compo image
 1. COMPO
 2. Útmutatók
 3. Növényápolás
 4. Fűszernövények, gyümölcsök és zöldségek
 5. A zöldségbetakarítás: Amikor végre elérkezett az idő

A konyhakert kiemelkedő pillanata

A zöldségbetakarítás itt van a nyakunkon.

Vetett, palántázott, trágyázott, öntözött, növényt gondozott. Tudja, hogy megy ez: az erős és egészséges növény azt jelenti, a termés bőséges, csodás ízű lesz. De mikor érett meg a zöldség, és honnan tudjuk, hogy már le kell azt szedni? Itt megtanulhat mindent a zöldségek betakarításáról.

compo image

Korai zöldségek, kései zöldségek és a napszakok

Keresse a megfelelő időt

Amikor a betakarításra kerül a sor, különbséget kell tennünk korai és kései zöldségek között. A korai zöldségek közé tartozik a karalábé, a borsó, a cukkini és az uborka. Ezeket idejekorán le kell szedni, mivel ha túlérnek, keserű anyagokat tárolnak el, amelyek befolyásolják az ízt is. Viszont a kései zöldségek idővel ízletesebbé válnak, ezért azokat később lehet betakarítani. Ezek közé főleg a gyökérzöldségek tartoznak, mint a répa és a retek, illetve a káposztafajták, mint például a fodros kel vagy a kelbimbó. A káposzták nem adják ki teljes ízüket addig, amíg be nem köszönt az első fagyos éjszaka. Tekintve a sok különféle zöldségfajtát, nehéz általános kijelentéseket tenni a betakarítás idejéről. De a gyümölcsökkel ellentétben a zöldségeket ne szedje reggel. Számos fajta, például a saláta és a retek, az éjszaka során megnöveli nitráttartalmát. A nitrát egészségtelen lehet az emberek számára, de a nappali fényben lebomlik. A növények vitamintartalma is a nap vége felé a legmagasabb.

A COMPO betakarítási tippjei

A zöldségek szüretelésére a legjobb idő egy napsütéses nap, amikor a legtöbb nitrátot leadják. A fűszernövények azonban elveszthetik ízüket a déli hőségben, ami azt jelenti, hogy ezeket jobb reggel szedni.

Mikor a legjobb a zöldségeket betakarítani?

A kedvenc gyümölcsöző zöldségeink

 1. compo image

  1

  Paradicsom

  Viszonylag könnyű a színéből megállapítani, hogy a paradicsom mikor érett. Ha élénk piros, akkor itt az ideje annak, hogy leszedjük. A sárga vagy narancssárga fajtákkal kapcsolatban is meg tudjuk állapítani, hogy érettek, mert a paradicsom könnyebben benyomhatóvá válik, és könnyen elválik a szárról. Figyelmeztetés: az éretlen, zöld paradicsom mérgező!

 2. compo image

  2

  Uborka és cukkini

  Az uborkát és a cukkinit nagyon gyorsan le kell szedni. Egyrészt a fiatal termés sokkal jobb ízű, másrészt októberig még több gyümölcsöt hoz. A szedéshez használjon éles kést, és közvetlenül a szár mellett vágja le az uborkát és a cukkinit. Ezzel nem árt a növénynek, és az új termés hamarabb növekedésnek indul.

 3. compo image

  3

  Paprika és chili

  Habár a paprika zölden is szedhető, az általában éretlen és kevesebb vitamint tartalmaz. Kesernyés íze sem mindenki kedvence. Ha a paprika sárga, narancssárga vagy vörös (fajtájától függően), akkor érkezett el a betakarítás ideje. Egyszerűen csak szedje azokat le a növényről.

 4. compo image

  4

  Sütőtök

  A sütőtök szedése hagyományosan szeptemberre és októberre esik, de mindig meg kell tenni még az első fagy beállta előtt. Megállapítható, hogy mikor érett; a szár fássá válik, a sütőtök pedig üreges hangot ad, ha megkopogtatjuk. Minél élénkebb színű a sütőtök, annál több vitamint tartalmaz és annál jobb az íze. Ne vágja le a sütőtökről a szárat, így az tartósabb lesz, tovább el lehet tárolni.

Mikor a legjobb a zöldségeket betakarítani?

