compo image
 1. COMPO
 2. Útmutatók
 3. Növényápolás
 4. Kert
 5. Kertápolás
 6. Fák metszése helyesen

Fák metszése helyesen

Habár a természetben nincs semmiféle metszés, igen hasznos, ha a fáinkat rendszeresen metsszük. Ez lehetővé teszi, hogy formáljuk fás szárú növényeinket, és ösztönözzük a virágok és gyümölcsök képződését. A növekedést is elősegíti, és ellenállóbbá teszi a növényt a betegségekkel és gombás fertőzésekkel szemben. Itt érhető el hasznos információ a megfelelő időről és a technikákról.

compo image

A legjobb időszak a fák megmetszésére

Ahogy a kertgondozás minden egyéb elemére, a fás növények megmetszésére is igaz a következő: az időzítésen múlik minden! A legjobb a februári, márciusi időszak, amikor a legnagyobb fagyoknak már vége. Ha túl korai a metszés, a fák fagyállóságának árthatunk, de ha túl sokáig várunk vele, akkor az esetlegesen már növekedésnek indult rügyeket tesszük tönkre. Fontos, hogy a metszést csakis fagymentes napon végezzük.

A megfelelő metszési technika

Mindig használjon éles eszközt, hogy a vágások egyenletesek legyenek. A természetes növekedés megtartásának érdekében a főbb ágakat vissza kell metszeni, és ezzel a koronát egyenletesen csökkenteni.

compo image

Ágak lefűrészelése

Vigyázzon arra, hogy a vágás helye mindig egy rügy fölé kerüljön, enyhén szögben , hogy a víz könnyen lecsepeghessen. Hagyja meg az ág tövében lévő megvastagodást (gallér), mivel az segít a seb benövésében. Az ággallér a fa törzsének és ágának találkozásánál nő: Az ág minden éveben növekedik, és csak azt követően vastagodik. Az későbbi szakaszában a törzs is nő, és részben átfedi az ág egy részét.

A fűrészt ne használja a törzshöz túl közel, mivel azzal tönkreteheti az ággallért. Azzal meggátolná a seb bezáródását, ami jobban kitenné a növényt a gombás megbetegedéseknek. 

Azonban ne vágjon túl távol sem a törzstől! A túl nagyra hagyott tönkök sem tudnak beforrni. Ennek következményei: A gombáknak, vagy a rothadást okozó baktériumoknak könnyebb bejutni, és elpusztítani az ágat.

compo image

Ágak rövidebbre vágása

Ha csak rövidebbre vágja az ágakat, nincs szükség arra, hogy az ággallérnál vágjon, azaz a törzs és az ág közötti megvastagodott résznél. Megjegyzés: Keressen lehetséges rügyeket, és vágjon átlósan a rügy felett közvetlenül (5 milliméterrel felette), hogy a víz könnyen lecsepegjen róla. Ne hagyjon túl hosszú hajtást meg a rügy felett, és ne is vágjon túl nagy szögben, hogy a seb a lehető legkisebb legyen.

compo image

Lépésről lépésre

Eljárás nagyon nagy ágak esetében

A vastagabb ágakat három lépésben vágja le, hogy a seb a lehető legkisebb legyen. A vágást követő faápolás segít a sebnek gyógyulni, és meggátolja, hogy vírusok, gombák, baktériumok jussanak be a növénybe. Itt megmutatjuk az eljárást lépésről lépésre.

 1. Először az ág alsó részét vágja át egészen az ág közepéig. A fa törzsétől nagyjából 50 centiméteres távolságot tartson.
 2. Most az ág felső részétől kezdjen vágni, nagyjából 60 centiméterre a törzstől.
 3. Fűrészelje át az ág megmaradt részét, az ággallér maradjon a törzsön.
 4. Sokszor évekig is eltart, amíg a növényen egy ilyen seb magától bezárul. Ez alatt az idő alatt vírusok, baktériumok, gombák juthatnak a fába. Távolítson el minden fűrészport a seb felszínéről, és a rojtos sebet vágja simára egy késsel. 
 5. A gyógyulás gyorsítása érdekében alkalmazzon sebkezelést gyengéden, rögtön a visszavágást követően, 2 centiméterrel a seb széle mögötti területen. Két-három évente ellenőrizze a területet, és alkalmazza újra, ha erre szükség van. 

megosztás