compo image
 1. COMPO
 2. Útmutatók
 3. Növényápolás
 4. Balkonnövények és dézsás növények
 5. A legszebb balkonnövények napos és árnyékos helyekre

A legszebb balkonnövények napos és árnyékos helyekre

Az, hogy egy növény jól fejlődik-e vagy sem, nagyban függ attól is, hogy hová helyezzük. A balkonunkon egyaránt vannak napos és árnyas területek is. Amikor zöld lakótársait ülteti, vigyázzon, hogy azok biztosan jó helyre kerüljenek. Itt megnézheti, hogy melyik növényeknek felel kifejezetten meg egy adott fényviszony, és hogy azokat hogyan gondozhatja megfelelően.

compo image

A napos oldal növényei

A legtöbb tetőterasz és balkon közvetlen napsütést élvez. Ezzel ideális hellyé válnak a teljes pompában tündöklő virágoknak, fűszernövényeknek és szezonális növényeknek, mivel csak a nap erejének köszönhető, hogy az ízek, illatok és a bőséges virágzat kifejlődhet. A legtöbb növényt lehet balkonládában, dézsában vagy kosárban is nevelni. A legjobb, ha magas minőségű, általános földet használ, ami különféle növényeknek is megfelel, és már eleve tartalmaz tápanyagot az induláshoz. Termékeink között szerepel olyan föld is, ami súlyban csak fele a hagyományos földeknek – a súlyos zsákok emeletre cipelése már a múlté. A praktikus fogantyúnak és a visszazárható zsáknak köszönhetően a könnyű föld kényelmesen cipelhető, és az el nem használt termék jól tárolható.

Napimádó védenceink kifejezetten igénylik a rendszeres öntözést. Tanácsos vagy a reggeli vagy az esti órákban öntözni őket, hogy megakadályozzuk a párolgást vagy a túlhevülést. Amikor nagyon forró az idő, akkor nemszőtt anyaggal is védheti növényeit, ami árnyat ad nekik. Ne feledje zöld lakótársait elegendő tápanyaggal ellátni trágya formájában – ez lehetővé teszi a számukra, hogy jól növekedjenek, és ellenállóvá váljanak a betegségekkel és a kártevőkkel szemben.

Néhány példa a fényt szerető balkonnövényekre:

 • Balkonnövények: Petúnia, muskátli, tömjén, bakopa, cserjés margitvirág
 • Szezonális növények: Csarabfű, záporvirág, feketéllő farkasfog, árvácska, őszirózsa
 • Fűszernövények: Levendula, oregánó, rozmaring, orvosi zsálya, kakukkfű
 • Illatos növények: Ananászzsálya, ánizsillatú izsópfű, csokoládéillatú pillangóvirág, zaluzianskya capensis, citromverbéna

Ötlet

Különféle balkonnövények

compo image

Százszorszép (nap)

compo image

Muskátli (nap)

compo image

Petúnia (nap)

compo image

Fukszia (árnyék)

compo image

Begónia (árnyék)

compo image

Harangvirág (árnyék)

Az árnyékos helyek növényei

Nem minden balkon napos – a nagyvárosokban számos udvar alig kap fényt, vagy a fény csak közvetetten éri. Az ilyen helyek alkalmasak az árnyékot kedvelő leveles dísznövények számára. Ezek inkább a csodálatos levélzetükkel kápráztatnak el minket, nem bőséges virágesővel. 

Néhány példa olyan balkonnövényekre, amelyek árnyékban érzik jól magukat:

 • Balkonnövények: Begóniák, virágcsalán, kerek repkény, törpe nebáncsvirág, fukszia
 • Szezonális növények: Harangvirág, kankalin, tűzgyöngyvirág
 • Fűszernövények: Macskagyökér, függő eper és erdei szamóca, menta, metélőhagyma, szagos müge

Minden növény más mértékben szomjazza a vizet!

Legjobb, ha minden növényt külön cserépben tart. Ha együtt ültet eltérő vízigényű növényeket, akkor egyeseket alul- vagy túl fog öntözni locsoláskor. 

megosztás