compo image
 1. COMPO
 2. Útmutatók
 3. Ötlet
 4. A kertből az asztalra
 5. Levendulás sajttorta

Levendulás sajttorta fehér csokoládéval

Jól ismerjük a friss levendula aromáját a fürdőszobában illatozó szappanokból, vagy a szekrényben lévő levendulazsákokból, de ezt az illatos növényt egyre többet használjuk a konyhában is. Megmutatjuk, hogyan varázsolhat új ízkölteményeket ezzel a kertjében nyíló, apró, lila virággal. Ebben a cikkben a levendula virágát, a teljes kiőrlésű, omlós teasüteményt és a rikottát ötvözzük, hogy eredményül egy ízletes, levendulás sajttortát kapjunk.

Levendulás sajttorta

Hozzávalók

Egy nagyjából 23 cm átmérőjű nyitható tortaformához:

 • 200 g vaj és egy kicsi a kikenéshez
 • 200 g teljes kiőrlésű, omlós teasütemény
 • 200 g fehér csokoládé
 • 6 g szárított levendulavirág
 • 100 g tejföl
 • 200 g mascarpone
 • 200 g ricotta
 • 200 g krémsajt
 • 2 tojás
 • Lila ételszínezék, ha szeretné

Levendulás sajttorta

Elkészítés

Alap

Először bélelje ki a tortaforma alját sütőpapírral, az oldalát pedig kenje ki jól vajjal. Ezt követően morzsolja az omlós teasüteményt össze egy zacskóban sodrófával, addig, amíg egyenletesen finom keveréket nem kap. Olvassza fel a vajat egy edényben, és jól keverje el az összetört süteménnyel. Öntse a vaj és a sütemény keverékét a tortaformába, nyomkodja le egy kanállal, majd helyezze azt egy órára a hűtőbe.

compo image

Töltelék

Eljött az ideje, hogy a természetes levendulaízt előhozzuk, amíg az alap pihen. Ehhez melegítsük egy kicsit össze a levendulát és a tejfölt egy edényben, majd hagyjuk a keveréket egy órán át összeérni.

Most hozzáláthatunk a sajttorta töltelékének elkészítéséhez. Először olvasszuk fel a fehér csokoládét egy vízfürdős melegentartóban (bain-marie). Verjen habot a mascarponéból, a ricottából és a sajtkrémből egy tojással egy tálban, majd keverje hozzá az olvasztott csokoládét és a levendulás tejfölt.

Ha szeretné, levendulaszínt is adhat a tölteléknek egy kis lila ételfestékkel. Ehhez adjon pár cseppet a keverékhez, majd lassan kevergesse addig, amíg a megfelelő árnyalatot nem kapja, egyébként a szín hamar besötétedik. A szép levendulaszín eléréséhez vörös és kék festéket is keverhet.

compo image

Sütés

Öntse a tölteléket a tortaformába, és simítsa azt el. Mivel kis vajdarabok kiszivároghatnak a tortaforma aljából sütés közben, helyezzünk a sütőrácsra is sütőpapírt, hogy megelőzzük annak összekoszolását. Majd csúsztassa a tortát a legalsó helyre a sütőben, és süsse 150 °C-on (alsó és felső sütés) fél órán át.

Ha szükséges, egy kis idő után takarja be a tortát alumíniumfóliával, hogy ne barnuljon meg. Ne nyissa ki a sütő ajtaját, ha vége a sütés idejének, hagyja a tortát még egy órát pihenni a kikapcsolt sütőben. Majd nyissa ki résnyire a sütőajtót, és csökkentse lassan és egyenletesen a hőmérsékletet a torta körül. Így a torta nem fog összeesni.

A kész tortát tegye éjszakára a hűtőbe.

megosztás