compo image
  1. COMPO
  2. Útmutatók
  3. Növényápolás
  4. Alapok
  5. Organikus kertészet
  6. Méhek és egyéb hasznos rovarok segítése a kertben

Méhek és egyéb hasznos rovarok segítése a kertben

A kert nem csak a növényeknek nyújt otthont, a hasznos rovarok is jólétben élnek itt. Segítse a vadméheket és a dongókat, varangyokat és gyíkokat, a sünökhöz, nyestekhez, menyétekhez hasonló emlősöket és a madarakat, hogy menedéket találhassanak kertjében. Megmutatjuk, hogyan segítheti a hasznos rovarokat.

compo image

Miért olyan fontosak a vadméhek az ökoszisztémában

Közép-Európában több, mint 500 méhfaj él. Különbséget teszünk mézelő (házi) méh, művészméh, bembicini, ősméh, krajnai méh, bányászméh, és dongó között. A mézelő méh kivételével az összes többire vadméhként hivatkozunk.

A mézelő méhekhez hasonlóan a vadméhek is porozzák a növényeket. Ha nincsen méhkaptár a közelben, a vadméhek és a dongók veszik át a kerti növényeink, mint például a bogyós bokrok, almafák vagy napraforgók beporzásának feladatát.

A legtöbb vadméh egyedül él. Csőszerű fészket építenek maguknak a magasabb növényi szárakra, korhadt fákon, növényi anyagokon. De boldogan költöznek be a falban található lyukakba is.

A vadméhek a meleget szeretik. A házakhoz a hőkibocsájtásuk miatt vonzódnak. Az emberektől nem félnek. Csodálatos megfigyelni őket, mivel abszolút nem mutatnak agresszív viselkedést.

Sajnos a veszélyeztett rovarfajok között kell számon tartanunk őket. Az elmúlt 20–30 év során a populációjuk meredeken zuhanni kezdett. Ennek az oka, hogy nem találnak elegendő táplálékot, és hogy megritkult a szaporodásra és telelésre alkalmas hely a számukra.

A megfelelő növényvariáció alkalmazása a vadméhek érdekében

A következő növények használhatók, ha fészket szeretne kialakítani a méhek számára, hogy azzal segítsük megtelepedésüket:

  • Balkonnövények és kerti növények: vadrózsa, madárbirs, réti növények, gyümölcsfák, ribiszke, egres, szeder, vadszeder, bükköny, körömvirág.
  • Nedves helyeket kedvelő növények: réti boglárka, lila réti füzény, egyenes pimpó
  • A szárazabb, kavicsos talajt kedvelő növények: indás pimpó, szulákfélék, kányaharangvirág
  • A száraz, napos helyet kedvelő növények (gyér rét): Gamandorveronika, harangvirág, pimpó 

Egyes vadméhfajok adott növényekre specializálódtak, és nem tudnak váltani más virágzó növényre, hogy fenntartsák magukat. A biotóp támogatásával elősegítjük a sokféle vegetáció növekedését, tápanyagot szolgáltatva ezzel a méheknek.

Egyszerű tippek és trükkök

Hogyan segíthetünk kertünkben a hasznos rovaroknak

A növények beporzói

Vadméhek

Kártevőkkel táplálkozók

Gyíkok

Segítség a kertben

Sündisznók

Egérvadászaton

Ragadozómadarak

megosztás