compo image
  1. COMPO
  2. Útmutatók
  3. Növényápolás
  4. Alapok
  5. Organikus kertészet
  6. Hogyan segítsük a hasznos rovarokat a hideg évszakban

Hogyan segítsük a hasznos rovarokat a hideg évszakban

Amikor hidegebbre fordul az idő, kertünk sok lakójának nehézséget okoz, hogy élelmet és menedéket találjon. A virágok már elnyíltak, a hőmérséklet esik, a föld megfagy. Fontos, hogy a hasznos rovarokat megvédjük, annak érdekében, hogy megmaradjon kertünkben az egyensúly a hasznos rovarok és a kártevők közt. Ha így tesz, közvetett módon hozzájárul ahhoz, hogy az egyébként tavasszal könnyen elszaporodó és növényeit veszélyeztető kártevők száma megcsappanjon.

compo image

Növényi védelem a hasznos rovarok számára

A fagy ellen a legegyszerűbb védelem a hasznos rovarok számára a műveletlen, rendetlen kert. A levágott növényzetet terítsük az ágyásokra és a bokrok alá. Így a talaj nem fog olyan gyorsan megfagyni, és a gyűrűsférgeknek védelmet nyújtunk a hideg ellen a föld mélyén. Ilyen módon a futrinkának, ami krumplibogarakkal, hernyókkal és csigák petéivel táplálkozik, sokkal jobbak lesznek a túlélési esélyei.

Ha ősszel sövényt nyírt, és még nem szabadult meg a nyesedéktől, halmozza azt fel a sünök, varangyok és pókok számára, és teremtsen az állatoknak lehetőséget arra, hogy átvészeljék a telet. Másik lehetőségként egy üres virágcserép is megteszi számukra menedéknek. Ha segít a sünöknek, a kertjén is segít, hiszen a sünök főleg csigákkal táplálkoznak, amelyek a virágok és zöldségek kártevői.

Hagyjuk békén az évelő növényeket

Ha tavaszig nem metszi vissza az évelő növényeket, a madarak még találhatnak táplálékot a fejecskevirágzatban. Sőt, a magas szárakon kitűnően fejlődnek a pillangók petéi és bábjai. A madarak nagyon szeretik a kökény, a homoktövis, a galagonya vagy a kányabangita bogyóit.

A méheknek és a dongóknak is otthonra van szükségük, nélkülük nincs a kertünkben virág, gyümölcs vagy zöldség. Ezt észben tartva jó ötlet méh- és rovarhotelt vásárolni, vagy építeni egyet sajátkezűleg, és kihelyezni azt a kertbe. Ezt az állatok menedékként is használhatják.

compo image

A madarak etetése

Németországban a madarak etetése magvakkal vagy faggyúgolyókkal már része a télnek, amikor nehezebbé válik a madaraknak élelmet találni. Azok a madarak, amelyek nem vándorolnak délre, újra és újra visszatérhetnek a kertünkbe. Különbséget teszünk maggal táplálkozó (pinty, veréb, citromsármány) és puhacsőrű madarak (vörösbegy, cinege, szürkebegy, feketerigó) között.

compo image

Instrukciók

Készítsünk saját madáreleséget

Madáreleség vásárlása helyett saját keverékét is elkészítheti magvak és zsiradék keverékéből. Ehhez kókuszzsírra, olvasztott vajra vagy marhafaggyúra van szüksége. Gabonaszemek, napraforgómag, kendermag, aprított diófélék ideálisak a magevők számára. A puhacsőrű madarak a zabot, korpát, mazsolát és a bogyókat kedvelik.

Vegyen elő csészéket, olvassza fel a zsiradékot és öntse a csészékbe a magok keverékével együtt. Kössön zsinórt rá, és akassza fel. Ha kihűlt, óvatosan válassza szét, távolítsa el a sütőpapírt, és akassza fel odakint.

compo image

Csonthéjasok és magvak a mókusoknak

A mókusok is nagyra értékelnek egy kis extra táplálékot a tél során. A speciális, robosztus, automatikus etetők nagyszerűek erre a célra, mivel a mókusok nagyon kitartók, sőt brutálisak is tudnak lenni, ha ételről van szó. Az etetők csonthéjasokkal vannak tele, például dióval, mogyoróval, magvakkal, gesztenyével, gombákkal, makkal. Talán akad egy kis hely a kertben egy mogyoróbokornak vagy bogyós növényeknek. Ha igen, akkor osztozzon a termésen, hogy a rágcsálóknak is jusson belőle hosszú távon elkülönítve.

Méhek és egyéb hasznos rovarok segítése a kertben

A hasznos rovarok nagyon jól érzik magukat a kertekben. Segítse a vadméheket és a dongókat, varangyokat és gyíkokat, a sünöket, menyéteket, hogy menedéket találhassanak kertjében. Megmutatjuk, hogy teheti meg.

további információ

megosztás

compo image

COMPO. Egyszerűen gyönyörű növények.

Együtt még több zöldet hozhatunk az életébe

Szolgáltatásaink