compo image
 1. COMPO
 2. Útmutatók
 3. Növényápolás
 4. Alapok
 5. Talaj és komposzt
 6. A talaj pH-értékének mérése

A SAVANYÚTÓL A LÚGOSIG: A MEGFELELŐ TÁPTALAJ MINDEN NÖVÉNY SZÁMÁRA

A talaj pH-értékének mérése

A hortenziák a savanyú talajokat kedvelik, a gyep meszezése pedig megnehezíti a moha életét - bizonyos dolgok ma már közismertek. De vajon minden évben egyszerűen meszezni kell a kertet anélkül, hogy előbb megmérnénk a pH-értéket? Nem igazán jó ötlet! Ahhoz, hogy érdemi hatást gyakoroljunk a sav és a lúg közötti kapcsolatra a kerti talajban, egy kis háttértudás szükséges. Ez a cikk elmagyarázza, milyen szerepet játszik a pH-érték a kerti talajban, és hogyan lehet mérni, illetve befolyásolni.

compo image

PH-ÉRTÉK HATÁSA A KERTI TALLAJRA

Savanyú vagy lúgos talaj – szóval, mi történik ekkor?

A kerti talaj optimális pH-értéke 6,5 és 7,5 között van. A savak és lúgok aránya ekkor van egyensúlyban, és a kerti növények, valamint a termőtalaj organizmusainak döntő többsége ebben az állapotban érzi jól magát. A pH-érték egyensúlyának hiánya két dologra van hatással:

1. A tápanyagok elérhetősége a talajban a pH-értéktől függ.

A talajban található tápanyagok oldott sóvegyületek formájában létezhetnek, ezeket a növények könnyebben tudják felszívni. Azonban a pH-értéktől függően egyes fő- és mikrotápanyagok a talaj részecskéihez kötődhetnek. Ha a pH-érték szintje elmarad az optimálistól, előfordulhat, hogy bár a talaj bőséges tápanyagforrásokat tartalmaz, a növények mégsem tudják azokat magukba szívni.
Ez a gyanú akkor merülhet fel, hogyha kiterjedt trágyázás után csak kicsi vagy deformált növényei nőttek. Ha a talaj pH-értéke túl alacsony, a növények nem jutnak például elegendő nitrogénhez, káliumhoz és kalciumhoz. Másrészt, ha a pH-érték túl magas, akkor ugyan ezekből a tápanyagokból bőséggel akad, viszont vasból, mangánból vagy bórból hiányuk lesz.
Szélsőséges esetekben azonban bizonyos tápanyagok túlzott mennyisége is problémát jelenthet növényei számára. Példának okáért a nagyon savanyú talajokban nagy mennyiségű alumínium áll a növények rendelkezésére. Ezt a hatást kisebb nagyságrendben már ismerheti az alumíniumot tartalmazó, savanyú talajon növő hortenziák kék színéből. Azonban a túl sok alumínium veszélyt jelent a növények egészségére, ami azt jelenti, hogy a kerti növények hosszú távon alig élik túl.

A talaj kiegyensúlyozott pH-értékének biztosításával segít a talajnak segíteni önmagán. A talaj csak így tudja a növényeket ellátni az összes elérhető tápanyaggal. Ahogy táblázatunkból kiderül, a szélsőségek soha nem egészségesek, hiszen végső soron az egyes fő- és mikrotápanyagokból mindig alul- vagy túlellátottság alakul ki.

