compo image
  1. COMPO
  2. Útmutatók
  3. Növényápolás
  4. Alapok
  5. Organikus kertészet
  6. Ökobarát kertészkedés

FELHÍVÁS NAGYOBB TUDATOSSÁGRA KERTÉSZKEDÉS KÖZBEN:

Valójában mennyire „zöld” kertész?

Micsoda ellentmondás! Szeretjük a természetet és szeretjük a kertünket. Az új élő növények ültetésével nagymértékben hozzájárulunk a környezet védelméhez. Ennek ellenére időnként még mindig ártunk neki a kertészkedéssel – és ennek általában egyáltalán nem vagyunk tudatában. Legjobb tudásunk és meggyőződésünk szerint kertészkedünk, szokásaink és saját ízlésvilágunk alapján. Ám természetesen nem mindig foglalkozunk a lehetséges ökológiai következményekkel. Ha valóban pozitív hatást kívánunk gyakorolni a környezetre és az éghajlatra, tevékenységünk kritikus vizsgálata elkerülhetetlen. Első lépésként legyünk tudatosabbak és ismerjük fel a hibákat, amelyeket kertészkedés közben a környezetünk ellen vétünk. Hiszen csak akkor tudunk megfelelően változtatni viselkedésünkön, ha átgondoljuk tetteinket. Cikkünk célja, hogy ezt szem előtt tartva tudatosabbá váljunk, és meg tudjuk határozni, miben érdemes változtatni hozzáállásunkon.

compo image

Adjuk meg a Földanyának, amire szüksége van: Megbecsülésre

Az erőforrások iránti igény már régóta meghaladja a Föld tényleges regeneráló képességét. Ezért természeti erőforrásaink megbecsülése a legfontosabb alapelv, ha zöldebbé szeretnénk tenni mindennapjainkat. Minden lépésünknél tisztában kell lennünk azzal, hogy mennyi erőforrást használunk fel, és vannak-e hatékonyabb alternatívák. Ezt a kérdést sokféleképpen feltehetjük kertészkedés közben: Honnan szerezzük a növényeinket? Milyen eszközöket és termékeket használunk a gondozásukhoz? Mennyi vízre van szükségük? A kertészkedés szinte végtelen lehetőségeket kínál erőforrásaink megőrzésére. Persze teljesen rajtunk áll, hogy pontosan meddig akarunk elmenni. Csak hogy kicsit részletezzük az előző példát: nagyszerű, ha hordóban gyűjtjük az esővizet az öntözéshez, de egy lépéssel tovább is mehetünk, ha eleve kevésbé vízigényes növényeket szerzünk be

Lépésről lépésre a jobb ökológiai egyensúly felé

Kertészkedés a régi időkben

Hogyan

Mesterséges anyagok?

Egyértelmű nem!

Tudatosan válasszon növényt!

A jó döntés

Üdvözöljük őket!

Hatékony rovarok

compo image

Több élet a kertben

Sokan szeretjük a rendezett kerteket. A szépen gereblyézett ágyások, a féltő gonddal nyírt pázsit és a precízen formált sövény az igényes hobbikertészek álma. Noha mindenki a maga gyönyörűségére kertészkedik, ezzel keveset teszünk a környezet és a biológiai sokféleség védelme érdekében. A még zöldebb kertészkedés jelszava a színes sokféleség, amelyet gyakran változatlanul is lehet hagyni. A csupaszon hagyott talaj az értékes talaj kiszáradásához vagy eróziójához is vezethet. Ennek megfelelően célszerű aljnövényzetet telepíteni, vagy talajtakarást szórni. Ennek az az oka, hogy a vegyes fűnyírásból, lombozatból vagy szüreti nyesedékből álló védőréteg csökkenti a párolgást, elősegíti a humuszképződést és megnehezíti a gyomok terjedését. A legtöbb vadkertben mindenesetre csak gyógynövények – és nem gyomok – jelennek meg. Ezzel pedig visszatérünk erőforrásaink tudatos alkalmazásához és megbecsüléséhez.

megosztás