compo image
  1. COMPO
  2. Útmutatók
  3. Növényápolás
  4. Alapok
  5. Öntözés
  6. Helyes ültetés
  7. Helyes ültetés könnyedén

Alapok

Helyes ültetés könnyedén

A tökéletes kerti talaj könnyen megmunkálható, és kellemes földillatot áraszt. A homok, agyag és humusz laza keveréke értékes tápanyagokat is tartalmaz, magába szívja az esővizet, és elvezeti a vízfelesleget, megteremtve ezzel a növények egészséges növekedésének alapjait, teret adva a virágok színesen bőséges jelenlétének. Sajnos azonban nem minden kert talaja felel meg ezeknek az igényeknek. De egy kis segítséggel Ön is képes lesz ezen változtatni. Megmutatjuk lépésről lépésre, hogyan hintheti kertjét tele új növényekkel, és teremtheti meg saját zöld oázisát, a talaj minőségétől függetlenül.

compo image

Az év legjobb időszaka az ültetéshez

A lombhullatók, tűlevelűek és a gyümölcsfák ideális ültetési ideje szeptember és november közé esik. Ilyenkor a talaj még meleg, és megtartja természetes nedvességét. A tavaszi növények sokaságának ültetésére a következő vonatkozik: A földlabdás növényeket március és április között ültesse a talajba, a szabadgyökerűeket pedig május végén. Javasoljuk, hogy trágyázzon két hónappal az ültetést követően, hogy a növények biztosan elegendő tápanyagot kapjanak. Habár a konténeres fásszárúak egész évben ültethetők, a mérsékelt hőmérséklet a március és június közé eső időszakot teszi ideálissá.  

compo image

A megfelelő talaj kiválasztása növényeihez

Növényeinek laza, jól szellőző talajra van szükségük, kiegyensúlyozott víztárolási jellemzőkkel (átnedvesedés nélkül) ahhoz, hogy erőteljesen növekedve kelhessenek életre. Ezért minden alkalommal lazítsa fel a talaj tömör, felső rétegét, amikor új növényeket ültet.
Ha gödörbe ültetünk növényeket, jó ötlet kifejezetten tápanyagokban gazdag talajt használni az ültetéshez. Ez vonatkozik a homokos talajra is. A speciális termőtalaj tovább tárolja a vizet a földben, és csökkenti a tápanyagok elszivárgását. 

Az új jövevények felkészítése az ültetésre

Hogy a növények növekedéséhez optimális körülményeket teremthessen, két további lépésre van szükség még magának az ültetésnek a megkezdése előtt:

  1. A szabadgyökerű, fásszárú növényeket helyezze vízzel telt vödörbe néhány órával az ültetés előtt. A száraz, földlabdás növényeket is merítse vízbe, a konténeres növényeket pedig bőségesen öntözze meg. A szabadgyökerű növények kifejezetten hajlamosak a kiszáradásra, ezért alaposan meg kell őket öntözni ültetés előtt.
  2. Metssze vissza néhány centiméterrel a fásszárú növények sérült, összecsomósodott gyökereit egy éles metszőollóval. Ez lehetővé teszi a tápanyagfelvételben fontos szerepet játszó fehér, rostos gyökerek számára a gyorsabb fejlődést a későbbiek során.
compo image

Teremtsen új otthont növényeinek: ültetés

Amikor földlabdás növényt ültet, legalább kétszer akkora átmérőjű lyukat ásson, mint amekkora a földlabda. Lazítsa fel a talajt az ültetési gödör környékén egy ásónyom mélységben, ha lehetséges, majd szórja a gödörbe az első réteg virágföldet. Ezt követően keverje el a felső réteg földjét virágfölddel (a felső réteg egy adagjához kétszer annyi virágföldet keverjen), és töltse fel a lyukat. Ha szeretné a növény növekedését felgyorsítani, a talajhoz adható termékekkel segítheti a talajban lévő gyökérrendszer erősödését.

A következők vonatkoznak a szabadgyökerű növényekre: lazán töltse fel a gödröt az előkészített talajjal, úgy, hogy a növény néhány centiméterrel felette maradjon. Mozgassa a növényt fel-le egy kicsit, hogy a talaj egyenletesen helyezkedjen el a gyökerek körül. Ezt követően tapossa le a körülötte lévő földet.

A növények megtámasztása a kezdetekkor

A fiatal facsemeték és a magasszárú, nagy cserjék sokszor támasztékot is igényelnek a növekedés során. Tehát, a kezdeti időszakban kötözze a növényeket egy függőlegesen a talajba szúrt karóhoz.

Optimális öntözés

Alakítson ki az ásott gödör körül egy nagyjából 10 cm magas peremet az öntözéshez. Ezzel biztosíthatja, hogy a növények a lehető legjobb vízellátást kapják. Ültetést követően fontos az alapos öntözés, hogy a talajban keletkezett üregeket lezárjuk a talaj és a gyökerek között.

megosztás