compo image
  1. COMPO
  2. Útmutatók
  3. Növényápolás
  4. Pázsit
  5. Tervezés és gondozás
  6. Pázsitgondozás az év során

A megfelelő gondoskodás tavasszal, nyáron, ősszel és télen

Pázsitgondozás az év során

Az egészséges, dús pázsit adja meg a csodálatos kert alapját. De sok mindennek ellen kell állnia az év folyamán: a játszó gyermekeknek, a kutyák bolondozásának, társas eseményeknek, illetve az időjárás is jelentős megpróbáltatást okozhat a zöld szőnyegnek. A pázsitot az évszakoknak megfelelően kell gondozni, hogy ellen tudjon állni a kerti élet megpróbáltatásainak. Itt nyújtunk áttekintést a legfontosabb tennivalókról.

compo image

Pázsitápolás tavasszal

Tavasszal a pázsitot levélmaradványok, ágak és gallyak borítják, melyeket el kell távolítani. A legjobb a moha eltávolításával kezdeni, hogy megakadályozzuk továbbterjedését. A bosszantó, száraz fűcsomókat könnyű eltávolítani ritkítással. Ha a fű már nem olyan dús, és világosabb foltokat is látunk benne, akkor újra kell azt vetni. Adja meg a legjobb indulási lehetőséget új pázsitjának, és vessen április és május vége között. Fontos, hogy a talaj hőmérséklete legalább 5–10 °C legyen. Áprilistól a pázsit növekedési szakaszába lép, és sok levegőre, vízre, és trágyázásból származó tápanyagra van szüksége. Sokféle trágyát kínálunk változó oldódási idővel. A számos trágyánkban használt ISODUR technológiának köszönhetően a tápanyagok mindig szükség szerint oszlanak el a pázsiton a hő és a víz függvényében. A trágya folyamatos nitrogénellátást biztosít a növényeknek, amit a gyökerek fel tudnak szívni. Így a fű nem lesz túltrágyázva, és nem áll fenn annak a kockázata, hogy a felesleges tápsók a talajvízbe kerülnek. Ennek alternatívájaként teljesen szerves trágyát is használhat a dús, sötétzöld, strapabíró pázsitért.

Itt találhat megfelelő termékeket
compo image

Pázsitápolás nyáron

A pázsit erősen elhasználódik, főleg a nyári hónapokban. A közvetlen napsütés, a szárazság és az erős igénybevétel elhasználja a pázsitot és ennek nyoma is marad. Ez azt jelenti, hogy a rendszeres fűnyírás, öntözés és trágyázás elengedhetetlen. A normális használatnak kitett pázsit ideális hossza 4–5 cm. A következő igaz az öntözésre: az eső gyakoriságának és a hőmérsékletnek a függvényében a zöld szőnyegünk a heti kétszeri, háromszori bőséges öntözésünktől függ. Ezt a legjobb a kora reggeli vagy az esti órákban végezni. A pázsit öntözéséhez négyzetméterenként tíz liter vízzel érdemes számolni , hogy a víz behatolhasson a mélyebb rétegekbe, főleg száraz időszakokban. Ne felejtse a trágyázást sem! Ezzel növeli a pázsit ellenállóképességét a szárazsággal szemben. A gyomot rendszeresen el kell távolítani az évszak folyamán, hogy meggátoljuk annak terjedését. Az elszórt gyomnövényeket viszonylag könnyű eltávolítani. Erősebb fertőzöttség esetén gyomirtóval kevert trágyát használjon a pázsithoz.

Az öntözés alapjai

Minden növényt öntözni kell, de mennyi vizet kapjanak, és vannak-e különbségek, ha az öntözésről van szó? A helyes öntözéssel kapcsolatos tippjeinket és trükkjeinket itt olvashatja.

további információ
compo image

Pázsitápolás ősszel

Ha a pázsit nagyon megszenvedte a nagy forróságot és a súlyos szárazságot, akkor ideje, hogy gyógyítsa, fiatalítsa azt. A pázsit metabolizmusa leáll, ha a hőmérséklet 10 °C alá esik. Ebben az esetben ideje visszavágni azt az optimális áttelelési hosszra, ami nagyjából öt centiméter – ez a hossz segít megelőzni a pázsit betegségeit. Ősszel biztosítanunk kell a speciálisan célirányos tápanyagellátást, hogy megnöveljük a fű tűrőképességét, és hogy optimálisan felkészíthessük a közelgő télre. Ebben az évszakban a pázsitnak kevesebb nitrogénre van szüksége, mint nyáron, viszont rengeteg kálium kell neki. A lassan oldódó gyeptrágyánk a foszfátban gazdag talajhoz is tökéletes, és októberig/november elejéig használható. Sőt, szabaduljon meg a nedves levelektől és gallyaktól is, így biztosítva, hogy a pázsit elegendő levegőhöz jut, és nem indul meg a rothadás. A legjobb, ha a leveleket bokrok közé és sövények alá szórja talajtakarónak.

compo image

Pázsitápolás télen

A pázsitnak sok mindent el kell viselnie a tél során: teljes hótakarót, a letaposott, fagyott fűszálakat, a száraz, fagyos időszakot és a tartós átnedvesedést is. Ezek a körülmények kedvezők az olyan betegségek számára, mint a hópenész, és pázsitunkban könnyen kopasz vagy sápadt színű foltok keletkezhetnek. Vigyázzon: az első fagyokat követően ne járjon a pázsiton, mivel a finom leveleket könnyen letörheti.

megosztás