compo image
  1. COMPO
  2. Útmutatók
  3. Ötlet
  4. A kertből az asztalra
  5. Házi bodzavirágszörp

Házi bodzavirágszörp

A bodzavirágszörp egyre nagyobb népszerűségnek örvend azóta, hogy a frissítő Hugo aperitif elkezdett megjelenni a bárok italválasztékában. Maga is készíthet otthon bodzavirágszörpöt, szinte gyerekjáték. Itt megmutatjuk, hogyan teheti meg.

compo image

Bodzavirág szedése

Ha nincsen saját bodzabokra a kertben, amiről virágot szedhetne, nézzen körül a helyi parkokban vagy az erdei tisztásokon. Mivel a bokor nem túl nagyigényű a talajjal szemben, sok területen megtalálható a környezetünkben. Azonban a virágokat csak délben szedje, amikor a nap tűzi, hogy teljes aromáját élvezhesse. A virágot egyre többen árulják a helyi piacokon is.

Bodzavirágszörp

Hozzávalók

Nagyjából 1,5 liter szörp készítéséhez kell:

  • Körülbelül 20 bodzavirágzat (szár nélkül!)
  • 500 g organikus citrom
  • 10–20 g citromsav
  • Egy liter víz
  • 1 kg cukor
compo image

Bodzavirágszörp

Elkészítés

1. lépés: Alaposan mossa meg a bodzavirágokat. Forralja fel a vizet egy nagy edényben, oldja fel benne a cukrot, és adja hozzá a citromsavat.

2. lépés: Mossa meg a citromokat forró vízben és vágja szeletekre őket. Adja a citromokat és a virágokat a cukros vízhez.

3. lépés: Fedje le a keveréket, és hagyja ázni három napig, néha keverje meg.

4. lépés: Szűrje át egy finom szűrőn a keveréket, aztán még egyszer forralja fel a szörpöt, és még forrón töltse azt tiszta üvegekbe.

A bontatlan palackokat hűvös, sötét helyen egy éven át tárolhatja.

Ajándékötlet

Ha csodásan szép, díszes üvegekbe tölti, a háziszörp tökéletes ajándék, mikor kerti partira megy.

compo image

A bodzavirágszörp lehetséges felhasználása

Ha egy rész szörpöt négy rész vízzel hígítunk, a szörp virágillatű felfrissülést nyújt a forró, nyári napokon. Ha szeretné az estét egy aperitiffel zárni, egy Hugóval megteheti, keverjen össze Proseccót, bodzavirágszörpöt, ásványvizet és mentát. A bodzavirágszörp számtalan módon használható desszertekhez is. Realisztikus alternatívát nyújt azok számára, akik szeretnek édesszájú énjüknek kedveskedni: készülhet belőle jégkrém, joghurtot, túrót édesíthetünk vele, tortába tehetjük, gyümölcsökkel kombinálhatjuk.

Színes változatosság a főzésben

Ehető virágok

A virágok nem csak a szemet gyönyörködtetik, meg is ehetjük azokat. Itt megtudhatja, hogy melyik virág ehető, és hogy hogyan használhatja a virágokat ehető díszítésként kerti partiján.

további információ

megosztás