compo image
  1. COMPO
  2. Útmutatók
  3. Növényápolás
  4. Balkonnövények és dézsás növények
  5. Cserepes karácsonyfa vásárlása és gondozása

HAGYJUK, HOGY SZÉP KORT ÉRJEN MEG

Cserepes karácsonyfa vásárlása és gondozása

Egy fa élete egy, vagy két hét gyertyáért és csillogó díszekért? Bár a karácsonyfa-állításnak nagy hagyománya van hazánkban, a fa sok társával együtt legkésőbb Vízkereszt után a szemétben fogja végezni. Egy kis cserepes karácsonyfa ehhez képest fenntartható alternatívát jelent. Annak érdekében, hogy a fa átvészelje az ünnepi időszakot a meleg nappaliban, néhány dologra oda kell figyelnünk. Megmutatjuk, hogyan lelheti örömét sok éven át cserepes karácsonyfájában.

A FENNTARTHATÓ KARÁCSONYFA ALTERNATÍVÁJA

Ó, zöld fenyő

Amellett, hogy csodásan néz ki, egy megfelelően gondozott cserepes karácsonyfa sokkal tartósabb, és így fenntarthatóbb alternatívát jelent, mint egy kivágott fa. A kis fa még a takarítás szempontjából is sok munkától kíméli meg Önt. A cserepes karácsonyfa gyökérlabdával érkezik, ami azt jelenti, hogy sokkal kevésbé hullatja a tűleveleit, mint egy kivágott fa. Egy konténerbe ültetett karácsonyfa sokoldalúan hasznosítható, hiszen ezek az általában kisebb méretű fák természetes karácsonyi dekorációként is tökéletesek a kis lakásokban vagy az erkélyen, teraszon.

De ha cserepes tűlevelűt szeretne vásárolni karácsonyra, akkor a hátrányokat is mérlegelnie kell. Az egyik az, hogy általában egy 1,20 m-nél nem nagyobb méretű kis fával kell beérnie. A nagyobb tűlevelű fák ugyanis méretükből és súlyukból adódóan nem alkalmasak arra, hogy cserépben neveljük őket. A fának továbbá megfelelő gondozásra is szüksége van ahhoz, hogy hosszú ideig egészséges maradjon. Az alábbiakban összefoglaljuk a gondozásra vonatkozó legfontosabb lépéseket, melyeket el kell végeznie a karácsonyfa feldíszítése előtt és azt követően.

compo image

KLASSZIKUS JEGENYEFENYŐ VAGY INKÁBB

A megfelelő fajta kiválasztása

Ha fenntartható cserepes karácsonyfát szeretne vásárolni, először is el kell döntenie, hogy milyen fa díszítse a nappaliját. A jegenyefenyők különösen népszerűek a világnak ezen a részén - olyannyira, hogy a „fenyőfa” kifejezés erre a fajra utal, és emellett általában a „karácsonyfa” szinonimája is.

Gyönyörű sötétzöld tűleveleinek köszönhetően a Nordmann-fenyő (kaukázusi jegenyefenyő) messze a legnépszerűbb karácsonyfa az országban. Mivel azonban a jegenyefenyők mély, függőleges gyökereket növesztenek és elég nagyra nőnek, cserépben történő tartásuk elég nehézkes lehet. Ha cserépben tartjuk, célszerű egy tömör, alacsony növésű fenyőfajtát választani. A törpe jegenyefenyők például tökéletesek, mert nagyon lassan nőnek. Ennek megfelelően ez a mini fa általában nem nő 80 cm-nél magasabbra. Emellett szép, kék-ibolya árnyalatú tobozainak köszönhetően a törpefenyő igazán szemet gyönyörködtető látvány az ünnepi időszakban! Másrészt remek megoldás a kis Norfolk-szigeti araukária (Araucaria heterophylla), ha nem szeretné nélkülözni a klasszikus fenyőt karácsonykor. Ez a szép cserepes tűlevelű elérheti az egy-két méteres magasságot. Előnye, hogy mivel ezt fenyőt kifejezetten szobanövényként való használatra nemesítették, tartósan bent maradhat a lakásban, és sokkal egyszerűbb a gondozása, mint más, ugyanahhoz a fajhoz tartozó növényeké.

