compo image
  1. COMPO
  2. Útmutatók
  3. Ötlet
  4. A kertből az asztalra
  5. Csodálatosan lágy: Répás-almás minitorta

Csodálatosan lágy: répás-almás minitorta

Pozsgás répák, roppanó almák és fahéj édes vaníliaízű vajkrémes mázzal: ezek a kis torták isteni ízűek és egészséges adag rostot tartalmaznak. Aranyos birka formában, vagy színes cukorszórással díszítve csodásan festenek a Húsvét témájú dohányzóasztalon. Receptünket követve ráadásul ezek a minitorták könnyen elkészíthetők.

compo image

Répás-almás minitorta

Hozzávalók

12 minitortához elegendő

A tésztához

  • 230 g liszt
  • 100 g barnacukor (a hozzávalók fotóján rejtve)
  • 50 g őrölt mandula
  • 80 g vaj
  • 1 tojás
  • 2 közepes méretű répa
  • 1 alma
  • 100 ml tej (vagy kicsit több, szükség szerint)
  • 1 evőkanál vaníliakivonat
  • 1 teáskanál fahéj, vagy több, ízlés szerint
  • 1 csipet só
  • 2 teáskanál sütőpor
  • 12-es muffinsütőforma

A mázhoz

  • 150 g lágy vaj
  • 450 g porcukor
  • 2–5 evőkanál tej
  • 1 evőkanál vaníliakivonat (vagy őrölt vanília)

A dekorációhoz

  • A báránydíszítéshez: Fehér fondant és fekete vagy barna ételfesték
  • Boltban kapható dekoráció és cukorszórás ízlés szerint: répa, pillangó, csokitojás stb.
compo image

Répás-almás minitorta

Elkészítés

A tésztához

Mossa meg és pucolja meg a répákat, majd finom/közepes reszelőn reszelje le azokat. Mossa meg az almát, ha kell, meg is hámozhatja azokat, majd reszelje le, mint a répát. Olvassza fel a vajat.
Törje fel a tojást, és keverje fel egy nagy keverőtálban. Adja hozzá a cukrot, és alaposan keverje el. Adja hozzá a tejet és a vajat, jól dolgozza össze a keveréket.
A maradék száraz hozzávalót (liszt, sütőpor, őrölt mandula, fahéj, só) keverje össze egy tálban,  majd adja a keveréket a tojásos-vajas keverékhez. Dolgozza össze az egészet laza tésztává. Adjon hozzá még egy kis tejet, ha kell. Utolsó lépésként adja hozzá a reszelt répát és almát, majd alaposan keverje át újra az egészet.

Eljött az ideje annak, hogy a tészta a muffinformába kerüljön. Töltsön meg minden egyes lyukat 3/4-éig a muffinsütő formán, ha van olyanja.
Süsse 30–35 percig a sütőben 180 °C-on, alsó-felső sütéssel (légkeveréssel: 160 °C). A minitorták akkor vannak készen, ha a tetejük enyhén barnulni kezd. Vegye ki azokat a sütőből, hadd hűljenek ki.

A vajkrémes vaníliabevonathoz

A lágy vajat keverje el a porcukorral, amíg a cukor teljesen fel nem oldódik. Adja hozzá a tejet és a vaníliakivonatot, majd jól keverje el az egészet. Ha a bevonat túl sűrű, adjon hozzá még tejet. Ha túl híg lett a máz, keverjen hozzá még porcukrot. A krémet most egyszerűen kenjük a minitortákra, vagy ha van habzsákunk, azzal is ráhalmozhatjuk.
Egy egyszerű, citromos vagy krémsajtos bevonat is nagyon finom alternatíva lehet.

A dekorációhoz

A bárányfejeket fondantból készítjük el. A szemeket fehér fondantból formáljuk meg. Előszőr gyúrjunk kis golyókat, majd óvatosan lapítsuk ki azokat. Fessük fel a pupillákat fekete ételfestékkel.
A fondant maradékát színezzük meg fekete ételfestékkel (vagy vegyunk eleve színezett fondantot). Ha a fondant ragacsossá válik, gyúrjon hozzá egy kis porcukrot.

Formázza dió nagyságú golyókra, ezekből lesz a bárányok feje, majd ezeknek a felső részét óvatosan lapítsa le. A füleket két kis golyóból formázzuk, amelyeket vékonyabbra lapítunk a széleken, és a fej oldalához erősítjük őket. A szemeket lágyan nyomja a helyükre. Végül csináljon fogpiszkálóval két orrlyukat.

Díszítési ötletek minitortákhoz

compo image
compo image
compo image
compo image

megosztás

compo image

COMPO. Egyszerűen gyönyörű növények.

Együtt még több zöldet hozhatunk az életébe

Szolgáltatásaink