compo image
  1. COMPO
  2. Útmutatók
  3. Növényápolás
  4. Balkonnövények és dézsás növények
  5. Tippek a balkonnövények és dézsásnövények átteleltetésére

A mediterrán balkonnövények és dézsásnövények átteleltetése

Néhány dolgot észben kell tartania a közelgő tél kapcsán, hogy biztos lehessen abban, hogy a balkonnövények, a dézsás növények és a többi zöld lakó a következő évben is örömmel tölti el. Az optimális átteleltetés követelményei növényenként eltérők. Itt megtudhatja, mi a legjobb módja annak, hogy dézsás nővényei átvészeljék a telet.

compo image

Átteleltetés fajok szerint

Néhány kivételtől eltekintve minden korlátozott földmennyiséggel rendelkező cserepes növényt védeni kell, ha a hőmérséklet fagypont alá csökken. Ez azért van, mert a növények gyökérzete a cserepekben és a dézsákban nincs olyan jól védve, mint a talajban, és gyorsan megfagyhat. Míg a meleget kedvelő egzotikus növényeinket odabent kell átteleltetni, a dézsában tartott kerti növények megfelelő télvédelemmel odakint is maradhatnak. A következő igaz: minél rövidebb ideig kell a növénynek a koránt sem ideális téli otthonában tartózkodnia, annál kevésbé gyengül meg tőle. A balkonnövényeink és dézsás növényeink sokféle régióból származhatnak. Figyelembe kell vennünk a növény hidegtűrő képességét, és hogy mennyi ideig kell bent tartanunk és meddig odakint; a fajokat pedig eszerint kell megtervezni.

compo image

A növények különböző szükséglete szerinti téli otthon

A növény átteleltetése a szabadban
A buxus, a rózsa és a babérmeggy az odakint átteleltethető fajok közé tartozik. Mielőtt az ősz végén ellátnánk őket télvédelemmel, meg kell őket tisztítani, ami azt jelenti, hogy el kell távolítani a beteg vagy sérült ágakat, leveleket. Ezt követően nemszőtt anyaggal, buborékfóliával vagy más szigetelőanyaggal kell őket becsomagolni a dézsa körül, és fa-, vagy polisztirol tálcára kell őket helyezni. Ajánljuk, hogy takarja le a talajt nem szőttanyaggal, hogy megvédje azt a fagytól. A növény talaj feletti részeit elég fenyőágakkal védeni, vagy egy öreg takaróval, ha tartós a fagy. Helyezze a növényeket egymáshoz közel az épület falához, hogy védve legyenek esőtől és széltől. 
 
A következő növények maradhatnak télen odakint enyhe idő és fagyvédelem esetén: Kékszakáll, hortenzia, levendula, rozmaring, rózsa, dérbabér, veratrum fimbriatum. 
 
Átteleltetés világos helyen
Az örökzöldek, mint például a leander, olajfa, citrusfélék, toboztermők, néhány bambuszfajta, magas fényigényűek, és az átteleléshez 5–10 °C-ra van szükségük. A fűtetlen, világos szobák, lépcsőházak vagy garázsok teljesen alkalmasak erre a célra. A télen virágzó növényeket, mint például a kaméliát, szintén napos helyen kell átteleltetni.
 
A tipikus teleltetési hőmérséklet 10–15 °C. Szinte minden dézsás növény jól érzi magát az ilyen világos, hűvös, levegős környezetben. 
 
Átteleltetés sötét helyen
A lombhullató és a megmetszett növények is átteleltethetők sötét helyeken, feltéve ha a hőmérséklet is megfelelően alacsony (0–5 °C). Ez igaz az angyaltrombitára és a fuksziára is.

compo image
compo image
Trágyázás és növényápolás

COMPO BIO tápoldat citrus

Amikor citrusféléket teleltet át, használja az átteleltetés előtt a COMPO növekedési tápját. Ez elegendő tápanyagot ad a növénynek egész télre.

A termékhez

Ezt kell észben tartania, amikor a balkonnövényeket vagy a dézsás növényeit telelteti át

Szeptembertől már semmiképpen se öntözzön túl sokat, hogy a dézsás növényzetek gyökérzete ne maradjon túl nedves. Ezzel megelőzheti, hogy az áttelelés közben rothadás induljon meg. 

Az, hogy mennyi időt kell odabent töltenie, a növénytől függ. Az alapszabály az, hogy a lágyszárú növények általában érzékenyebbek, mint a fásszárú társaik, az örökzöld cserjék pedig nem viselik olyan jól a hideget, mint a lombhullató növények.

A legtöbb dézsás növényt harmadával vissza kell metszeni átteleltetés előtt. A leander kivétel ez alól a szabály alól, mivel az már az ősszel elkezdi hajtásain a virágokat formálni a következő évre. Metssze gondosan le a beteg leveleket és hajtásokat, és helyezze a zöldhulladékot az erre szolgáló hulladékgyűjtőbe. Ne komposztálja azokat!

Mielőtt a növények végleg téli otthonukba kerülnének, alaposán ál kell nézni őket kártevőket keresve. A téli helyükön a növények ne kerüljenek túl közel egymáshoz. Biztosítson megfelelő szellőzést, rendszeresen vizsgálja védenceit, és távolítsa el az idős leveleket.

A következők általánosságban igazak: minél naposabb a téli otthonuk, annál melegebbnek kell lennie; minél sötétebb, annál hűvösebbnek kell lennie.

Ritkán öntözze a növényeket a tél során, de ne hagyja őket kiszáradni! Azok a növények, melyek sötétben telelnek át, szinte semmi öntözést nem igényelnek télen.

megosztás