compo image
 1. COMPO
 2. Útmutatók
 3. Növényápolás
 4. Fűszernövények, gyümölcsök és zöldségek
 5. Hogyan építsünk fűszernövényspirált

Fűszerek a kertből

Hogyan építsünk fűszernövényspirált

Akár saláta, túró, olaj, szósz, vagy koktél kerüljön asztalra, mindnek jobb az íze friss fűszerekkel. Saját fűszernövénykertet tartani praktikus módja annak, hogy mindig legyen otthon kéznél ízletes, aromákban gazdag fűszernövény. De mikor nőnek a fűszernövények a legjobban? Mivel minden fajtának más és más igényei vannak, az úgynevezett fűszernövényspirál ideális és helytakarékos megoldás, egyben a szem számára is csemege a kertünkben. Megmutatjuk lépésről lépésre, hogyan hozhatja létre fűszernövényspirálját.

Mire van szükség egy fűszernövényspirálhoz

 • Murva
 • Terméskő
 • Virágföld
 • Speciális táptalaj fűszernövények számára
 • Védőfólia
 • Tófólia

Terméskő a fűszernövényspirálhoz

Legyen gránit, mészkő vagy egyéb kő, a terméskő nem csak jól néz ki, hanem hasznos is: leadja a felvett hőt a fűszernövényeknek, és extra energiával látja el azokat.

Hogyan építsen fűszernövényspirált

 1. Válasszon egy napsütötte helyet a fűszernövényspirál számára, mivel a legtöbb fűszernövénynek rengeteg napfényre és melegre van szüksége. Ne építse a spirált túl kicsire, mert akkor a különféle növények nem tudnak kiteljesedni. Attól függően, hogy mennyi növényt szeretne ültetni, az átmérő nagyjából legyen három méter.
 2. Először szórjon homokot, hogy megjelölje vele a fűszernövényspirál körvonalait. Törekedjen arra, hogy egy csigaház vonalvezetését kövesse. A spirál nyitott vége mutasson dél felé! Ezt követően ássa fel a talaj felszínét egy ásónyom mélyen!
 3. Töltse fel a területet 10 cm vastagon zúzott murvával. Ez adja az alapot a falaknak és ez gátolja meg az átnedvesedést a későbbiekben. Az első sor követ kéttekercses csigavonalban tegyük le. A spirál alakú támaszfalat szárazon, malter nélkül építse meg.
 4. Ezt követően töltse fel újra a területet zúzott murvával. Jó ötlet a spirál közepére egy 50 cm vastag réteget építeni. Majd fokozatosan építse ki a spirált, követ és földet használva. A legmagasabb pont csípőmagasságban legyen, hogy a konyhai fűszernövényeket könnyedén elérhesse.
 5. Használjon speciális táptalajt fűszernövények számára a talaj legfelső (15–20 cm) rétegeként, létrehozva ezzel a tökéletes alapot. Készítse elő a cserepes fűszernövényeket, majd szedje ki a növényeket a cserépből, gyengéden megnyomkodva a földlabdákat eközben. Ezt követően öntözze meg alaposan!
compo image

Hogyan építsen fűszernövényspirált

A tetejére:
Ültessen mediterrán növényeket, amelyek szeretik a közvetlen napfényt, például rozmaringot, levendulát, oregánót, kakukkfüvet, majoránnát és hegyi pereszlényt.

A középső részre:
Itt azok a növények érzik jól magukat, amelyek szeretik a nedves és meleg környezetet, mint például a kapor, a metélőhagyma, a petrezselyem, a fokhagyma és a curry.

Az alsó részre:
Ezek a növények a nedvességet és az árnyasabb környezetet kedvelik: Vizitorma, borágó, menta, turbolya, citromfű és koriander.

A határokra:
Az olyan növények, mint a balzsamfű és a sóska igen jól érzik itt magukat.

Hogyan alakítson ki kerti tavat fűszernövényspiráljához

Nem kötelező kis tavacskát létrehozni a fűszerspirál lábánál, de kellemesebbé teszi a klímát és szemet gyönyörködtető. Hogyan készül:

 1. Először is ásson a tónak egy 40 cm mély gödröt!
 2. Töltsön az aljára 4 centiméteres vastagságban homokot, majd fedje le a védőfóliával!
 3. Vonja be a gödröt tófóliával, majd súlyozza le kövekkel a széleken! 
 4. Végezetül töltse fel vízzel!

megosztás