compo image
 1. COMPO
 2. Útmutatók
 3. Ötlet
 4. A kertből az asztalra
 5. Zöld és ropogós: A kaktuszkekszünk

Zöld és ropogós: a kaktuszkekszünk

Kaktusz rágcsálnivalónak? Igen, tényleg! Nincs szükség kertészvénára ahhoz, hogy édes, ropogós kekszet süssön – csak egy kis konyhai rutin kell. A pozsgások elkötelezett rajongójaként egyszerűen nem tudtunk ellenállni a kaktusz alakú szaggatónknak, így tétovázás nélkül bekapcsoltuk a sütőt, hogy elkészítsük ezeket a zöld ínyencségeket.

Kaktuszkeksz

Hozzávalók

A tésztához

 • 175 g liszt
 • 125 g vaj vagy margarin
 • 110 g cukor
 • 80 g keményítő
 • 2 evőkanál tej
 • 1 tasak vaníliás cukor
 • Opcionálisan 2 evőkanál narancshéj vagy citromhéj

A dekorációhoz

 • Fondant
 • Ha szeretné, használjon zöld és fekete ételszínezéket
 • Fogpiszkáló vagy vékony ecset
compo image

Kaktuszkeksz

Elkészítés

Keverjen össze minden hozzávalót, és gyúrja addig, amíg lágy tésztát nem kap. Ha túl ragadós a tészta, egyszerűen adjon még hozzá lisztet. Hagyja a tésztát a hűtőben egy órát pihenni, aztán nyújtsa ki egyenletesre, kilisztezett felületen. Szaggassa ki a kekszeket, helyezze azokat sütőpapírral bélelt sütőlapra, majd süsse őket 8–10 percig középen, 200 °C-on (alsó és felső sütéssel). Ezt követően hagyja őket kihűlni.

Dekorációnak használja az előre elkészített fondantot az Ön által választott színben, vagy színezze azt saját maga ételfestékkel. Ha a fondant túlságosan ragad (például a folyékony ételfesték miatt), keverjen hozzá egy kis porcukrot. Óvatosan nyújtsa ki, és szaggasson újra kaktuszokat. A kekszeket enyhén nedvesítse be vízzel, borítsa be őket fondanttal, és gyengédje nyomkodja azt rájuk. Hagyja a kekszeket megszáradni.

compo image

Kaktuszkeksz

Díszítés

Az erezetet fekete vagy barna ételfestékkel festheti fel egy vékony ecsettel (esetleg fogpiszkálót is használhat). Ehhez egy kis türelemre és rezzenéstelen kézre van szüksége. A mi tippünk: Mintákat is festhet a kekszekre, vagy használhat valamilyen tárgyat (például egy imbuszkulcsot), amivel mintákat nyomhat bele.

Másik lehetőség, hogy porcukorral, vagy tojásfehérjés, zöldre festett cukormázzal borítja a kekszet. Ezt követően sötét színnel festhet rá, vagy megszórhatja színes cukordíszítéssel, aprított pisztáciát szórhat rá, vagy ízlésének megfelelően bármi mással is díszítheti.

Jó étvágyat!

Amellett, hogy a növényimádók körében sikere lesz, a keksz ajándéknak is kiváló. A szükséges kaktusz formájú kiszúrót különféle boltokban könnyen beszerezheti.

megosztás