De a jól ismert fenyőkön kívül a lucfenyők széles választékából is választhat fenntartható cserepes karácsonyfájához. A lucfenyő előnye, hogy jobban alkalmazkodik a környezetéhez egy cserépben is, mivel ennek a tűlevelűnek sekély gyökérzete van, és ezért jól boldogul kis helyen. Sűrű növésű megjelenésének köszönhetően a szürke luc karácsonykor különösen jól mutat. Ez a lassú növekedésű fa csak néhány év múlva éri el végső, két-három méteres magasságát. Ennek ellenére a szürke luc eleinte nagyon kicsi, így ideális cserepes karácsonyfának a nappaliban.

AMIRE FIGYELNÜNK KELL

Cserepes karácsonyfa vásárlása

Annak érdekében, hogy gyökeres karácsonyfája hosszú éveken át megmaradjon, vásárláskor győződjön meg róla, hogy erős gyökérlabdával és sok szép gyökérszállal rendelkezik. Ennek megfelelően inkább olyan példányt válasszon, amelyet cserépben neveltek, az olyan helyett, amit először kiástak, majd utána ültettek konténerbe. Ez utóbbiak gyökere gyakran sérült, és ezért nem képesek a túlélésre. Különösen megterhelő számukra a hideg kertből a meleg nappaliba, majd onnan vissza történő költöztetésük, amelyet csak egy erős és egészséges, jól fejlett, ép gyökerekkel rendelkező tűlevelű fa képes elviselni. Ha ellenőrizni szeretné a fát, óvatosan vegye ki a cserépből, mielőtt megvásárolja. Ha a gyökérlabda jól fejlett és tömött, akkor gondolkodás nélkül mehet vele a pénztárhoz. Ahhoz, hogy később könnyebb legyen elültetni a fát a kertben, érdemes kisebb példányt választani, mert a kisebb növények általában jobban bírják az átültetéssel járó sokkot, mint a nagyobb tűlevelűek, amelyek az évek során hozzászoktak az állandó helyhez. Ez azt jelenti, hogy azok a fiatal, kisebb növények ideálisak, amelyeket körülbelül egy évig cserépben neveltek.

compo image

HŐGUTA ÉS HIDEGSOKK

Adjunk a karácsonyfának egy kis időt az akklimatizálódásra

Mivel a karácsonyfa az ünnepi időszakban már mindenkor nyugalmi állapotban van, szüksége van akklimatizációs időszakra, mielőtt a meleg nappaliba kerülne. Célszerű néhány napra egy védett, világos helyre tenni, például a teraszra vagy az erkélyre. Egy fűtetlen előszoba vagy egy világos garázs is kiválóan alkalmas erre. Mivel azonban a szabadba való visszaköltöztetés is kockázatos lehet, amint a növény hozzászokik a meleg és kellemes hőmérséklethez, érdemes a lehető legrövidebb ideig bent tartani a növényt. Ezért tanácsos a cserepes fenyőt karácsony előtt egy nappal a nappaliba költöztetni, majd szilveszter előtt visszahelyezni a természetbe, hogy tíz napnál többet ne töltsön bent a melegben. Azzal is sokat tehet a fa egészségéért, ha a lehető leghűvösebb helyre állítja. Ideális például egy télikert. Másrészt a kandalló és a fűtőtestek nem jelentenek jó szomszédságot a fának.

A NAPPALI SZÁRAZ SIVATAGA

Öntözzük rendszeresen a cserepes karácsonyfát

Mindaddig, amíg nincs fagy, jó ötlet alaposan öntözni a karácsonyfát, mielőtt beviszi a lakásba, hogy felkészítse a fűtési rendszerből származó meleg levegőre. Beltéri tartózkodásának ideje alatt a tűlevelűt is locsolni kell, ugyanúgy, ahogy a szobanövényeket szokta - semmilyen körülmények között nem szabad hagyni, hogy a gyökérlabda kiszáradjon. Vizsgálja meg a talajt az ujjával, és öntözze meg, ha száraznak érzi a felszínt. A tűlevelűek ezzel együtt nem tűrik a pangó vizet. Ha a cserepes karácsonyfája hullatja a tűleveleit és megsárgul, az annak a jele lehet, hogy a talaj és így a gyökerei is túl nedvesek. Hogy a tűlevelű fa karácsonyfaként töltött idejét különösen kellemessé tegyük, egy-két naponta permetezzük be tűleveleit vízzel – ez hűsítő hatású és növeli a páratartalmat.

