compo image
  1. COMPO
  2. Útmutatók
  3. Növényápolás
  4. Kert
  5. Kertápolás
  6. Kertészkedés kezdőknek

AZ ÁLOMKERT FELÉ VEZETŐ ELSŐ LÉPÉSEK

Kertészkedés kezdőknek

Végre megtalálta a tökéletes otthont? Netán saját maga építette, megbirkózva az (át)építés folyamatának kemény munkájával? Esetleg épp most szerződött egy kis telekre? És most bizsereg az ujja... Kezdje tervezni a kertjét! A kert létrehozása vagy újratervezése nagy kihívásnak bizonyulhat tapasztalatok hiányában. A COMPO megmutatja, hogyan változtathatja ezt a gigászi feladatot a siker érzésével végződő izgalmas utazássá.

compo image

1. lépés: Reálisan becsülje fel a tervezés és fenntartás költségeit

A jó tervezéssel félig megnyeri a csatát - és ez különösen igaz a kerttervezésre. Ezt szem előtt tartva az első kérdésnek mindig úgy kell szólnia: Milyen kertet akar? A költség és az erőfeszítés végiggondolása persze szorosan összefügg ezzel. Bármilyen szép is a nagy kert, a korlátozott vagy hiányzó ismeretek, idő és pénz miatt könnyen túl sokká válhat a munka és megviselheti a lelkét. Ennek megfelelően az újonc kerttulajdonosoknak először azt kell végigondolnia, hogy mennyi energiát és pénzt akarnak a kinti földterületbe fektetni. Sok új háztulajdonos számára a kert a prioritási lista legalján tanyázik. Végülis a házon belüli beruházások fontosabbak. Létfontosságú az okos tervezés és a kevés gondozást igénylő növények ültetése, különösen korlátozott idő és pénz rendelkezésre állása esetén.

Tipp

A tapasztalatlan hobbikertész számára az ideális kertméret 300-400 m².

compo image

2. lépés: A talajminőség ellenőrzése

A kezdők gyakran hirtelen ötlettől vezérelve vásárolnak növényeket. Aztán, ha az újonnan beszerzett kis zöld barátok hamarosan lógatni kezdik az orrukat vagy egyáltalán nem hajlandók nőni, jön a tanácstalanság. Így minden kertész számára a legfontosabb alapszabály: a növények kiválasztását nem megjelenésük, hanem a talaj határozza meg! Csak akkor tudja a megfelelő növényeket kiválasztani, ha ismeri a talaj igényeit. A talaj adottságainak vizsgálatához vegyen fel egy marék földet és gyúrja labdává. Ha átfolyik az ujjai között, minden jel arra mutat, hogy a talaj homokos. Ha viszont a labda egyben marad, valószínűleg agyagos.

Ha pontosan szeretné tudni, milyen a talaj, vehet belőle mintát és profi szolgáltatóval analizáltathatja. A tapasztalatlanok számára különösen nagy kihívás a homokos talaj, mivel tápanyagban sovány, viszont a víz gyorsabban elmossa. Az agyagos talajok tápanyag szempontjából valóságos paradicsomot jelentenek, viszont szerkezetük miatt a gyökerek alig jutnak levegőhöz. Nem kell azonban aggódni, mert a talajszerkezeten jelentősen javítani lehet, ha ásóval vagy kerti villával komposztot dolgoznak bele. 

compo image

3. lépés: A növények igényeinek felderítése

Csak akkor van értelme a kedvenc virágait kiválasztani, ha már ismeri a talajviszonyokat, a kert árnyékos részeit és napsütötte foltjait, valamint a növények különféle víz- és tápanyagigényét. Ezt szem előtt tartva a kezdő kertész vásárláskor mindig kérjen tanácsot. A növényvilágot nemigen ismerő kezdők számára különösen alkalmasak a lassan növekvő növények.

Az olyan ellenálló évelők, mint az illatos macskamenta, a lágyszőrű palástfű, a kúpvirág vagy a varjúháj, mindig jó választásnak bizonyulnak, hiszen ültetést követően minden évben újra nyílnak. Az olyan bogyósok, mint a ribizli vagy az eper, szintén ideális a kezdők számára, hiszen nem túl igényesek, viszont finom csemegét kínálnak. Ha kicsit több hely van a kertben, ültessen dísznövényeket és gyümölcsfákat. Ezeket rendszeresen metszeni kell, de egyébként elég könnyen gondozhatók.

compo image

4. lépés: A jó kezdet megalapozása

Ha megtalálta a kert új lakóinak a megfelelő helyet, a rendszeres műtrágyázás támogathatja a növekedést. Az új levelek és virágok fejlesztése rengeteg energiájába kerül a növénynek, különösen tavasszal. Ezért tanácsos már rögtön ültetéskor a kerti növények igényeihez igazított, lassú felszívódású műtrágyát használni. Most már nincs más hátra, mint felszerelni egy esővizes hordót és - időjárástól függően - hetente többször alaposan öntözni. Ez nagy ugrásokkal viszi közelebb az álomkertjéhez. Ezzel együtt, idővel minden kezdő rájön, hogy a kert soha nincs teljesen készen, mindig van valami tennivaló. De hogyan is szokták mondani? Ismétlés a tudás anyja!

megosztás

compo image

COMPO. Egyszerűen gyönyörű növények.

Együtt még több zöldet hozhatunk az életébe

Szolgáltatásaink