A kedvenc gyökérzöldségeink

 1. compo image

  1

  Répa

  A répa gyakran nem hozza ki a legjobb ízét és optimális méretét sem éri el az érési időszak legvégéig. Az érett répa vége kerekké válik, az átmérője pedig fajtája függvényében nagyjából 12 mm lesz. A répa általában kiáll a földből, a levelei pedig elkezdenek elszíneződni. Emellett megteheti azt is, hogy félrekotor egy kis földet, és megnézi, hogy milyen nagy a répa. A répát általában nem ásással takarítjuk be, inkább kihúzzuk azt a földből.

 2. compo image

  2

  Burgonya

  A burgonyát hagyományosan az ültetése után három hónappal takarítják be. A betakarítás ideje akkor jön el, ha a növény levelei hervadni kezdenek. A vasvilla jó eszköz a betakarítására – beakasztható a burgonya föld feletti részébe. Óvatosan húzza ki a burgonyákat a földből. Megteheti azt is, hogy csak egyes gyökereket szed ki, és csak azokról takarítja be a burgonyát. Ezzel a maradék burgonya tovább nőhet.

 3. compo image

  3

  Cékla

  Az első nagyobb gumókat három–négy hónappal a cékla vetése után takaríthatja be. A fiatal cékla aromadúsabb és jobb az íze. Minél tovább vár vele, annál nagyobb lesz a cékla víztartalma. Ne várjon addig, amíg a húsban fehér gyűrűk alakulnak ki!

 4. compo image

  4

  Retek

  A retek nagyon gyorsan nő, és nem szabad semmilyen körülmények között sem hat hétnél tovább a földben hagyni. Máskülönben elveszíti a jellegzetes ízét, fás lesz, szivacsos, és meg is repedhet. Ha a gumók már 2–3 cm nagyok, akkor szedhetők, óvatosan kihúzva azokat a talajból.

 5. compo image

  5

  Hagyma

  A hagyma vagy a hagyma levele az ültetést követően három–négy hónappal szedhető, és azonnal fogyasztható. A maguktól összezáródó levelű hagyma kifejezetten jól tárolható. Ezek stabilabbak és tovább megmaradnak. A betakarítást követően hagyja a hagymát pár napig a talajon. Így a hagyma külső rétege meg fog száradni, lehetővé téve a hosszabb eltárolhatóságot.

 6. compo image

  6

  Karalábé

  A karalábé a vetést követően hat–nyolc héttel szedhető. Addigra nagyjából egy teniszlabda méretét kell elérnie. Egyes fajtái ennél sokkal nagyobbra is nőnek. A karalábé leszedéséhez egyszerűen vágja el a növényt a gumó alatt és távolítsa el a nagyobb leveleket.

Mikor a legjobb a zöldségeket betakarítani?

Hüvelyesek, saláták és társaik

 1. compo image

  1

  Bab

  A bab néhány hét alatt beérik. Betakarítás előtt törjön ketté egy hüvelyt: ha a törés pontjánál zöld és lédús, akkor szedhető a bab. A hüvelyeseket kézzel szedheti. Ha rendszeresen betakarít, akkor a növényt újabb virágzásra ösztönzi, és az még több termést hoz.

 2. compo image

  2

  Csemegekukorica

  A kukorica akkor takarítható be, ha a csöveken lévő haj barnára, vagy feketére fordul. Egy késsel vágjon bele egy kicsit a kukoricába. Leszedheti a csöveket, ha abból tejes lé csorog. Ha azonban még vízszerű, akkor várjon még egy kicsit a szedésével. A babhoz hasonlóan a kukorica is keményítővé alakítja a cukrot szedést követően, így ne várjon túl sokat azzal, hogy megfőzze.

 3. compo image

  3

  Saláta

  Különbséget teszünk saláta és fodros saláta között. A saláta esetében a teljes fejet leszedjük – éles késsel levágjuk a talaj felett nagyjából 2,5 centiméterrel. A fodros saláta folyamatosan szedhető, a külső leveleit szedjük le.

 4. compo image

  4

  Borsó

  A borsó a vetést követően három hónappal szedhető – minél fiatalabb, annál ízletesebb. A borsó íze nem változik a betakarítás időszakáig, de azt követően a cukortartalom elkezd keményítővé alakulni. Ezért a betakarított borsó tárolása nem ajánlott – legjobb, ha szedése után azonnal megfőzzük.

megosztás