2.A talajorganizmusok aktivitása a pH-értéktől függ

A talajban található organizmusok aktivitása is a pH-értéktől függ. Az alacsony pH-értékű savanyú talajban a talajorganizmusok aktivitási szintje rendkívül alacsony. Ahhoz, hogy jobban megértsük ennek kertünkre vonatkozó következményeit, vessünk egy pillantást kis talajsegítőink feladataira, négy lépésre lebontva:

 1. Első lépésben a talaj nagyobb szervezetei, mint például a földigiliszták, a talajban található szerves anyagokat (pl. leveleket és gallyakat) értékes humusszá alakítják. Ezután az ennél sokkal kisebb mikroorganizmusok a humusz lebontásával állítanak elő olyan tápanyagokat, mint pl. a nitrogén, melyek így elérhetővé válnak a növények számára. 
 2. A kettő együtt (a talajban élő nagyobb szervezetek és a kisebb mikroorganizmusok) ezzel egyfajta újrahasznosítási lánccá kötődnek össze. A már nem aktív talajorganizmusok a talaj szerkezetét is befolyásolják, azaz ilyenkor a talaj nem annyira finom és morzsalékos, és a levelek vagy gallyak nem bomlanak le és nem alakulnak át humusszá.
 3. Ez viszont hatással van a mikroorganizmusokra, melyek nem lelnek elegendő felemészthető humuszra (mineralizáció).
 4. A lánc végén a kerti talajba ültetett növények is hiányt szenvednek a szervesen kötődő, azaz csak a mikroorganizmusok aktivitásának köszönhetően kibocsátott ásványi anyagokból. Ezek közé tartozik elsődlegesen a nitrogén, de persze a kálium és a foszfor is.

 

compo image

Alacsony pH-érték – mi történik, ha a talaj túl savanyú?

 • A talaj akkor mondható savanyúnak, ha a pH-érték kevesebb, mint 6,5. A láptalajok növényei ilyen körülmények között burjánzanak. A rododendron, az áfonya vagy a hortenzia a 4,5-5 közötti pH-értéket kedvelik. Csak nagyon kevés növény képes elviselni a talajviszonyokat, ha a pH-érték ennél is alacsonyabbra esik. 
 • A mikroorganizmusok ilyenkor kevésbé aktívak. Ez hatással van a talaj szerkezetére és a humusz mineralizációjára, azaz a talaj szerves anyagainak a növények túléléséhez szükséges alapvető tápanyagokká való átalakulására.
 • A talajban található egyes nehézfémek (pl. a kadmium vagy a higany) vagy akár egy könnyűfém, mint az alumínium, könnyebben felszívódnak a növényekbe, mivel így már nem rögzülnek. Ez káros lehet a növények egészségére.
 • Szintén a növények növekedését gátolja, hogy a savanyú talajokban nagy mennyiségű vas és mangán áll a növények rendelkezésére, míg a kalcium, kálium, magnézium és bór koncentrációjának értéke túl alacsony.
compo image

A KERTI TALAJ TÚL SAVANYÚ

Hogyan növelheti a talaj pH-értékét?

Szerencsére a talaj pH-értékének növelése nem olyan bonyolult. A mész semlegesíti a többletsavakat a savanyú talajban, így növelve a folyamat közben a pH-értéket. Így azt is biztosítja, hogy a növények újra fel tudják szívni a talajban összegyűlt tápanyagokat, mint például a kalciumot, a káliumot és a magnéziumot. A meszezés javíthat a talaj víz- és levegőellátásán is – a talaj szervezetei jobb élőhelyhez jutnak, és aktívabbá válnak.
Azonban a meszezés nem egyik napról a másikra működik. A kerti mész szétszórása után néhány hónap és bőséges mennyiségű víz kell ahhoz, hogy a mésznek bármilyen hatása legyen. Ezért érdemes leginkább szeptemberben vagy októberben meszezni a talajt a pH-érték növeléséhez. A téli hónapok során elegendő csapadék esik ahhoz, hogy a mészszemcsék feloldódjanak és bemosódjanak a talajba, ami sok munkát és öntözést spórol meg. Mindazonáltal, ha a kerti talaj pH-értéke súlyosan kibillen az egyensúlyból, több évig is eltarthat a mérések és a meszezés váltogatása a helyzet normalizálódásáig, és a növények fejlődésének helyreállításáig.

Tipp

A szemcsés mész sokkal könnyebben és pontosabban alkalmazható, mint az őrölt (nagyon finom) mész, mivel az előbbit a szél viszonylag könnyedén széthordja.

