compo image
 1. COMPO
 2. Útmutatók
 3. Növényápolás
 4. Alapok
 5. Talaj és komposzt
 6. Mit kell észben tartani, amikor komposztálót készít

Mit kell észben tartani, amikor komposztálót készít

A komposztálás biológiai folyamat, melynek során otthonunk és kertünk bizonyos anyagai humusszá alakulnak egy olyan folyamat során, ahol oxigén, baktériumok és mikroorganizmusok játszanak szerepet. A komposzt segíti a talaj tulajdonságainak javítását. A tápanyagtartalom függvényében az érett komposzt a virágágyásokban és a zöldségeskertben is használható trágyázásra. Itt megtalál minden tudnivalót a komposztálásról.

compo image

Milyen hulladékfajtákat lehet komposztálni?

Csak a szerves hulladékok használhatók fel a komposztáláshoz. Fontos, hogy a komposzt ne tartalmazzon káros anyagokat vagy szennyeződéseket, mint például műanyag vagy kompozit anyagok, fóliák, gumi, fa vagy csont. Ha ezt nem vesszük figyelembe, a komposztálás nem fog működni és a komposztot később nem tudjuk felhasználni.

A komposztáláshoz felhasználhatók:

 

 • Kerti hulladék (de nem a beteg növények vagy felmagzott gyomnövények)
 • Nyers konyhai hulladék (gyümölcsök, zöldségek)
 • Mértékkel: száraz fű vagy levágott pázsit
 • Nyesedékek, rőzse és levelek
 • Gumók és gyökerek
 • Szalma
 • Kéregdarabok
 • Kávézacc és teafilterek
 • Tojáshéj
 • Mértékkel: (újság)papír, nem laminált és nem színes nyomtatvány
compo image

Hol van a komposztáló legmegfelelőbb helye?

A komposztáló számára tanácsos árnyékos vagy félárnyékos, szélcsendes helyet választani a kertben. A napsütötte hely nem megfelelő, mivel a komposzt túl gyorsan kiszárad a nyár során. A komposztáló érintkezzen a talajjal közvetlenül, hogy a talaj organizmusai, mint például a földigiliszta, utat találjon és otthonra leljen a komposztban. Ezért ne helyezze a komposztot szilárd felületre (kőre vagy betonra) semmilyen körülmények között. Amikor a helyet keresi, válasszon kényelmesen, könnyen megközelíthető területet. És egy jó tanács, hogy ne bosszantsa a szomszédokat: ne tegye a komposztálót a telekhatárra! 

Mit kell észben tartani, amikor komposztálót készít?

Általánosságban a legjobb, ha a komposztáló nem nagyobb átmérőjű és nem magasabb 1,5 méternél. A biológiai folyamatokhoz mindig elég oxigént és nedvességet kell biztosítanunk. A túl laza komposzthalmok hamar kiszáradnak, a túlságosan tömör komposzthalmok viszont nem látják el elég oxigénnel a talaj organizmusait. Fontos, hogy a komposzt anyagait jól elkeverje a megfelelő egyensúly érdekében. A következők általánosságban igazak: minél változatosabb a keverék, annál gazdagabb a komposzt.

Ha fel szeretné gyorsítani a komposztálás folyamatát, aprítsa a hulladékokat a lehető legapróbbra. Adhat hozzá további tápanyagokat is. Például, egyszerűen locsoljon rá komposztaktivátorunkból minden egyes frissen hozzáadott komposztanyag-rétegre, majd óvatosan keverje el a komposztot. Biológiailag aktív, gyorsan ható anyag. Az eredmény magas minőségű mulcs komposzt 6–8 hét alatt. Megjegyzésként még annyit, hogy szárazabb időszakban a komposztot időnként meg kell locsolni.

compo image

Mikor elég érett már a komposzt?

Ha a rothadási folyamat jól megy végbe, a komposzt félérett állapotba kerül 2–3 hónap alatt. Illata olyan lesz, mint a friss erdei talajé, elveszíti rostos szerkezetét, a vastagabb összetevőket leszámítva. A komposzt egy év alatt válik igazán éretté. Akkor lesz érett, ha a szerves összetevők barna, jó illatú humusszá alakulnak.

compo image

Mire használható a komposzt?

Elméletben a komposzt a kertje minden szegeltében használható. Kifejezetten jól használható a konyhakertben tavasszal, ültetés előtt, illetve a fák és bokrok tövében. Jobban jár, ha nem használ komposztot acidofil növények gondozásához (rododendron, fukszia, erika és csarab), mivel ezek besárgulnak.

A növény fajtájától és a már eddig is hozzáadott trágyától függően akár öt centiméteres vastagságban is terítse szét a komposztot és gereblyézze azt el. Nagy mennyiségben tartalmaz foszfátot és káliumot. Ezt tartsa észben, ha más fajta trágyát is használ a komposzt mellett. A szaruliszttrágya tökéletesen megteremti a komposzt mellett a tápanyagegyensúlyt, és mindkettő használata esetén biztosítja az optimális trágyázást.

Miért éri meg a felszíni komposztálás az erőfeszítést?

A felszíni komposztálás jól kiegészíti a komposztálót. Használhat szénatöreket, leveleket, elszáradt növényi maradványokat is, egyenletesen elosztva a talajon ott, ahová hullottak. Erősebb szerkezetű, vagy fás anyagokat csak aprított formában használjon erre a célra is. Az eredmény egy olyan mulcsréteg lesz, ami jelentősen hozzájárul a növények egészségéhez és a talaj minőségéhez. Szabályozza a víz és a hő egyensúlyát, véd az esőtől és a széltől, gátolja a gyom növekedését és védi a talajban élő organizmusokat.

megosztás