuk a bogyósokat gyümölcsöző hangulatban

Közvetlenül szüret után vagy tél elején az idősebb hajtásokat meg kell metszeni, hogy a fiatalabb hajtások megfelelően fejlődhessenek – hiszen azokon terem a gyümölcs. A három–négyéves ágakat visszametsszük, a fiatal, erős főhajtásokat pedig felkötözzük. A fiatal, de gyenge hajtásokat és a túl erős oldalhajtásokat eltávolítjuk. A málna és a vadszeder hajtásai egy évvel korábban indulnak növekedésnek; az eltávolított kétéves hajtásokat egészen a talajig vágjuk vissza szüret után.

compo image

A földieper kártevői és betegségei

A csigák különösen kedvelik a földiepret. Éjjel lepik el a vörös gyümölcsöket és egyéb zöldségeket, képesek a teljes termést tönkretenni. Speciális termékek segítenek a csigák távoltartásában. Az oltatlan mészből készült csigakerítés mellett számos granulátumot is talál kínálatunkban, amelyekkel felveheti a harcot a meztelencsigákkal.

Jellemző gombás betegség a mikoszferellás levélfoltosság, és a földieper diplokarponos levélfoltossága. Nagyjából 1–4 mm átmérőjű, nagy, kerek foltok jelennek meg a leveleken a szüret időszakában. A mikoszferellás levélfoltosság a vörös szélű fehér foltokról azonosítható. A diplokarponos levélfoltosság esetében a foltok vörösesbarna színűek. Minél súlyosabb a fertőzöttség, annál jobban összefolynak a foltok. Egy gombaölő, például használatra kész permet vagy koncentrátum formájában segíthet felvenni a betegséggel a küzdelmet.

A málna kártevői és gombás betegségei

A málnabogár fertőzés általános betegség, ami a nyári málnát sújtja. A bogarak főleg élelmet keresnek a növényen májusban, a téli hibernációjukat követően. Megtermékenyítés után a nőstény a málna virágaiba rakja petéit. A kikelt lárvák az érő gyümölcsből táplálkoznak, csökkentve a termésmennyiséget a fertőzött málnatőn.

A málna gyakori gombás megbetegedése a málnarozsda. Könnyen azonosítható a levél felső részén megjelenő zöldes-sárgás foltok alapján. A levél alsó részén ezek világos narancsszínűek, és idővel barnára, feketére váltanak. Ha a bokrok súlyosan fertőzöttek, a leveleit idő előtt elhullajtja a málna. Ebben az esetben gombás megbetegedések ellen használható szerekkel meg lehet állítani a terjedést és meg lehet akadályozni az újabb fertőzéseket.

megosztás