compo image
 1. COMPO
 2. Útmutatók
 3. Növényápolás
 4. Szobanövények
 5. Mit kell észben tartani orchideák gondozásakor

Orchidea gondozása

Mit kell észben tartani orchideák gondozásakor

Az orchideák családja a világ egyik legszerteágazóbb növénycsaládja: körülbelül 20 000 vadon élő fajtát és 70 000 fajt ismerünk jelenleg. Kifejezetten népszerűek a színes virágjuknak köszönhetően, habár nagyon kényes növénynek számítanak. Vannak azonban egyes fajok, mint például a Phalaenopsis, ami kifejezetten csodálatosan fejlődik, ha betartjuk a gondozási tanácsokat. Itt megismerheti a három legfontosabb tippünket ezeknek az érzékeny növényeknek a helyes gondozására.

Orchideák öntözése

Vigyázzon rá, hogy orchideái a megfelelő mennyiségű vizet kapják

A legtöbb orchidea nem tűri a közvetlen napfényt, ezért legjobban a nyugati vagy a keleti ablakpárkányokon érzik magukat. Ha lehetséges, akkor az orchideát lágy vízzel, például esővízzel kell öntözni. Figyeljen arra, hogy a víz langyos legyen, és inkább adjon keveset a növénynek, mint sokat. Az orchideák gyorsan regenerálódnak, ha megöntözzük őket egy rövidebb, száraz időszak után. De ha a gyökerei elrothadnak az átnedvesedés miatt, akkor a növény elpusztul. A következő igaz: a gyökérzetnek meg kell száradnia a következő öntözés előtt, máskülönben az állott víz gombás fertőzésekhez vezethet. Alternatív lehetőség, hogy vízbe meríti a növényt. Ha így tesz, mindenképpen merítsen minden növényt friss vízbe, hogy az esetleges betegségek terjedését meggátolja. Az orchideák szeretik a magas páratartalmat, ezért gyakran kell őket permetezni levélápoló termékekkel.

compo image

Orchideák gondozása

Kényeztesse orchideáit metszéssel és trágyázással

A Phalaenopsis többször is virágozhat ugyanarról a szárról. Ha az orchideának nincs virágja, vagy gyér, akkor meg kell metszeni a száraz hajtásokat a harmadik levél, vagy úgynevezett csomó felett, ollóval. Egy kis szerencsével a virág szára kétszer-háromszor is ki fog hajtani. De normális esetben ezt követően a szár elpusztul.

A levegőn felül az orchideáknak tápanyagra is szükségük van az egészséges fejlődéshez, és a bőséges virágzáshoz. Ezt észben tartva a rendszeresen trágyázzon a növekedési és a virágzási szakaszban speciális, a növény igényeire szabott trágyával.

Orchideák átültetése

Adjon rendszeresen új otthont orchideáinak

 1. compo image

  1

  Válassza meg az időt

  Jó ötlet kétévente átültetni az orchideákat, hogy biztosíthassa az egészséges növekedést és a bőséges virágzást. Ezt a legjobb tavasszal megtenni. Kísérje figyelemmel a növényt: ahogy új hajtások és gyökérvégek jelennek meg rajta, ültesse védencét egy másik palántáztatóba.

 2. compo image

  2

  A gyökerek fellazítása

  Óvatosan nyomkodja meg a műanyagedényt, hogy a gyökerek fellazuljanak.

 3. compo image

  3

  A föld eltávolítása

  Óvatosan szabadítsa ki a gyökereket, és maradéktalanul szedje ki azokat a régi földből.

 4. compo image

  4

  Az öreg gyökerek lemetszése

  Metssze le az öreg, száraz gyökereket.

 5. compo image

  5

  Az orchidea áthelyezése új cserépbe

  Válaszon egy új műanyag cserepet, ami méretében elég lesz egy-két új hajtáshoz is. A cserép alsó részét töltse fel orchidea táptalajjal, majd helyezze a növényt óvatosan a cserépbe. Ezt követően töltse fel a cserepet úgy földdel, hogy a gyökerek közé kerüljön.

 6. compo image

  6

  Az orchidea öntözése

  A következő napon a lehető legkorábban öntözze meg az orchideát, és várjon az átültetés után legalább három hetet a trágyázással.

Az orchideák díszítése

Használjon speciális cserepet az orchideákhoz

A magas, karcsú cserepek kihangsúlyozzák az orchidea karcsú és elegáns alakját. Általában adnak egy magasítót is a speciális orchideacseréphez, hogy a növény azon üljön. Ez lehetővé teszi, hogy a felesleges víz kicsöpögjön, megelőzi az átnedvesedést és a rothadást. Az üvegedényeknek is megvan a maguk előnye, a fény közvetlenül elérheti az orchidea gyökerét. Ez elősegíti a fotoszintézist, azaz a víz és a széndioxid átalakítását glükózzá és oxigénné. Más növényektől eltérően, melyeknél a folyamathoz szükséges klorofil a levélben található, a klorofil az orchideáknál a gyökérben van.

compo image

Orchidea-ültetési útmutató

Útmutatónkban további tippeket és trükköket találhat az orchideák gondozására.

további információ

Itt további információt kaphat az orchideák gondozásáról

Cookie-beleegyezés szükséges

Kérjük, fogadja el a sütik használatát a tartalom használatához.

megosztás