A legjobb tippek a tűleveleiket hullató fenyők számára

A karácsony feldíszített fenyőfa nélkül a legtöbbünk számára elképzelhetetlen. Rendkívül bosszantó lehet azonban, ha a fa már néhány nap után elkezdi hullatni a tűleveleit. Megmutatjuk Önnek, hogyan tartsa életben sokáig a karácsonyfát.

VISSZA A SZABADSÁGBA

A cserepes karácsonyfa kiköltöztetése a szabadba

Fontos, hogy a kis karácsonyfának hagyjunk elegendő időt az akklimatizálódásra akkor is, ha kiköltöztetjük a szabadba. Célszerű a fát ismét az előszobába vagy a garázsba költöztetni, hogy néhány napot ott tölthessen, ahol hozzászoktatták a beltéri tartózkodáshoz. A rendszeres öntözést egy ideig folytatni kell, hogy a karácsonyfa pótolni tudja az elpárolgó nedvesség okozta veszteséget. Körülbelül két hét elteltével a cserepes karácsonyfát fagymentes időben kihelyezheti védett helyre a szabadba. Ha a cserepes karácsonyfát szeretné kiültetni a kertbe, célszerű megvárnia a tavaszt, amikor már nem áll fenn a talaj fagyásának veszélye.

compo image

TIPPEK A MEGFELELŐ ÁPOLÁSHOZ

Cserepes fenyő gondozása és átültetése karácsony után

A következő karácsony soha sincs messzebb, mint egy év! Ha a fát a következő években újra karácsonyfaként szeretné használni, akkor több évre kihelyezheti a szabadba, és ott cserépben nevelheti. Fontos, hogy a fenyőfát rendszeres időközönként - ideális esetben két-háromévente - ültesse át egy nagyobb edénybe, hogy elegendő hely álljon rendelkezésére a növekedéshez. A tűlevelűek a savanyú talajt kedvelik, mint például a rhododendron és hortenzia virágföldet. Továbbra is gondoskodjon elegendő vízről. A cserepes növények esetében különösen fontos, hogy elkerüljük a víz pangását, ugyanakkor ne hagyjuk, hogy a gyökérlabda kiszáradjon. Egy plusz réteg habkő az edény alján biztosítja az optimális vízelvezetést, és ezáltal javítja a cserépben a vízvezető-képességet.

Ahhoz, hogy a cserepes karácsonyfa minden szükséges tápanyaghoz hozzájusson, az ültetés elvégzésekor vagy a vegetációs időszak kezdetén azonnal adjon a talajhoz speciális, tűlevelűeknek való trágyát, ilyen például a „COMPO Koniferen Langzeit-Dünger” (COMPO hosszú hatású fenyőtrágya), amely lassú lebomlású műtrágya tűlevelűekhez.

KI A KERTBE

Cserepes karácsonyfa elültetése és gondozása

Ha van elég hely a kertben, és szeretné megosztani a tűlevelű fát a kert többi lakójával, akkor ültesse ki a cserepes karácsonyfát a szabadba tavasszal, az utolsó fagyok után. Ezzel esélyt ad a fának arra, hogy több évtizedig éljen. Legkésőbb három-négy év múlva a fenyő valószínűleg már túl nagy lesz ahhoz, hogy cserépben tartsuk. A fenyőfa kültéri ültetéséhez célszerű legalább kétszer akkora ültetőgödröt ásni, mint a növény gyökérlabdája. Ezután óvatosan lazítsa meg a fa gyökereit, amikor kiemeli a cserépből, és helyezze a fás növényt a földbe ásott gödörbe. Ezt követően tegye a földet a gyökérlabda köré, és jól nyomkodja le. Ezután rendszeresen öntöznie kell a fát - különösen, ha a tavasz nem esős és csapadékos. Nem tanácsos karácsonyra kiásni a tűlevelűt a földből, majd cserépbe ültetni, mert elkerülhetetlenül fennáll a veszély, hogy megsérülnek a fa gyökerei.

megosztás