compo image
 1. COMPO
 2. Útmutatók
 3. Növényápolás
 4. Fűszernövények, gyümölcsök és zöldségek
 5. Burgonya helyes ültetése könnyedén

Burgonya helyes ültetése könnyedén

Ez a gumós növény, amit sokszor laktató köretként tálalnak, eredetileg Dél-Amerikából származik, és a 16. században került be Európába. A burgonya a legnépszerűbb ételek körébe tartozik, pontosan azért, mert a gumóit számtalan módon el lehet készíteni. Áttekintést adunk a különböző fajtákról, és tippeket kap tőlünk arról, hogyan termesztheti azokat egyszerűen.

Hogyan működik

Burgonyatermesztés a kertben

 1. compo image

  1

  Csíráztatás

  Egyes burgonyákat márciustól elő lehet csíráztatni. Ehhez egyszerűen helyezze a gumókat egy alátétre, és helyezze azt sötét helyre. A csírázás ideje a hőmérséklet emelkedésével csökken. Az ideális a 10–15 °C. Ezt követően a burgonyanövények laza, gyommentes földbe helyezhetők áprilistól kezdve a 3–6 hetes csíráztatást követően, amikor az idő már enyhe és száraz.

 2. compo image

  2

  Ültetés

  Ültetőzsinórral árkot alakíthatunk ki, amelybe 30 centiméterenként burgonyát ültethetünk. A növényeknek akkor lesz elég helyük kiteljesedni, ha a sorok között legalább 70 cm helyet hagyunk. Nedves körülmények között jobb a növényt megszárítani, hogy megelőzzük a betegségeket.

 3. compo image

  3

  Föld ráhalmozása

  A növényeknek nem szabad megfagyniuk, ha már kihajtottak a talajból. Amint elérik a 15 centiméteres növekedési magasságot, a sorokra rá kell halmozni a sorok közt lévő földet. Ne hagyja, hogy a gumókat fény érje, hogy ne fejlődjenek ki a burgonyán szolaninban gazdag zöld részek. Ezzel biztosítja a bőséges termést is.

 4. compo image

  4

  Burgonya balkonon, teraszon

  A kertészeti áruházakban már kapni speciális két rétegű cserepeket, melyekben a balkonokon is termeszthető burgonya. Az egyik cserépnek bemélyedései vannak, hogy könnyebb legyen kiszedni az érett gumókat. Ezt a cserepet a másik cserépbe helyezzük. Ha dézsába ültet, győződjön meg arról, hogy nem következik be átnedvesedés. Ezt úgy teheti meg, ha agyagdarabokat, vagy murvát tesz a cserépbe, és arra önti a termőföldet. Hasznos lehet a későbbiekben a föld felhalmozása is.

compo image
Quotemark

Miért adnak jellemzően női neveket a burgonyafajtáknak?

Nincs különösebb oka annak, hogy a burgonyafajták miért kaptak női neveket. Egyesek úgy gondolják, hogy ezeket a neveket más nyelvekből vették át, a burgonya nő nemű formája után. Egyesek szerint a termesztők a feleségükről vagy a lányaikról nevezték el a burgonyafajtákat.

René Wadas „növénydoktor”

Burgonyafajták a teljesség igénye nélkül

A burgonya alkategóriákra osztható, aszerint, hogy korai, vagy kései betakarítású. A keményítő- és a fehérjetartalom határozza meg a főtt burgonya állagát. Sőt, a hús és a héj lehet sárga, vörös, ibolyaszín, kék vagy akár fekete is, az alakja pedig lehet kerek, tojásdad vagy ívelt, a fajtától függően. Általában a régebbi fajták az ízletesebbek. Összehasonlítottuk a legelterjedtebb fajtákat:

PuhaFőleg puhaLisztes
Korai burgonyafajták
„Sieglinde”, „Alexandra”, „Annabelle”, „Nicola”, „Princess”, „La Ratte”
„Catriona”, „Christa”
 
Normál burgonyafajták

„Ramona”, „Cilena”, „Annalena”, „Angeliter Tannenzapfen”

„Desiree”, „Quarta”

„Bintje”, „Adretta”

Kései burgonyafajták

„Rosa Tannenzapfen”, „Linda”

„Agria”, „Laura”

„Ackersegen”, „Agria”, „Afra”

megosztás