compo image
  1. COMPO
  2. Útmutatók
  3. Növényápolás
  4. Alapok
  5. Organikus kertészet
  6. Színes virágok a méheknek és a pillangóknak

A méhek és pillangók védelmére ültethető növények

A túlélés egyre nehezebb a pillangók, méhek, dongók és hasonlók számára, mivel nem találnak elegendő élelmet. A mézelő méhek és vadon élő rokonaik a következőkben játszanak kifejezetten fontos szerepet: A megporzással segítik a flóra túlélését, biztosítják a termést, és tesznek arról, hogy sok lény, amelyek a rétekhez, bokrokhoz, fákhoz kötődnek, továbbra is otthonra lelhessenek. A megfelelő növények kiválasztásával fontos élőhelyet teremthet ezeknek az állatoknak a kertjében. Megmutatjuk, hogyan teremthet kertjéből valóságos oázist a rovarok számára.

compo image

Virágok rengeteg nektárral, mint tápanyagforrás

A rózsák, dáliák és az évelő virágok népszerűek ugyan, a rovarok számára viszont nem sok tápanyagot nyújtanak. Ennek mi az oka? Az úgynevezett kétnemű virágok a virágzatuk közepén belső szirmokkal rendelkeznek, általában a szaporodás miatt. A porzó, amit a porzó rovaroknak el kellene érniük, vagy nehezen hozzáférhető, vagy nem is létezik. Gondoskodjon tehát arról, hogy legalább a növényeinek egy része legyen egyszerű, egynemű virág. Az évszakok függvényében érdemes többféle növényt fontolóra venni. Tavasszal a hasznos rovarok kedvére tehet mezőkkel, fekete hunyorral, és olyan gyümölcsfákkal, mint az alma, a körte vagy a cseresznye. Szeretik továbbá a téltemetőt, és olyan vadrózsákat, mint a gyepűrózsa vagy a japán rózsa. A nyár során az évelők, mint például a kasvirág, vagy a bíbor kasvirág, a kenyérbélcickafark, a leander, a hölgyestike vagy a nyáriorgona bőséges tápanyagot nyújtanak. Ültessen varjúhájat, őszirózsát, méhfüvet és aranyvesszőt az őszi időszakra.

A növények kiválasztásánál tartsa észben, hogy a hernyóknak is szükségük van táplálékra, nem csak a pillangóknak. Ne aggódjon, az állatok egész biztosan nem falnak mindent fel. Összpontosítson arra, hogy terített asztalt nyújthasson a hernyóknak. Egy csalánnal benőtt, tágasabb sarok ideális az olyan pillangók számára, mint a kis rókalepke, az atalantalepke vagy a nappali pávaszem. Az olyan ernyősvirágúakkal, mint az édeskömény, lehetőséget adhat a vonzó és karcsú fecskefarkú lepkék különleges hernyóinak is. Az édeskömény virágai a rovarokat is különösen vonzzák.

compo image

Mit tehetünk még a rovarokért

A méhekért: biztosítsunk elegendő vizet a rovaroknak

A forró nyári napokon a méhek is megszomjaznak. Tegyen ki egy lapos tányért vízzel tele a takarmánynövények közelébe, vagy ha van méhkaptára, akkor az mellé. A murva és az apró kavicsos terület kifutó- és leszállópályaként szolgál a méhek számára. Tartsa észben, hogy naponta újra kell azt töltenie friss vízzel.

Rovarszálló: lakóhely a méhek számára

A vadméhek pont olyan szorgalmasan porozzák a virágokat, mint mézelő társaik. Megfelelő lyukakat kell biztosítani a vadméhek (egyikük sem csíp) számára, hogy szaporodhassanak. Ehhez elegendő, ha különféle átmérőjű lyukakat fúr vastagabb faágakba, vagy rönkökbe, és ezeket egy napos helyre teszi a kertjében. A téglák és béléstestek lyukai, a szalmabálák és még sok minden más is megfelelő.

 

Tapasztalja meg a természet erejét

Organikus COMPO termékek a kertjébe

megosztás