Magas pH-érték – mi történik, ha a talaj lúgos?

A talajt akkor nevezzük lúgosnak (vagy bázikusnak), ha a pH-értéke 7,5-nél nagyobb. A lúgos azt jelenti, hogy a talaj sok meszet tartalmaz. Alig pár növény tudja elviselni a szélsőséges (9 körüli) pH-értékeket. Az Ilyen szokatlanul magas pH-t a talajban a nagyon gyakori meszezés vagy a sok éves meszes (kemény) vízzel való öntözés is okozhatja.

 • Az olyan tápanyagok, mint a vas, mangán, réz, cink és bór csak kis mennyiségben állnak a növények rendelkezésére, ami késleltetett növekedéshez és a növényi részek deformálódásához vezethet.
 • Ezzel egy időben a talaj élővilága is ösztönzést kap – a földigiliszták és mikroorganizmusok különösen aktívak, minek következtében a szerves talajanyag olyan nagy mértékben bomlik humuszra, az pedig ásványi anyagokra, hogy ennek következtében sérül a talajszerkezet. A talajnak alig marad a víz és levegő felvételére képes szerkezete.
 • Másrészt a talaj organizmusainak aktív munkája a talajban lévő nitrogén, kálium és foszfor túlsúlyához vezet – mindazon anyagok, melyek korábban szerves kötésben voltak, most a bomlási folyamatok révén felszabadultak.

 

compo image

A KERTI TALAJ TÚL SAVANYÚ

Túl sok mész a talajban – hogyan csökkentheti a talaj pH-értékét?

A kerti talaj pH-értékét csökkenteni jóval bonyolultabb, mint növelni. Alapvetően savakat és szerves anyagokat - ideális esetben sok savat tartalmazó szerves anyagokat - kell visszatenni a sok meszet és kőzetet tartalmazó talajba. A fenyőtű vagy a tőzeg különösen alkalmasak erre. De a mésztartalom egyensúlyának helyreállítását is megpróbálhatja olyan közönséges kerti hulladékokkal, mint a fűnyesedék vagy az avar. Egy másik lehetőség, ha csak mészmentes csapvízzel vagy esővízzel öntöz. A trágya szintúgy tartalmazza a lehető legkevesebb mennyiségű meszet, és ideális esetben fiziológiailag savas hatása legyen, mely igaz például a vas-szulfát vagy magas ammóniatartalmú trágyára. A COMPO 'Iron-Dünger' trágya például tartalmaz vas-szulfátot, így savas hatású. Bizonytalanság esetén javasolt a megfelelő termékről a helyi kertészeti központot kérdezni.
Mindemellett gyakran több évbe telik, mire a talaj pH-értéke fokozatosan csökkenni kezd. Szerencsére a világ e részén ritkán fordulnak elő nagyon lúgos talajok, így ezzel a problémával a kertészek túlnyomó többségének nem kell foglalkozni.

Hogyan mérhető a talaj pH-értéke?

Alapvetően nem szükséges teljesen pontos eredmény ahhoz, hogy meghatározza, melyik irányba kell kezelni a kerti talajt. Ezért az egyszerű házi tesztek általában elégségesek. Használhat medencékben vagy folyadékokban használatos tesztcsíkokat, amelyek a leolvasott értéktől függően különböző színűvé válnak. Elgondolkodhat egy speciális mérőműszer vásárlásán is, ha sűrűn és könnyen szeretne méréseket végezni.
Másrészről, ha pontosabb információra van szüksége, elemeztethet talajmintát. Ennek az az előnye, hogy mivel a mérés rendkívül pontos, precíz következtetéseket tud levonni arról, hogy mely növények fognak különösen jól fejlődni az Ön talajában. Az ehhez hasonló talajelemzések a talaj többi tápanyagának koncentrációjáról is tájékoztatnak, így meg tudja határozni, esetleg egész más probléma áll fenn.

megosztás